Welke planten zijn geschikt voor de rotstuin?

Welke planten zijn geschikt voor de rotstuin? De rotstuin is een prachtige en uitgesproken soort tuin. Het aanleggen ervan vergt veel expertise en zo ook de keuze van de juiste planten in de tuin. Omdat deze planten oorspronkelijk van boven de boomgrens komen zullen ze zich anders gedragen in onze Hollandse achtertuin en ook de bodem vergt veel aandacht voordat u aan de beplanting van uw tuin kunt beginnen. Laat u dus goed informeren voordat u überhaupt uw alpiene planten gaat planten.

Rotstuinplanten

Rotstuinplanten zijn van oorsprong Alpiene planten. Hun oorsprong zijn de hooggebergte zoals de Alpen, Karpaten en Pyreneeën. Door de barre omstandigheden in de hooggebergten groeien deze planten daar traag en laag bij de grond. In lager gelegen gebieden willen ze echter ook flinke struiken worden omdat de omstandigheden veel gunstiger zijn in een goed onderhouden rotstuin als in de hooggebergten. Als u echt het typische alpiene landschap wilt vormen moet u wel wat tijd willen steken in een rotsruin.

Tip: Creëer een helling in uw tuin en het alpiene gevoel zal onmiddellijk versterkt worden. Daarnaast zal de afvoer van water, een vereiste voor alpiene planten gelijk een stuk beter gaan.

Bron: Nightowl, PixabayBron: Nightowl, Pixabay

Plaatsing van de rotstuinplant

Rotstuinplanten hebben het liefst een goed waterdoorlatende grond zodat hun wortelen niet langdurig nat blijven en om bevriezingsgevaar te voorkomen. Dit proces kunt u bevorderen door puin te mixen door de aarde, zo wordt de bodem onmiddellijk een stuk beter waterdoorlatend. Daarnaast zijn het ook echte zonaanbidders. Deze planten leven boven de boomgrens waar ze volop zonlicht krijgen. Dit is tevens de reden waarom deze planten in de bergen zo laag blijven. Ze krijgen hier te maken met veel ultra violet licht. Hoe meer UV hoe lager de plant blijft, hoe minder UV, hoe hoger. Daarom zien we bomen zo hoog worden, simpelweg om zo veel mogelijk UV te kunnen opvangen. Boven de boomgrens is er echter geen competitie dus is er geen reden voor de plant om hoger te groeien. Dit is vanzelfsprekend wel anders in onze achtertuin.

Bemesting

Verder vereisen deze planten een voedingsarme grond. Mocht bemesten toch nodig blijken geef ze dan nooit kunstmest, gebruik gewone mest(korrels) en verdun deze met water. Giet de mest tussen de planten in, nooit eroverheen. Net zoals met het gebruik van kunstmest zullen de planten verbranden als u dit toch doet.

Alpiene planten in de schaduw

Ondanks het gegeven dat de meeste alpiene planten toch enigszins struikvorming zullen groeien in uw achtertuin zijn er toch een aantal planten die wel laag blijven, ook in een schaduwrijke standplaats. Een aantal van deze planten zijn:
Adonis vernalisAquilegia caeruleaAster alpinus
Campanula pulsillaCeratostigma plumbaginoidesCyclamen hederaefolium
Drygas octopetalaLimnaea borealisMertensia virginica
Ouicia-soortenPolygala-soortenSaxifraga-soorten
Viola odorataViola pedata

Mos / Bron: Cocoparisienne, PixabayMos / Bron: Cocoparisienne, Pixabay

Mossen

Mossen koopt u niet altijd zomaar even, veel soorten zijn beschermd en niet zo even in een zakje bij het tuincentrum om de hoek te verkrijgen. Daarnaast, zelfs als u de zaadjes hebt is het nog lastig om het mos te laten groeien. Beste is om gewoon de natuur zijn werk te laten doen. Om mos natuurlijk te laten groeien zet u poreus gesteente zoals lava of kalksteen in uw tuin, binnen een jaar zal er op de schaduwzijden, de noordzijde mos gaan groeien.

