De pruimenboom geeft lekkere pruimen en mooie bloesem

- De pruimenboom
- Het planten van een pruimenboom
- De meest bekende pruimsoorten in Nederland zijn
- Bloesem
- Snoeien en bemesten
- Ziekte in een pruimenboom
- Eigenschappen van een pruim
- Gedroogde pruimen
De pruimenboom
De pruim behoort tot de steenvruchten. Sommige wetenschappers zijn van mening dat de pruim van oorsprong afkomstig is uit het Kaukasus gebergte. Reeds de Tartaren, Mongolen, Turken en Hunnen aten gedroogde pruimen. Rond 1750 na C. kreeg de pruim ook bekendheid in Amerika. De Europese pruimen vallen onder het geslacht Prunus Domestica en er zijn vele rassen. Ook is er de Japanse pruim die in het voorjaar prachtige bloesem geeft. Sommige rassen geven elk jaar vruchten maar er zijn ook rassen die in het ene jaar veel fruit geven en in het andere jaar minder. Pruimen zijn rijp in de periode juli en augustus. We kennen donkerblauwe en gele pruimen. In zuidelijke landen worden pruimen al in het voorjaar geoogst. Zij zijn dan hard en rond maar omdat ze veel zon hebben gehad zijn ze toch lekker zoet.Het planten van een pruimenboom
De beste tijd om een pruimenboom te planten is van half november tot eind maart. Hiervoor kun je het best een vrij groot plantgat maken van tenminste 50 x 50 cm. en tevens 50 cm. diep. De wortels moeten goed vochtig zijn als er geplant wordt en de grond vermengen met compost. Plaats de boom op een zonnige plek die vlak is. Om het plantgat ook een laagje compost leggen. De boom mag niet op een te natte plaats geplant worden. De meeste rassen in Nederland zijn zelfbestuivend, ze worden bevrucht met eigen stuifmeel. Deze bestuiving doen de bijen. Er zijn ook rassen die niet zelfbestuivend zijn en dan moet je twee verschillende rassen bij elkaar planten om vruchten te krijgen. Vraag dit goed na bij het tuincentrum want niet iedereen heeft ruimte om twee bomen bij elkaar te planten. De pruimenboom staat wat vroeger in bloei als de appelboom en kan daarom wat sneller last hebben van nachtvorst. Daarom is de plaats waar de boom geplant wordt erg belangrijk.De meest bekende pruimsoorten in Nederland zijn
- Opal
- Czar
- Jubileum
- Victoria of Reine Victoria
- Ontario
- Reine Claude
- Kwetsen
Bloesem
De bloesem van de pruimenboom is heel zacht roze. Al vroeg in het voorjaar kunnen we genieten van de prachtige kleine bloemetjes. We zien al aan de hoeveelheid bloesem of er een royale oogst te verwachten valt.Snoeien en bemesten
De pruimenboom gaan we snoeien na de oogst en ruim voor de winter invalt. Het bemesten kunnen we 2 keer per jaar doen, zowel in voor- als in najaar. Gebruik organische mest. Er hoeft niet veel gesnoeid te worden, slechts wat dunne en oude takken weghalen. Wanneer er helemaal niet gesnoeid wordt dan gaat de boom er al snel verwaarloosd uitzien. Bij het snoeien worden a.h.w. kleine wondjes gemaakt en daarom mag er geen snoei plaatsvinden tijdens vorst. Een pruimenboom kan snel groeien en heeft niet ieder jaar vruchten. Soms groeien er slechts enkele vruchten en soms heb je een royale oogst.Ziekte in een pruimenboom
Een pruimenboom kan last krijgen van loodglans waarbij de bladeren een grijze of zilverachtige kleur krijgen. Roest is een bladziekte die in natte zomers tot schade kan leiden. Als je een vermoeden hebt dat de pruimenboom ziek is neem dan een paar blaadjes mee naar het tuincentrum. Zij kunnen de ziekte vaststellen en het juiste bestrijdingsmiddel verkopen.Eigenschappen van een pruim
Pruimen zijn lekker maar ook gezond en goed voor jong en oud. Te denken valt aan:- De pruim bevat veel vitamine C.
- Is goed voor de huid
- werkt laxerend
Pruimenjam maken
Het is heel gemakkelijk om zelf pruimenjam te maken. Je hoeft de pruimen niet eens te schillen. Neem een ruime pan en reken op iedere kilo pruimen één kilo geleisuiker. Snijd de pruimen in kleine stukjes en doe ze in de pan. Geluisuiker erbij en onder goed roeren de jam laten inkoken. Zorg dat de pruimen niet aanbranden, want dat kan gemakkelijk gebeuren omdat je geen water toevoegt. Doe een theelepel jam op een schoteltje. Als dit niet meer uitloopt is de jam goed. Daarna in jam potjes doen die heel goed zijn schoongemaakt. Stevig afsluiten en lekker genieten van de jam.