Gevaarlijke situaties rond huis en tuin

Gevaarlijke situaties rond huis en tuin Elk jaar gebeuren er duizenden ongelukken rondom huis en in de tuin waarbij medische behandeling noodzakelijk is. In veel gevallen zijn deze ongelukken op een eenvoudige manier te voorkomen als je weet waar je op moet letten. Planten kunnen ernstige huidirritaties veroorzaken, tuinpaden worden glibberig door algengroei en onveilig gereedschap kan ongelukken veroorzaken. Daarom is het belangrijk om voldoende voorzorgsmaatregelen te nemen en te zorgen voor een veilig woonomgeving. Investeer ook in goed gereedschap.

Gevaarlijke situaties

Bij het werken in de tuin kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Vaak ontstaan deze situaties door onoplettendheid, achterstallig onderhoud of door slecht en onveilig gereedschap. Om deze situaties te voorkomen is het belangrijk om op een veilige manier te werken.

Giftige planten

Sommige planten zijn giftig en daarom minder geschikt voor een tuin waar ook kinderen spelen. Het eten van giftige planten veroorzaakt krampen en braken. In het ergste geval kan het fataal aflopen, maar dat komt bijna nooit voor. Taxus is een bekend voorbeeld alle delen van de plant zijn giftig voor mens en dier.

Huiduitslag onder invloed van zonlicht

Er zijn ook planten die huiduitslag en blaren kunnen veroorzaken bij aanraking. Dit ontstaat meestal alleen onder invloed van ultraviolet licht. Op een zwaarbewolkte dag gebeurt dit niet. Veel planten uit de schermbloemige familie veroorzaken deze brandwonden zoals de berenklauw. Andere veroorzakers zijn: engelwortel, pastinaak, wijnruit, vijgenboom, wolfsmelk en de vuurwerkplanten.

Hoe voorkom je huidirritaties?

Huidirritaties en blaren kunnen worden voorkomen door de armen en benen te bedekken tijdens het werken in de tuin. Trek ook altijd tuinhandschoenen aan. Nog beter is het om op een bewolkte dag in de tuin aan de slag te gaan. Bedek ook dan armen en benen.

Glibberige tuinpaden

Algengroei op het tuinpad veroorzaakt glibberige plekken als het nat wordt. Hierdoor neemt de kans op een valpartij toe. Met een hogedrukreiniger kan het tuinpad worden gereinigd. Een nadeel van het reinigen met een hogedrukreiniger is dat de bestrating ruw wordt waardoor vuil gemakkelijker kan hechten. Met warm water en azijn verwijder je ook groene aanslag. Dit moet je even in laten trekken.

Een vijver

Een vijver is vooral gevaarlijk voor jonge kinderen die al kunnen verdrinken in een ondiepe plas water. Er kunnen wel veiligheidsmaatregelen genomen worden zoals:
 • Het plaatsen van een hek met een minimale hoogte van 1.10 m om de vijver.
 • Het plaatsen van een stevig rooster op het wateroppervlak. De mazen mogen niet groter zijn dan 8 vierkante centimeter.
 • Houd kinderen die in de buurt van de vijver spelen voortdurend in de gaten.
 • Zet emmers altijd leeg en op kop weg.

Apparaten en elektriciteit

Neem de volgende voorzorgsmaatregelen bij het werken met elektrische apparatuur:
 • Controleer het apparaat voor gebruik op losse moeren en bouten, messen, stekker en bedrading.
 • Vraag bij het huren of kopen van een apparaat om een demonstratie.
 • Draag veiligheidskleding en eventueel een veiligheidsbril.
 • Draag stevige schoenen.
 • Leg het snoer van de grasmaaier over de schouder naar achteren.
 • Laat moeilijke of gevaarlijke klussen over aan een deskundige.

Enkele tips om veilig te werken

 • Bij het werken in de zon kan de huid gemakkelijk verbranden. Gebruik in de zomer altijd een zonnebrandcrème op onbeschermde lichaamsdelen.
 • Gebruik goed en veilig gereedschap.
 • Neem voldoende veiligheidsmaatregelen.
 • Gebruik een stevige trap of ladder.
 • Haal een tetanusinjectie bij het oplopen van verwondingen.
 • Berg gereedschap op achter gesloten deuren zodat de kinderen er niet bij kunnen komen.
 • Rol de tuinslang of andere snoeren op na gebruik om te voorkomen dat er iemand over struikelt.
 • Slijp de messen van bijv. een grasmaaier geregeld. Met een goed werkend apparaat gaat het werk gemakkelijker.
 • Verwijder scherpe voorwerpen zoals steentjes voor het maaien uit het gazon om te voorkomen dat ze worden weggeslingerd tijdens het maaien.
 • Stop geen gereedschap in de zak omdat dit verwondingen kan veroorzaken tijdens een valpartij.
 • Vermoeidheid kan gevaarlijke situaties opleveren. Neem op tijd rust, eet en drink voldoende tijdens het werken.
 • Was na het tuinieren de handen goed met water en zeep.
© 2012 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blessures en ongelukken in de tuin voorkomenBlessures en ongelukken in de tuin voorkomenTuinieren is een heerlijke ontspannen bezigheid. Na een dag van drukke arbeid is een uurtje in de tuin aan de slag heerl…
Veiligheid in en rond huisElk jaar komt er meer dan een half miljoen mensen bij de spoedeisende hulp in het ziekenhuis waarvan ruim de helft een o…
Vijver: een vijver aanleggen in de tuinVijver: een vijver aanleggen in de tuinVeel mensen willen een vijver aanleggen in hun tuin. Het is dan wel belangrijk van de voren te bedenken hoe u deze vijve…
Tuintips. Hoe maakt u een mooie tuin?Tuintips. Hoe maakt u een mooie tuin?Een mooie tuin is een tuin waarin harmonie de hoofdrol speelt. Planten die bij elkaar passen qua kleur, bloei, afmeting……
Kuipplanten in uw tuin, balkon of oranjerieKuipplanten in uw tuin, balkon of oranjerieVandaag de dag maken we steeds meer gebruik van kuipplanten. Vaak zijn ze exotisch, wat de nodige extra verzorging met z…
Bronnen en referenties
Liza (204 artikelen)
Laatste update: 19-07-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.