Proefslapen Open Huizennacht: huis kopen na nacht slapen

Proefslapen in een huis dat je misschien wilt kopen? Dat is een mooie manier om erachter te komen of het huis dat je op het oog hebt, ook 's nachts goed bevalt. De Nationale Huizennacht is een initiatief van verzekeraar en hypotheekverstrekker Nationale Nederlanden, maar wordt in de media de Open Huizennacht genoemd. Uitvoerder is Funda, adverteerder van koopwoningen en ander onroerend goed, en onderdeel van makelaarsorganisatie NVM. Een nacht een huis uitproberen geeft je veel meer zekerheid of je een huis na enkele bezichtigingen ook daadwerkelijk wil gaan kopen.

Inhoud:


Wat is proefslapen

Een huis kopen naar je zin is vaak een flinke zoektocht. En dan heb je eindelijk jouw woning gevonden, en na meerdere bezichtigingen ben je nog steeds geïnteresseerd. Toch is er ook die onzekerheid, want hoe zou het zijn om te overnachten in dit huis? Je hebt geen idee. Daar kun je alleen maar achter komen door zelf zo'n nacht te ervaren.

Door een nachtje door te brengen in een huis wat je op het oog hebt, ervaar je hoe de woning bevalt qua:
 • gemak/ongemak van het huis: wc vlakbij, indeling: andere slaapkamers makkelijk bereikbaar, ook zonder licht aan te doen
 • omgeving: geluiden, stilte, openbaar vervoer zoals piepende trams, nachtelijke overlast van mensen op straat, nabijgelegen uitgaansgelegenheden, loslopende katten of honden, kwakende kikkers
 • buren: nachtelijke geluiden, gehorigheid van de huizen
 • licht: lichtinval van straatlantaarns of lampen van buren, nabijgelegen kantoorgebouwen met permanent licht
 • algeheel gevoel: voel je je ook 's nachts veilig en prettig in het huis

Kopers doen veel bezichtigingen en twijfelen: de cijfers

Een koper gaat niet over één nacht ijs. Logisch, want een huis koop je voor vele jaren van je leven. Recente cijfers bevestigen dit:
 • 45% bezichtigt één of twee keer de woning
 • 45% doet drie tot vijf bezichtigingen
 • 10% bekijkt zelfs meer dan vijf keer dezelfde woning!
 • 70% wil graag een nacht proefslapen
 • 70% van de huizenverkopers wil meedoen aan de huizennacht

Uit het feit dat bijna de helft van de bezichtigers meer dan twee bezoeken brengt kun je opmaken dat één of twee bezichtigingen een koper vaak geen directe bevestiging geeft dat hij de woning wil kopen. Geeft een vierde of vijfde bezichtiging van hetzelfde huis je nog meer zekerheid? Na twee bezichtigingen heb je toch wel alles gezien wat de woning te bieden heeft? Blijkbaar blijft men twijfelen. Hoe het voelt om te leven in de woning, dat weet je niet door een paar bezichtigingen, dat moet je ervaren.

Dat heeft Nationale Nederlanden als initiatiefnemer hypotheekverstrekker kennelijk ook bedacht. Zij heeft er ook belang bij dat er huizen verkocht worden en zij hypotheken kunnen afsluiten. Een nacht proefslapen geeft meer zekerheid over twee zaken:
 1. hoe bevalt de woning je 's nachts, maar ook:
 2. hoe is het om in de woning te leven -al is het maar een avond, nacht en ochtend-

Hoe doe je mee aan proefslapen?

Op de website van Funda op http://www.huizennacht.nl regelen kopers, verkopers en makelaars hun deelname aan de Nationale Huizennacht:
 1. Een huizenverkoper geeft aan zijn makelaar door dat hij deel wil nemen aan de Open Huizennacht
 2. De makelaar regelt plaatsing van de te verkopen woning op Funda en de deelname aan de Huizennacht
 3. Iemand die een huis wil kopen zoekt hier bijv. op plaatsnaam de deelnemende verkoopwoningen zijn keuze en geeft door in welke woning hij wil proefslapen

Verkoper bepaalt wie in zijn huis overnacht

Door deel te nemen aan de Open Huizennacht is de verkoper nog niet verplicht om iedereen maar toe te laten in zijn huis. Tijdens de voorafgaande bezichtiging krijgt de verkoper een indruk van de koper. Een voorafgaande bezichtiging is zelfs verplicht. De verkoper bepaalt daarna in overleg met de makelaar of hij deze koper inderdaad toestaat om in zijn woning te proefslapen. De verkoper mag een potentiële koper altijd weigeren.

Afspraken voor proefslapen vastgelegd in contract

Alle afspraken over het proefslapen worden vooraf vastgelegd in een 'Contract deelnemers Nationale Huizennacht’. Na ondertekening zijn de afspraken geldig. In het contract worden bijvoorbeeld de exacte tijden vastgelegd dat de koper in de woning verblijft. Ook welke personen gaan proefslapen staat met naam en toenaam vermeld. Met meerdere personen proefslapen is in overleg dus mogelijk.

