Geur van bloemen en planten in de tuin voor extra genot

Geur van bloemen en planten in de tuin voor extra genot Genieten van een tuin kan op verschillende manieren. De een heeft graag een groot gazon. De ander haat gras maaien en legt een behoorlijke oppervlakte vol mooie plavuizen. Velen hebben allerlei soorten struiken en bloemen en vinden een klein terras voldoende om in een luie stoel van de zon te kunnen genieten. Maar voor tuinliefhebbers kan het een extra genot zijn als er bloemen en planten in de tuin staan die een heerlijke geur verspreiden. Er zijn ook talrijke bloemen en planten verkrijgbaar die daar aan voldoen.

Geuren van planten en bloemen zorgen voor lokken en afstoten

In de natuur hebben heel veel dingen een speciale functie. Dat is zeker ook het geval met geuren. De geuren zijn evenzo belangrijk als de vorm en kleur van de bloemen om insecten te lokken zoals bijvoorbeeld bijen en vlinders. Voor sommige insecten zijn de geuren zelfs belangrijker dan de kleur en de vorm. Dat is het geval voor nachtvlinders en motjes. Bij bladeren hebben de geuren vaak een heel andere functie namelijk om insecten en soms ook dieren juist te weren tegen veelvraat. Ook al ruiken veel dieren tientallen keren beter dan mensen en is ruiken zeker niet onze sterkste eigenschap vinden wij de geur van bladeren dikwijls juist aantrekkelijk zoals bij rozemarijn, lavendel en tijm.

Verschillend waarnemen

Maar niet iedereen ruikt de geur van bloemen en planten even sterk en kan geuren evenveel waarderen. Wat de een lekker vindt ruiken kan een ander verfoeien zoals de sterke geur van narcissen, lelies en hyacinten die door sommigen als onaangenaam worden beleefd. Ook komt het voor dat mensen bepaalde geuren nauwelijks waarnemen die anderen lekker vinden.
Geurwaarneming lijkt wat dat betreft op smaakwaarneming.

Invloeden op geurwaarneming

Ook kan een verschil in geurbeleving worden geconstateerd in mannen en vrouwen en speelt zelfs de leeftijd een rol bij geurwaarneming. Een andere kwestie die mee kan spelen bij de verspreiding en waarneming van geuren is de temperatuur. Bij een hoge temperatuur is de geurwaarneming sterker dan bij minder warm weer en ook bij weinig wind en droog weer is er sprake van een sterkere geurwaarneming. Tevens speelt het tijdstip van de dag een rol en het stadium waarin de bloei zich bevindt.

Wind en beschutte plaatsen in de tuin

Omdat de wind invloed heeft op de geurwaarneming is het verstandig om geurende bloemen en planten op een beschutte plek te zetten. Voor die beschutting is een haag die enigszins wind doorlaat het beste. Dichte schuttingen houden weliswaar de wind volledig tegen maar veroorzaken op andere plaatsen valwinden waardoor de geur meegenomen wordt. Daar staat tegenover dat een stenen muur valwinden veroorzaakt maar warmte opneemt en die afgeeft wat juist weer gunstig is voor de geurwaarneming.

Huisbezichtiging en koffiegeur

In totaal bestaan er honderden verschillende geurstoffen bij planten. Het is daarom niet verwonderlijk dat de parfumindustrie gebruik maakt van natuurlijke bronnen. Geurende planten worden al eeuwenlang gebruikt om voedsel of drank op smaak te brengen en om lichaamsgeuren te verdoezelen of linnengoed lekker te laten ruiken. Een bekende verkooptruc is ook om een huis naar vers gezette koffie te laten ruiken bij de bezichtiging door potentiële kopers.

Gagel en bierbrouwen

Een geur die al eeuwen geleden werd gebruikt is de geur van de gagelstruik. Gagel werd in de middeleeuwen gebruikt voor het brouwen van bier. Bier (met weinig alcohol) was destijds een volksdrank toen het drinken van water door verontreiniging niet veilig was. Voor de bierbereiding werd het water eerst gekookt en werd gagel aan het kruidenmengsel toegevoegd. De gagelstruik is ook bekend als onderdeel van kerststukjes vanwege zijn geur.

Geur niet allesbepalend

Bij het kweken van varianten en nieuwe soorten bloemen en planten is jarenlang geen aandacht besteed aan de geur. Momenteel bestaat er echter steeds meer vraag naar geur en wordt door kwekers getracht aan die vraag te voldoen. Maar ook al kan geur een belangrijk element zijn om aan een tuin toe te voegen mag het uiteraard geen uitgangspunt zijn om een tuin op te bouwen. Bij een tuinontwerp is de vorm, het creëren van bepaalde ruimtes of juist afsluitingen en het spel van kleuren voor de meeste tuinliefhebbers toch belangrijker. Maar geur kan wel zorgen voor extra genot.

Lees verder

© 2013 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geurende bloemen en planten voor de tuinGeurende bloemen en planten voor de tuinEen tuin kan er prachtig uitzien, maar als er dan ook nog heerlijke geuren vrijkomen dan wordt het tuingenot voor de mee…
Geur in de plantOnder invloed van de zon en warmte (fotosynthese) maken planten niet alleen voedingsstoffen maar ook geurstoffen aan, di…
HelderruikendheidWat is Helderruikenheid. Andere namen hiervoor zijn: paranormaal ruiken en helder ruiken.Wat zijn de mogelijkheden van h…
Geurfunctie en geurgevoelS’avonds een boeket seringen geplukt in het oude dorp van Bellegarde. Wat kun je beter plukken in de schemering? Wat kun…

Een seringenboom geeft geur en bloemen in de lenteEen seringenboom geeft geur en bloemen in de lenteEen tuin waarin een seringenboom groeit geeft een aparte sfeer vooral in het voorjaar. De sering is a.h.w. een bloem vol…
Smal opgaande bomenSmal opgaande bomenSmalle bomen zijn zeer geschikt voor een kleine tuin of langs paden en opritten omdat ze weinig ruimte innemen, weinig s…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: GraindeClic, Pixabay
  • Groencatalogus.nl
  • Border.nl
  • Tuinkrant.com
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 21-03-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.