Zaden kopen voor de moestuin

Zaden kopen voor de moestuin Veel mensen hebben een moestuin in Nederland. Een belangrijk onderdeel daarvan is het inzaaien van zaden, wat elk voorjaar weer moet gebeuren. De zaden kunnen op verschillende manieren worden verkregen. De makkelijkste manier is om ze te kopen. Dit kan bij de bloemist, het tuincentrum of online. Een andere mogelijkheid is om te zaden te ruilen met andere mensen die een volkstuin hebben. Een laatste mogelijkheid is de zaadjes zelf te kweken. Lees er alles over in dit artikel. Veel mensen in Nederland hebben een moestuin. In Nederland zijn er maar liefst een kwart miljoen moestuinen. In totaal ligt er aan twee vierkante kilometer aan volkstuinen. In totaal gaat het om 0.2 procent van het totale oppervlakte van ons land. Een belangrijk onderdeel van het bijhouden van een moestuin zijn de zaden. Daar ontstaan uiteindelijk de planten uit. Een zaadje kan gezien worden als een levend organisme in slapende toestand. Het probleem van een zaadje is dat het nog weinig wortels heeft om voedingsstoffen op te nemen uit de bodem. Daarom bevat een zaadje voedingsstoffen in geconcentreerde vorm. Daardoor is het mogelijk een snelle start te maken en in het begin snel te groeien. Een zaadje in slapende stand gebruikt echter ook voedingsstoffen. Dit gaat wel een stuk trager, maar daardoor zijn ze minder lang houdbaar. Ook maakt het uit hoe ze worden bewaard. Een zaadje dat wordt bewaard in koele of droge omstandigheden verlengd de bewaartermijn.

Het inzaaien van zaad in de volkstuin

Doorgaans geldt dat zaden dieper moeten worden ingezaaid als ze groter zijn. Dat komt omdat zaad een bepaalde kracht nodig heeft om boven de grond uit te komen. Een grote plant zal meer kracht hebben. Tuinbonen zijn een goed voorbeeld van grote groenten. Deze kunnen zeker 5 centimeter diep worden ingezaaid. Kleine slazaadjes hebben bijvoorbeeld minder kracht en moeten niet dieper dan een centimeter worden ingezaaid. Ook is het belangrijk om met de bodemsoort rekening te houden. Potgrond is een grondsoort die voldoet aan alle eisen die ontkiemend zaad aan de bodem stelt. Als er veel kluiten zijn is het verstandig eerst de grond te bewerken en eventueel fijnkorrelig compost toe te voegen aan de grond.

Kopen van zaad voor de moestuin

Er zijn verschillende manieren om aan zaden te komen. Allereerst zijn er de bloemenwinkels en tuincentra. Het voordeel van tuincentra's is dat er vaak voorbeelden staan van hoe de bloemen er uit komen te zien. Bij bloemisten is daar doorgaans te weinig ruimte voor. Een andere mogelijkheid is om online te zaden te kopen. Het voordeel daarvan is dat er veel meer keuze is. Ook is het mogelijk om zaden vanuit het buitenland te importeren. Dit kan bijvoorbeeld via Bol.com. U kunt er eventueel voor kiezen om met de tuinvereniging gemeenschappelijk de zaden in te kopen. Soms zijn buitenlandse bloemen of groenten in Nederland lastig verkrijgbaar. Houd wel rekening met de douane. Sommige bloemen of planten zijn niet toegestaan om te importeren. Ook moet de politie niet denken dat u bijvoorbeeld in drugs handelt. Laat daarom de leverancier duidelijk vermelden op het pakketje wat er in zit.

Het zelf winnen van tuinzaad voor de moestuin

Een andere mogelijkheid is dat u zelf uw zaden probeert te winnen of probeert te verkrijgen door middel van ruilhandel. Er zijn vaak speciale beurzen waar u zaden kunt ruilen met andere liefhebbers. Wellicht is dat mogelijk bij mensen van hetzelfde moestuincomplex. Verder kunt u proberen uw eigen zaden te winnen. In dat geval moet u ze zelf uit de plant halen en te drogen leggen. Doe dit om een plek waar geen vocht bij kan komen. Vervolgens kunt u ze zelfs in poten zetten zodat ze al kunnen ontkiemen en beter bestand zijn wanneer u ze in de tuin zet. Een alternatief is de zaden in het voorjaar zelf in de grond te stoppen. Qua kwaliteit zullen ze zich waarschijnlijk niet kunnen meten met het zaad van de bloemenhandels, maar u heeft er wel het plezier van dat u het zelf heeft gedaan.
© 2013 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je eigen moestuin: BroccoliJe eigen moestuin: BroccoliWil jij broccoli zaaien in je eigen tuin? Dan kan dat! Het zaaien en oogsten van broccoli is helemaal niet zo lastig als…
De Moestuin: Hoe maak je die?De Moestuin: Hoe maak je die?Overal in Nederland zijn er moestuinen, maar hoe maak je zo'n moestuin en hoe zorg je ervoor dat er veel groenten en fru…
Zaaikalender voor moestuin in tuin of op balkonZaaikalender voor moestuin in tuin of op balkonEen eigen moestuin beginnen? Als je een tuin hebt of je hebt ruimte over op je balkon, kan je in maart al je eigen moest…
De groentetuin: keuzes en materialenDe groentetuin: keuzes en materialenZelf groenten kweken is leuk. Het is afhankelijk van de weersomstandigheden of je oogst zal lukken of niet. De groenten…

Pruimenboom snoeien, hoe en wanneerPruimenboom snoeien, hoe en wanneerPruimenbomen kun je het beste snoeien in de periode van medio april tot medio september. Snoei niet te veel takken, het…
Een moestuin aanleggen op vervuilde grondEen moestuin aanleggen op vervuilde grondBij de aanleg van een moestuin binnen een stad is het vaak de vraag of de grond vervuild is. Dit komt omdat mensen het i…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sonderangebod, Pixabay
  • http://www.moestuintips.nl/vermeerderen/zaaien.php
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 23-11-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.