Hoe lang duurt de Nationale Huizennacht

De Huizennacht duurt van 18.00 uur op vrijdagavond tot 12.00 uur op de zaterdagochtend erna. In overleg kan dus van deze tijden afgeweken worden. De huidige bewoners moeten voor deze nacht dus alternatieve slaapgelegenheid vinden. De kosten hiervan worden niet vergoed, dus zijn geheel voor eigen rekening. Maar als je hiermee een potentiële koper over de verkoopstreep kunt trekken is dat natuurlijk wel wat waard.

De voorwaarden voor proefslapen zijn minimaal één afgelegde bezichtiging door de koper en maximaal één nacht slapen. Logeerders die denken slim af te zijn met een goedkoop weekendje weg met gratis overnachting zijn daarmee geen risico. Daar is de tijd te kort voor: er is geen sprake van veel tijd overdag in de woning.

Wat doe je met je waardevolle spullen en hoe zit het met de verzekering

Een vreemde in je huis, je kent elkaar nauwelijks en je hebt niet meer dan een indruk hoe de koper met je spullen om zal gaan. Zelfs in een tijdsbestek van een avond, nacht en ochtend kan iemand schade aanrichten of minstens een hoop rommel maken. De koper is daar, gezien de adviezen van Nationale Nederlanden blijkbaar niet verantwoordelijk voor.

Nationale Nederland stelt:
 • De deelnemende verkoper dient zelf te zorgen voor afdoende dekking voor schade middels zijn huidige opstal- en inboedelverzekering
 • Deelnemende verkopers kunnen overwegen om waardevolle voorwerpen te beveiligen of te verwijderen
 • Individuele afspraken over bijv. huisdieren, persoonlijke bezittingen, overige huisregels kunt u opnemen in het ‘Contract deelnemers Nationale Huizennacht 2014’. U kunt hierin ook aangeven of huisdieren van de deelnemende koper zijn toegestaan.

Geen makelaar, dan niet proefslapen

De makelaar is in de campagne Open Huizennacht de contactpersoon tussen koper en verkoper. Daarom is deelname zonder makelaar niet mogelijk. Een verstandige keuze, want twee weten er meer dan een. Een relatief onbekende in je huis toelaten is niet iets wat je zomaar doet.

In 2014 was de Nationale Huizennacht 2014 van vrijdag 17 oktober 2014 18:00 uur tot zaterdag 18 oktober 2014 12:00 uur.
Bij succesvolle campagne volgen er mogelijk vaker Huizennachten.

Deze Nationale Huizennacht bleek nog geen onverdeeld succes. De Volkskrant kopte: 'Complete mislukking, vrijwel niemand kwam logeren'. In totaal 83 huizen hadden zich opengesteld voor proefslapen. Van 42 van deze huizen maakten de betrokken makelaars bekend dat er slechts 2 potentiële kopers bleven slapen. Een woordvoerder van Nationale Nederlanden: "We hadden er iets meer van verwacht".

Toch waren er ook positieve geluiden te horen over de Nationale Huizennacht, en wel van een van de proefslapers "Een ontzettend goed alternatief, als je een auto koopt ga je ook eerst een rondje rijden. Wat mij betreft laat je de mensen een hele week logeren".

Lees verder

© 2014 - 2024 Drie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De startershypotheekHoe kan ik de beste startershypotheek met de laagste maandlasten krijgen? Door op de hoogte te blijven van de voorwaarde…
NHG-grens verder omhoog (2020 en 2021)NHG-grens verder omhoog (2020 en 2021)De Nationale Hypotheek Garantie is nauwelijks meer weg te denken voor wie een huis wil kopen. Maar om met deze garantie…
Verdienen op je tweede huisVerdienen op je tweede huisWanneer je tegenwoordig een tweede huis wil kopen mag je de hypotheekrente niet meer van je belasting aftrekken in tegen…
Hypotheek & Huis kopen: bijkomende kostenHypotheek & Huis kopen: bijkomende kostenEen huis kopen kan ontzettend spannend en leuk zijn, maar brengt tegelijkertijd met zich mee, dat belangrijke financiële…

Je huis renoveren vóór verkoop, loont dat?Je huis renoveren vóór verkoop, loont dat?Wie zijn huis verkoopt, staat vaak voor een dilemma. Moet je dat nog eens grondig renoveren voor de verkoop om zo de waa…
Bronnen en referenties
 • http://www.funda.nl/nationalehuizennacht/
 • http://www.inzicht-vvebeheer.nl/nieuws/huis-nachtje-uitproberen-op-huizennacht/
 • https://www.nn.nl/Pers-1/Persbericht/NationaleNederlanden-organiseert-op-17-oktober-de-eerste-Nationale-Huizennacht.htm
 • http://www.volkskrant.nl/economie/nationale-huizennacht-complete-mislukking-vrijwel-niemand-kwam-logeren~a3771298/
Drie (120 artikelen)
Laatste update: 29-07-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.