Milieuvriendelijk tuinieren voor meer vogels en vlinders

Milieuvriendelijk tuinieren voor meer vogels en vlinders Een makkelijke manier om te tuinieren is om zonder pardon bestrijdingsmiddelen, kunstmest en alle andere milieu onvriendelijke producten te gebruiken. Maar een tuinliefhebber houdt toch van de natuur? Met een beetje meer moeite dan milieu onvriendelijk te werk te gaan is het mogelijk op een natuurvriendelijke manier een tuin aan te leggen en te onderhouden. Het gevolg is dat ook veel meer dieren zich er thuis voelen zoals vogels en vlinders. Er bestaat een aantal tips om milieuvriendelijk te tuinieren en zo nog meer plezier aan een tuin te beleven.

Meer vogels, vlinders en de huismus

In een versteende wijk is een natuurlijke tuin een oase van rust. Het genot van een duurzame tuin zal daar alleen maar groter zijn omdat meer te genieten valt van vogels en vlinders die zich er thuis voelen. De steeds minder voorkomende huismus zal daar ook weer vaker te zien zijn. Maar kies dan om te beginnen wel planten die in onze streken thuishoren.

Milieuvriendelijk tuinieren en geen kunstmest bij juiste plantenkeuze

Inheemse planten zullen beter groeien en zijn minder vatbaar voor ziekten dan uitheemse soorten. Hoe mooi andere planten ook zijn zullen ze toch de nodige kopzorgen kosten en bestrijdingsmiddelen nodig hebben om te overleven. Bij een juiste keuze van planten zal een natuurlijke tuin geen kunstmest nodig hebben en zullen er geen bestrijdingsmiddelen hoeven te worden gebruikt.

Regelmatig wieden

Onkruid in de borders kan zoveel mogelijk worden voorkomen door bodembedekkers te planten of de grond met houtsnippers te bedekken zodat onkruid minder kans krijgt. Regelmatig wieden is ook een betere bestrijding dan het onkruid langer te laten groeien waardoor het zich te makkelijk kan verspreiden. Als het wieden echt een probleem is kan het best een middel worden gebruikt op basis van organische vetzuren zoals TopGun.

Soms simpele bestrijdingsmogelijkheden

Met luchtige beplanting kunnen schimmels worden voorkomen omdat die vooral gedijen op vocht. In elk geval moeten chemische middelen voor de bestrijding van schimmels en plagen worden vermeden omdat die middelen ook de natuurlijke vijanden te lijf gaan. Soms zijn er eenvoudige oplossingen zoals het verwijderen van bladluizen door een harde waterstraal. Slakken kunnen simpelweg worden bestreden door een barrière op te bouwen door rond de plant koffiedik, kalk, fijngemaakte eierschalen of as te strooien. Ook zal een koperstrip rond een pot of plant de slakken weg houden omdat koper giftig is voor slakken.

Voorkom onkruid in voegen

Geef de bestrating geen kans om mos en algen te vormen door een goede afwatering omdat vochtige bestrating problemen kan opleveren. Mos en groene aanslag kunnen eventueel verwijderd worden met water en azijn. Om de groei van onkruid te voorkomen moeten voegen tussen de stenen of tegels zo smal mogelijk zijn. Het best is die voegen op te vullen met schoon zand om het groeien van onkruid tegen te gaan of gebruik daarvoor een milieuvriendelijk en onkruidwerend voegmiddelen.

Keurmerk voor duurzaam hout

Bij het gebruik van tuinhout kan ook op milieuvriendelijkheid worden gelet. Hout met een FSC-logo is de beste garantie voor een duurzame herkomst. Dat hout is afkomstig van duurzaam bosbeheer waarbij voor elk stuk bos waar het hout wordt gekapt een nieuw stuk bos wordt aangelegd. Verduurzaamd hout is verkrijgbaar onder de merknamen Plato, Stellac of Thermo-wood. Als de keuze toch op geïmpregneerd hout valt is het KOMO-keur aan te raden. Ook bij eventueel schilderwerk kan op het milieu worden gelet door acrylverf op waterbasis te gebruiken.

Hergebruik oude materialen

Bij het herinrichten van een tuin kan soms het oude materiaal weer worden gebruikt zoals oude bestrating of tegels als fundering van een muur. Een ander voorbeeld is om het zand, dat afgegraven wordt om een bestrating met ander zand als ondergrond aan te leggen, weer te gebruiken voor een verhoogd gedeelte in de nieuwe tuin. Door verhogingen toe te passen komt er diepte in de tuin.

Nog enkele tips en opmerkingen

 • Insecten overwinteren graag in afgevallen bladeren en uitgebloeide stengels van planten. Daarna zijn ze weer voedsel voor vogels.
 • Variatie in bloemen zal meer soorten vlinders en insecten aantrekken.
 • Met nestkastjes worden vogels aan een welkome huisvesting geholpen.
 • Water in de tuin lokt vogels aan.
 • De tuin kan het best verlicht worden met led lampjes waarbij energie wordt bespaard ten opzichte van traditionele verlichting. Maar er bestaat ook tuinverlichting met zonnecollectoren voor de opwekking van energie.
 • Sproei zo min mogelijk dan zullen de planten lange wortels ontwikkelen om van een grotere diepte water te halen.
 • Composteer afval maar voeg daar geen wortelonkruiden zoals bijvoorbeeld zevenblad aan toe omdat dat zich snel zal vermeerderen als de compost in de tuin wordt verwerkt.
 • Door bestrating regelmatig te vegen zal er minder onkruid in de voegen groeien. Gebeurt dat toch, gebruik dan kokend water om het onkruid te bestrijden.
 • Regenwater kan in veel situaties, bijvoorbeeld door een regenton, worden opgevangen en voor diverse doelen weer worden gebruikt. Het is zeer geschikt voor zowel planten binnen als buiten en bijvoorbeeld ook om de auto te wassen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meer vlinders in uw tuinMeer vlinders in uw tuinVlinders, een van de weinige insectensoorten die daadwerkelijk geliefd zijn bij vele mensen. In hun vele kleuren en vari…
Natuurlijk tuinieren: wat is het en wat zijn de voordelen?Natuurlijk tuinieren: wat is het en wat zijn de voordelen?Iedere vorm van tuinieren is op een bepaalde manier natuurlijk. Uiteindelijk moeten de planten immers zelf groeien. Bij…
Vlindervriendelijke tuinVlindervriendelijke tuinVlinders in de tuin zal je niet snel zien als je alles betegeld hebt. Voor voedsel hebben vlinders nectar uit bloemen no…
Meer vlinders in de tuinMeer vlinders in de tuinVlinders geven tuinbezitters extra plezier in de tuin. Het is een vrolijk gezicht om vlinders van allerlei soorten en kl…

Skimmia, groenblijvende plant die je zelf kunt stekkenSkimmia, groenblijvende plant die je zelf kunt stekkenWie een skimmia in de tuin heeft is al bekend met de fijne en zoete geur in het voorjaar. Deze plant geeft veel vreugde…
Een seringenboom geeft geur en bloemen in de lenteEen seringenboom geeft geur en bloemen in de lenteEen tuin waarin een seringenboom groeit geeft een aparte sfeer vooral in het voorjaar. De sering is a.h.w. een bloem vol…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: OpenClipart-Vectors, Pixabay
 • Brabantsgroen.nl
 • Slooijertuinen.nl
 • Middendrente.nl
 • Milieucentraal.nl
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 28-03-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.