Tien tips om slakken te slim af te zijn

Tien tips om slakken te slim af te zijn Een artikel over slakken in de herfst? Het is nu de juiste tijd om strategie te bepalen en biologische oplossingen te verzamelen om slakken in de lente en zomer te slim af te zijn. Slakken hebben minder hersencellen dan mensen dus moet er worden nagedacht over slimme organisch verantwoorde oplossingen om slakken te bestrijden. Gif is een laffe methode en bovendien een slecht idee voor moestuinhouders en mensen die vaak in de tuin bezig zijn. Terwijl de winter eraan komt heb je op dit moment helemaal geen last van slakken in de tuin maar het is wel het ideale seizoen om je voor te bereiden op wat er komen gaat. Vooral de bezitters van een moestuin zullen blij zijn dat er tuinvriendelijke strategieën bestaan om de slak te ontmoedigen aan jouw planten en bloemen te knagen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Terreur van slakken bestrijden met biologische wapens

Slakken in de tuin zijn heel vervelend. Vooral in de moestuin is de slak een nare aanblik als hij slijmsporen op de sla achterlaat of jonge aanplant al opeet voordat ze groot kunnen worden. Zaadjes ontkiemen kun je ook binnenshuis doen. Pas ontkiemde zaadjes worden door menig slak zonder pardon in zijn geheel opgegeten. Zet zaadjes binnen in een potje en doe ze pas naar buiten als de slak het niet meer in zijn geheel naar binnen kan werken. Dat is alvast een goede strategie om het plantje de eerste weken heelhuids door te laten komen. Maar eens zal het buiten moeten staan in de moestuin, waar de grote boze wereld van het eten en gegeten worden begint.

Grote bruine naaktslak / Bron: Peter van der Sluijs, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Grote bruine naaktslak / Bron: Peter van der Sluijs, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Vang, ontmoedig en jaag weg

Ze zullen er altijd zijn maar je kunt er iets aan doen om het aantal drastisch te beperken. Het is het beste om meerdere methoden te gebruiken, afhankelijk van hoe groot de plaatselijke slakkenplaag zich manifesteert. Je kunt slakken vangen, ontmoedigen en wegjagen. Dat laatste moet je niet zelf doen, dat laat je kevers doen. Slakken ontmoedigen doe je door materiaal in de tuin te gebruiken waar slakken niet graag overheen lopen. Als je veel slakken hebt is het aan te raden ze te vangen.

Strategie en wapens

Slakken bestrijden zonder gif betekent dat je na moet denken. Je hebt wapens en strategie nodig. Je moet ze vangen met een wapen en de tuin ´slakonvriendelijk´ inrichten als strategisch plan. Strategie en inzet van middelen zijn twee zaken die je zelf moet overwegen. De tuin zo droog mogelijk houden is het strategisch gebruik van water om te voorkomen dat je tuin een paradijs voor onze slijmerige vriendjes is. Een andere methode is om de tuin kevervriendelijk te maken. Dat zijn relatief eenvoudige middelen die niet veel tijd kosten. Daarnaast kun je zelf goedkope materialen verzamelen waar slakken niet graag over lopen. Het is nooit zo dat één maatregel helpt. Een cluster aan maatregelen kan wel resulteren in een slakarme tuin. Hieronder volgen tien natuurlijke middelen tegen slakken.

Etende slak / Bron: Håkan Svensson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Etende slak / Bron: Håkan Svensson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

1. Schillen van eieren

Wanneer je ´s morgens een eitje bakt kun je de schillen verzamelen en verkruimelen. Slakken zullen de scherpe puntige schillen vermijden. Eierschillen zullen de grond goed bemesten. Je moet regelmatig nieuwe eierschillen toevoegen. Het is een middel dat goed werkt tegen een of twee extra slakgevoelige plantjes, want je eet natuurlijk nooit zoveel eieren dat je de hele tuin kan bedekken met een laag eierschillen.

2. Gebroken schelpen

Schelpen zijn de huisjes of skeletten van slakken. Wanneer ze gebroken zijn hebben ze allerlei scherpe stukjes waardoor slakken het niet leuk vinden om erover te lopen. Uiteindelijk zullen schelpen vergaan in de bodem maar ze doen er langer over dan andere organisch materiaal. Schelpen kun je kopen of zelf meenemen van het strand. Ze moeten wel stukgemaakt worden. Na een paar weken worden de punten bot genoeg voor een slak om overheen te glijden. Zorg dus dat je de tuin wekelijks met nieuwe gebroken stukjes schelp behandelt.

Broccoliplanten waaraan schade is aangericht door slakken / Bron: Downtowngal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Broccoliplanten waaraan schade is aangericht door slakken / Bron: Downtowngal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

3. Schillen van de pistachenoot tegen slakken

De schillen van pistachenoten kun je buiten in de moestuin om een plantje heen leggen. Omdat ze zout zijn zullen slakken ze omzeilen. Pistachenootschillen verrotten uiteindelijk in de aarde waardoor ze de aarde rijker maken. Pistachenootschillen kun je op deze manier uitstekend verwerken. Daarbij scheelt het ruimte in de vuilniszak.

