Het plaatsen van palissaden in de tuin
Met een palissade kunnen veel problemen in de tuin op een leuke manier worden opgelost. Bijvoorbeeld paden begrenzen, hoogteverschillen opvangen en zitjes accentueren.
De palissade
Ook in een nog zo ‘natuurlijke’ tuin gaat het niet altijd zonder ordenende, vormgevende elementen. Een element dat het beste bij tuin en landschap past is een palissade. Met zo’n wandje van rondhout of gekantrecht hout krijgen terrassen een mooie begrenzing, wordt de grillplaats omsloten en de vuilnisbak aan het oog onttrokken. Een voldoende hoge palissade biedt niet alleen beschutting tegen ongewenste blikken maar werkt ook als geluidsscherm.
Voor doe-het-zelvers geen probleem
Als het hout lang mee moet gaan dan moet u alleen onder druk geïmpregneerd hout (meestal van den, spar of larix) gebruiken. Bij bouwbedrijven, houthandels en natuurlijk bij tuincentra, kunt u afdoende tegen schimmels en andere aantastingen behandeld hout kopen. Ronde, gekantrechte, cilindrische of conische palen zijn in verschillende lengten te koop. Gewoonlijk is dit hout verkrijgbaar in lengten tussen 0,50 m en 3 m en met een diameter vanaf 8 cm. Overtuig u ervan dat het hout goed en voldoende diep onder druk is geïmpregneerd met bijvoorbeeld koperchroom.
Gewaarborgd hout gaat langer mee
Als de palissade eenmaal is geplaatst is het onzin om nog een houtconserveringsmiddel aan te brengen. Ten eerste dringen op deze manier aangebrachte middelen lang niet diep genoeg in het hout door en geven daardoor slechts een oppervlakkige bescherming, ten tweede zal een deel van het chemische middel in de grond terechtkomen, wat weer een extra belasting voor het milieu is.
Goed geïmpregneerd hout is voorzien van een waarborg. Soms is deze waarborg op het hout aangebracht, in andere gevallen is dat op de begeleidende certificaten aangegeven. Er is o.a. druk geïmpregneerd hout met KOMO-keur en geïmpregneerd hout volgens Pro-vak NEN norm.
Het hout moet belegen zijn
Nog een belangrijk punt: Het middel moet voldoende in het hout gefixeerd zijn, dat houdt in dat het impregneermiddel goed met het hout verbonden is. Pas 6 weken na de behandeling is dit het geval. Als uw leverancier hierover geen zekerheid kan verschaffen kunt u voor alle zekerheid het hout beter nog enkele weken droog opslaan voordat u het gebruikt. Als het nog niet helemaal uitgefixeerd is, is de bescherming ook nog niet optimaal en kan het hout alsnog gaan rotten. De levensduur - 15 tot 20 jaar - hangt ook af van de grond waarin de palissade staat. In een doorlatende grond gaat hij veel langer mee dan in een zware leem- of kleigrond. Op dergelijke gronden is een grind- bed om het regen- en gietwater snel af te voeren noodzakelijk. Rond of gekantrecht, is een kwestie van smaak. Rondhout doet nog altijd wat aan bomen denken, gekantrecht hout doet meer denken aan een industrieproduct. Bij palissaden is er nog weer onderscheid tussen geschilde en cilindrisch gefreesde palen. De gefreesde palen hebben een gelijkblijvende diameter, de geschilde palen zijn aan één kant dikker. Bij het plaatsen moeten we hiermee terdege rekening houden: De palen worden om en om, dus afwisselend met het dunne en het dikke eind naar boven geplaatst.
Gebruik palen van de juiste lengte. Als u toch eens een stuk moet inkorten, moet u het zaag- vlak goed met een houtconserveringsmiddel insmeren en de paal met het ‘nieuwe’ eind naar beneden plaatsen. Dit is een voorzorgsmaatregel omdat u het onder druk geïmpregneerde hout aan een kant hebt beschadigd.
Zo bouwt u een palissade
Het eigenlijke werk begint ermee dat u een geul graaft. Deze geul moet zo diep zijn dat minstens eenderde tot de helft van de paal in de grond komt. Als er op natte of zware grond nog een grindbed wordt aangebracht dient u de geul nog 20 cm dieper te maken. Vervolgens zet u de palen mannetje aan mannetje en laat ze door een hulp vasthouden.
Met behulp van een waterpas en een lijn worden de palen in een lijn gezet, daarna kan de geul weer worden dichtgegooid en goed worden aangestampt of ingewaterd.
Moet de palissade als keerwand dienstdoen dan wordt aan de binnenkant een stuk folie aangebracht en de palen worden iets schuin naar de verhoging gezet (per meter paallengte ongeveer 2 cm). Bij dergelijke wanden is het ook nuttig om voor de stabiliteit een laag beton aan te brengen. Hetzelfde geldt ook voor hoge palissaden. De beste opbouw van de grond rond de palen ziet er dan zo uit: 1/5 grond, 1/5 beton, 1/5 grond enz.
Bij het gebruik van keerwanden in sterk hellend terrein is het aan te raden om een constructeur om advies te vragen. Deze deskundige kan de gronddruk berekenen en kan aan de hand van die gegevens aangeven hoe dik en hoe lang de palen moeten zijn. In dergelijke gevallen gaat het meestal niet meer zonder de hulp van een paar grondwerkers en een kleine kraan.
© 2013 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondenras: Border terrierDe Border terrier is erg sociaal naar alle mensen en buitenom hun jachtinstinct kunt u ze ook goed laten wennen aan ande…
Bronnen en referenties