Huis verkopen met verlies: Waar moet je op letten?

In de huidige huizenmarkt komt het voor dat je jouw koopwoning soms niet zo snel kunt verkopen als je tevoren had gehoopt. Je hebt dan de keuze om het huis langer te koop te laten staan, tijdelijk te kiezen voor twee hypotheken of om je huis te verkopen voor lager dan de marktprijs. Wanneer je wordt gedwongen om je huis met verlies te verkopen, heeft dat natuurlijk financiële consequenties voor het aflossen van de schuld op je hypotheek. Waar moet je in dit geval op letten?

Wanneer kies je voor het verkopen van je huis met verlies?

Wanneer je jouw huis te koop zet om een nieuwe woning te kunnen kopen, kan het voorkomen dat je huis nog niet verkocht is wanneer je een nieuw huis wilt gaan kopen. Of dat je langere tijd dubbele woonlasten moet betalen, omdat je van kopen naar huren gaat. Je hebt dan de mogelijkheid om langer te wachten, de vraagprijs van je woning naar beneden bij te stellen of te kiezen voor snel verkopen voor een lagere prijs dan de marktwaarde van jouw koopwoning. Omdat het handhaven van een woning die langere tijd te koop staat kosten met zich meebrengt kan het in sommige gevallen beter zijn om het verlies te accepteren, zodat je verder kunt. Ook wanneer je hypothecaire schuld hoger is dan wat je krijgt bij verkoop van het huis.

Wat zijn de consequenties van het verkopen van jouw woning met een schuld?

Wanneer je jouw koopwoning verkoopt voor een lagere verkoopprijs dan de restwaarde van je hypotheek houd je een restschuld over. Die wordt nog hoger, wanneer je ook de kosten koper voor een eventuele nieuwe woning met de opbrengst had willen bekostigen. Hierbij moet je wel rekening houden met het feit dat ook het betalen van dubbele woonlasten je maandelijks geld kost evenals het moeten onderhouden van het huis dat te koop staat. Hoe de afweging voor jou persoonlijk uitvalt, kun je het beste afstemmen met jouw eigen bank of hypotheekverstrekker. Het is belangrijk dat je precies weet hoeveel je tekort komt in beide gevallen om de hypotheek te kunnen afbetalen en wat je moet doen om én een goede keuze te maken én de restschuld af te dekken.

Wat zijn de mogelijkheden om een restschuld van je hypotheek te financieren?

Wanneer je een nieuwe woning koopt is het mogelijk om de schuld op je hypotheek en eventuele bijkomende kosten koper mee te financieren in je nieuwe hypotheek, wanneer je inkomen dit toestaat. Wanneer je geen nieuwe woning wilt of kunt kopen zul je het verschil moeten bijleggen uit je spaargeld of via het afsluiten van een persoonlijke lening of flexibel krediet. Ook hier is het van belang dat je weet hoeveel je maximaal kunt lenen op jouw inkomen en welke maandlasten aan rente en aflossing deze nieuwe lening met zich mee zal gaan brengen. Het kan geen kwaad om in dit geval meerdere offertes op te vragen, zodat je kiest voor de lening met de laagste rente en met voorwaarden, die aansluiten bij jouw persoonlijke situatie.

Waar moet je op letten bij het verkopen van je huis met verlies en het financieren van die schuld?

Wanneer je je bevindt in een situatie zoals hierboven is geschetst, moet je een aantal dingen goed in de gaten houden. Hanteer voor jezelf de volgende checklist, die je helpt bij het maken van de juiste keuzes en het begrijpen van de consequenties van die keuzes:

  • Hoe hoog is de restschuld of waarde van je hypotheek? Wat moet je straks gaan aflossen?
  • Wil je een nieuwe woning kopen of ga je na verkoop kiezen voor het huren van een woning?
  • Heb je rekening gehouden met eventuele kosten koper bij het berekenen van het totale bedrag dat je moet aflossen?
  • Wat kost jou het langer te koop laten staan van je woning per maand?
  • Wat levert het nu verkopen van je woning jou op, wanneer je dat vergelijkt met die maandelijkse kosten?
  • Hoe lang kun je dubbele maandlasten blijven betalen?
  • Hoeveel kun je maximaal lenen op jouw huidige inkomen voor een nieuwe hypotheek op een koopwoning?
  • Hoeveel spaargeld heb je beschikbaar, dat je vrij kunt opnemen?
  • Hoeveel kun je lenen via een persoonlijke lening of flexibel krediet op jouw inkomen?
  • Kun je een eventuele restschuld meefinancieren in een nieuwe hypotheek?
  • Heb je je georiënteerd op verschillende hypotheekvormen en op de hoogte van de hypotheekrente?
  • Heb je je georiënteerd op de rente op leningen en de maandlasten die dat met zich meebrengt?
© 2011 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis met verlies verkopenHuis met verlies verkopenIn een markt met dalende huizenprijzen, zal het steeds vaker voor komen dat een huis verkocht moet worden met een verlie…
Huis verkopen met een schuld: Moet je dat wel of niet doen?Huis verkopen met een schuld: Moet je dat wel of niet doen?Wat moet je doen als jouw huis al lang op de markt staat en je krijgt het niet verkocht voor een bedrag waarmee je jouw…
Huis verkopen voor een laag bedragHuizenbezitters denken vaak dat ze hun huis altijd weer kunnen verkopen voor een hoger bedrag dan het aanschafbedrag. Ge…
Schulden door onverkoopbaar huisSchulden door onverkoopbaar huisInvesteren in een eigen huis is niet zonder risico’s. Zolang de huizenprijzen blijven stijgen is er niets aan de hand. I…

Duur en beëindiging van een huurcontract (BE)Duur en beëindiging van een huurcontract (BE)Wie een onroerend goed huurt, kan 4 soorten huurcontracten afsluiten met telkens een verschillende looptijd en verschill…
Reactie

Marco, 07-04-2012
Mooi artikel. Helaas mag je sinds 1-8-2011 niet langer de schuld van je oude huis meefinancieren in je nieuwe hypotheek. In deze situatie zal je dus een andere oplossing moeten zoeken voor de restschuld. Reactie infoteur, 10-04-2012
Dit is niet juist. In de nieuwe gedragscode voor hypotheken, geldig vanaf 1 augustus 2011 staat aangegeven dat een restschuld bij verkoop van het oude huis kan worden meegefinancierd, mits het inkomen dat in de praktijk kan dragen. De restschuld wordt dus een deel van de hypothecaire lening zonder renteaftrek.

Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 31-01-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.