4. Koffie tegen slakken

Koffie vinden slakken niet leuk om over te lopen. Het spul is te sterk voor hen. Een plantje kun je omgeven door een vijf centimeter dikke laag koffie. Hiervoor moet je heel wat koffie verzamelen. Het beste kun je aan je buren vragen om koffie op te sparen. Slimmeriken gaan naar een café toe met een leeg emmertje en vragen of ze de koffieprut daarin willen doen. Slimme café-eigenaren doen daaraan mee; het scheelt hun weer koffieprut sjouwen.

5. Koperfolie tegen slakken

Wanneer slakken in een boom kruipen waar je dat niet wilt dan is het een idee om koperfolie rond te stam te wikkelen. Slakken houden er niet van om over koper heen te lopen. Ze zullen weer terug naar beneden gaan om hun weg over de aarde te vervolgen.

Cluster van slakken / Bron: Walter Baxter, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Cluster van slakken / Bron: Walter Baxter, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

6. Maak je tuin kevervriendelijk!

Kevers kunnen slakken aanvallen. Als je een steen in de tuin legt kunnen kevers daaronder huizen. Kevers lopen ook graag onder klaver. Klaver kun je zaaien rond je plantjes. Bovendien kun je van klaver de blaadjes en de bloemetjes eten dus in een moestuin zal deze laagblijvende plantsoort niet misstaan.

7. Halve meloen slakkenval

Een halve bol van een meloenschil kun je gebruiken als lokmiddel voor slakken. Slakken houden van meloen en zullen in een omgekeerde bol kruipen. Wanneer je ´s morgens de bol omdraait dan zitten de slakken aan de binnenkant omdat het daar donker is. Je kunt ze dan oppakken en ver weg brengen van waar je tuin staat. De slakken hebben zich tegoed gedaan aan iets wat je toch weg wou gooien dus zijn ze hopelijk niet op de planten gaan zitten.

8. Bier slakkenval

Met bier kun je slakken vangen. Slakken komen af op de bierlucht. Het maakt niet uit welke biersoort het is. Zelfs op alcoholvrij bier komen de slakken af. Wanneer je een conservenblik met een laagje bier vult en de volgende ochtend door de tuin loopt dan zul je zien dat er slakken in het blik zitten. Om de slakken het makkelijk te maken kun je het blik ingraven. Dit blik kun je ´s morgens oppakken en ver weg brengen.

9. Houd de tuin zo droog mogelijk

Misschien is het je wel eens opgevallen dat in droge jaren er minder slakken zijn. Slakken zullen explosief toenemen in een regenachtige zomer. Misschien hebben we daarom zoveel slakken in Nederland. De regenval in de tuin kun je niet tegenhouden maar wel het besproeien van de tuin in drogere tijden. Houdt de tuin en de planten in de pot net nat genoeg maar geef ze niet teveel water. Daar houden slakken juist van. Voorkom dat je tuin een slakkenparadijs wordt.

10. Zeewier tegen slakken

Als je nabij zee woont en er spoelt zeewier aan dan kun je dit meenemen om over de aarde te leggen. Zeewier is zoutig en slakken vermijden zout uit levensbehoud. Slakken zouden oplossen en in het niet verdwijnen als ze over zoute bodem zouden lopen. Zeewier is op zijn beurt weer een goed middel om de aarde van extra voedingsstoffen te voorzien. Zo sla je twee vliegen in één klap.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slakken bestrijdenMet een slakkenvanger kun je slakken in de tuin lokken en verwijderen. Meerdere slakkenvangers werkt nog effectiever om…
Slakken in de moestuin bestrijdenSlakken in de moestuin bestrijdenSlakken in je moestuin, wat doe je er tegen? Slakken horen bij bladgroen zoals vlinders bij bloemen. Er zijn periodes da…
Bestrijden van slakken in de tuin! Hoe en met welke middelenBestrijden van slakken in de tuin! Hoe en met welke middelenWe hebben er allemaal wel last van, ongedierte in de voor en/of achtertuin zoals mieren, rupsen, slakken, emelten en eng…
Slakken eten uit de tuin, een delicatesseSlakken eten uit de tuin, een delicatesseDe slak, het is een beestje dat vaak te vinden is in de tuin. Veel mensen die een moestuin hebben of mooie planten in de…

Natuurbescherming in NederlandNederland heeft veel natuur. De natuur is er heel mooi. Maar hoe wordt die natuur beschermd en door wie?
Gebruik een waterton om de tuin te sproeien en te besparenGebruik een waterton om de tuin te sproeien en te besparenGemak dient de mens en dus sproeien we de tuin vaak met schoon leidingwater. Toch zijn er een aantal argumenten, waarom…
Bronnen en referenties
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 05-11-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.