Slakken bestrijden

Met een slakkenvanger kun je slakken in de tuin lokken en verwijderen. Meerdere slakkenvangers werkt nog effectiever om de tuin slakkenvrij te krijgen. Er zijn grofweg twee soorten slakken, de huisjesslakken en de naaktslakken. De laatste soort is een behoorlijke veelvraat. Vooral moestuinen zijn gewilde plekken voor slakken. Het beste werkt het om slakken zoveel mogelijk op te zoeken en ze uit de tuin te verwijderen. Door dit periodiek te herhalen kan de tuin behoorlijk slakkenvrij worden.

Naaktslakken en huisjesslakken

Slakken zijn grofweg in twee soorten in te delen. De meest herkenbare en bekende soorten zijn de naaktslakken en de huisjesslakken. Er zijn ook andersoortige slakken zoals slakken met kieuwen of longen, en slakken die vlees eten of planten. Slakken leven overdag op schaduwrijke plaatsen. Als de zon onder gaat komen veel slakken tevoorschijn. Ook na regenachtig weer kun je veel slakken zien rondkruipen. Het aantal slakken wordt voor een groot deel bepaald door de weersomstandigheden. Bij een vochtige warme periode zijn er vaak meer slakken te zien dan in drogere periodes gedurende het jaar.

Slakken in de moestuin

Wanneer je slakken hebt in de moestuin die alle planten aanvreten dan kun je hier verschillende maatregelen tegen nemen. Er zijn in de winkel bijvoorbeeld slakkenkorrels te koop die je door de moestuin kunt strooien. Ook schijnt koffiedik te helpen, evenals grind of schelpen op de bodem strooien. Sommige planten laten slakken links liggen omdat ze die niet lusten. Het is te overwegen om enkele van deze planten tussen de groenteplanten in de moestuin te poten. Voorbeelden van deze planten zijn:
  • Akelei
  • Duizendblad
  • Ooievaarsbek
  • Kattenkruid

Een andere manier om ervoor te zorgen dat je voldoende kunt oogsten in de moestuin, is de moestuin groter maken en meer planten erin zetten.

Slakken bestrijden

Om slakken effectief uit de tuin te krijgen kun je een aantal stappen doorlopen waarna de tuin behoorlijk vrij is van slakken. Het beste moment om slakken te bestrijden is aan het eind van de dag, wanneer het schemerig begint te worden. De slakken zullen dan uit hun schuilplaatsen kruipen, op zoek naar voedsel. Wanneer de tuin enigszins vochtig is komen er meer slakken tevoorschijn. Zoek zoveel mogelijk slakken op en verwijder ze uit de tuin. Dit werkt het beste door systematisch door de tuin te gaan. Deze actie moet enkele keren worden herhaald om de tuin zo goed mogelijk slakkenvrij te krijgen. Slakken komen in de loop van de tijd van aangrenzende stukken grond terug in de tuin. Het is belangrijk om regelmatig alle slakken uit de tuin op te zoeken en te verwijderen.

Slakken verplaatsen

Je kunt slakken verplaatsen naar een andere omgeving. Wanneer je slakken te dicht bij de tuin zet is de kans aanwezig dat ze terug kruipen. Als je slakken wilt verplaatsen dan kun je ze het beste ver weg van de tuin elders uitzetten. De vrije natuur is een goede optie, zodat anderen geen last krijgen van de enorme hoeveelheid slakken die worden verplaatst. Een uurtje slakken uit de tuin zoeken kan al gauw een paar honderd slakken opleveren.

Slakkenvanger gebruiken

Het is mogelijk om een slakkenvanger te maken. Een slakkenvanger kun je vrij eenvoudig maken van een blikje bier. Het maakt niet uit welk merk bier je neemt. Graaf het blikje bier in de grond in bij de planten die worden aangevreten. Laat enkele centimeters bier erin zitten. De slakken kruipen erin en komen er niet meer uit. Een andere manier om de slakken definitief te verwijderen uit de tuin is het gebruik van satéprikkers. Bij het opsporen van de slakken in de tuin kun je lange prikkers gebruiken waar je de slakken aan rijgt. Het is een ietwat minder humane maar wel een effectieve manier.

Een combinatie van bijvoorbeeld een slakkenvanger, slakkenkorrels en planten die slakken niet lusten werkt ook erg goed.
© 2014 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slakken eten uit de tuin, een delicatesseSlakken eten uit de tuin, een delicatesseDe slak, het is een beestje dat vaak te vinden is in de tuin. Veel mensen die een moestuin hebben of mooie planten in de…
Bestrijden van slakken in de tuin! Hoe en met welke middelenBestrijden van slakken in de tuin! Hoe en met welke middelenWe hebben er allemaal wel last van, ongedierte in de voor en/of achtertuin zoals mieren, rupsen, slakken, emelten en eng…
Slakken in de moestuin bestrijdenSlakken in de moestuin bestrijdenSlakken in je moestuin, wat doe je er tegen? Slakken horen bij bladgroen zoals vlinders bij bloemen. Er zijn periodes da…
Verwijderen en tegengaan van slakken en naaktslakkenVerwijderen en tegengaan van slakken en naaktslakkenNaaktslakken kunnen niet alleen bijzonder vervelend zijn, maar ook nog eens zeer schadelijk zijn. Vooral bij een wat nat…

De tijd van de appeloogstDe tijd van de appeloogstDe appel behoort zonder twijfel tot een van de bekendste en meest populaire fruitsoorten. De appeloogst begint voor vroe…
Een tuinhuisje kopen en plaatsenEen tuinhuisje kopen en plaatsenBij het kiezen van een tuinhuisje moet je rekening houden met een aantal factoren. Er bestaat een heel assortiment aan t…
Jozzie (244 artikelen)
Gepubliceerd: 28-08-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.