Struiken in de rotstuin

Een helling en een paar Alpiene planten en wat rotsblokken zijn mooi maar om toch meer diversiteit te creeeren is het toch aan te raden om enkele struiken te planten. Struiken die goed passen in de rotstuin zijn de volgende:
StruiksoortHoogteStruiksoortHoogte
Abelia chinensis1,50Daphne cneorum0,30
Acer palmatum 'dissectum'1,20Gaultheria procumbens0,20
Andromeda1,20Genista tinctoria0,60
Arctostaphylos uva-ursi0,30Hedera helix0,20
Berberis-soorten Helianthemum0,30
Caryopteris clandonensis0,90Olearia haastii1,20
Cornus canadensis0,30Rubus arcticus
Corokia cotoneaster1,50Sambucus nigra 'Pygmaea'0,30
Daphne rupstris0,10Viburnum opulus 'Nanum'0,40

Bron: PondGuy, PixabayBron: PondGuy, Pixabay
Let op, sommige planten zoals de Hedera helix kunnen ook klimmen, in dat geval is de hoogte gebaseerd op kruiphoogte en niet op klimhoogte. Verder zijn er planten die verschillende bodemvoorkeuren hebben. Laat u hier goed over informeren om teleurstelling te voorkomen.

Vetplanten

Vetplanten zijn een welkome en geschikte afwisseling in de rotstuin. Over het algemeen worden fijne vetplantjes gebruikt uit de Sedum en Sempervivum familie. De bloeikleur verschilt van wit tot geel en van lichtroze tot diep donkerroze en bloeien tussen juni en september. Bij een juiste combinatie heeft u dus lange tijd plezier van een kleurrijke tuin vol met vetplantjes. Let wel op: Deze plantjes wortelen heel ondiep, als u dus een naburige plant of onkruid uittrekt, houd dan het plantje op zijn plaats met uw andere hand, als ze ook maar iets los komen van de bodem zullen ze uitdrogen.

De Sempervivum tectorum verdient wat extra aandach: Behalve de roze bloemen hebben ze ook rode of grijsblauwe bladrozetten. Dit geeft een grote sierwaarde in uw tuin.
© 2012 - 2024 Neveah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het kweken van klein fruitHet kweken van klein fruitFruit uit eigen tuin is lekker en smaakvol. Klein fruit is gemakkelijk te kweken in een pot of volle grond en neemt niet…
Bodembedekkers voor een plek in de schaduwBodembedekkers voor een plek in de schaduwBodembedekkers vinden voor een schaduwrijke plek is voor veel mensen een lastige opgave. Toch zijn er voldoende geschikt…
Schaduwplanten voor droge grond onder bomen en struikenSchaduwplanten voor droge grond onder bomen en struikenEen schaduwplek onder bomen, hagen of naast een gebouw kan voor veel planten problematisch zijn, zeker als de grond ook…
Schaduwplanten voor vochtige grondIn veel tuinen is wel een plek te vinden met lichte schaduw en waar de grond vochtig blijft in het groeiseizoen. Daar pa…

Kuipplanten in uw tuin, balkon of oranjerieKuipplanten in uw tuin, balkon of oranjerieVandaag de dag maken we steeds meer gebruik van kuipplanten. Vaak zijn ze exotisch, wat de nodige extra verzorging met z…
De hoogte in met kleine tuin of balkonDe hoogte in met kleine tuin of balkonDe gemiddelde stadse tuin is meestal niet zo groot en dit geldt ook voor het overgrote deel van de balkons. De misvattin…
Bronnen en referenties
  • Tuinieren het hele jaar. (Boek)
  • Afbeelding bron 1: Nightowl, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Cocoparisienne, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: PondGuy, Pixabay
Neveah (102 artikelen)
Laatste update: 30-08-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.