Redenen om een huurhuis te kiezen

Redenen om een huurhuis te kiezen In periode van 2008 tot en met 2011 is gebleken dat de waarde van een koophuis ook kan zakken. Als huurder van een huis, ondervind u hiervan geen rechtstreeks hinder. Er zijn daarnaast nog meerdere voordelen te noemen van het huren van een huis in plaats van kopen. De huren die stijgen jaarlijks met een bepaald percentage. Toch zijn de woonlasten van een huurhuis beter onder controle te houden ten opzichte van een koophuis. Als huiseigenaar moet u grote bedragen reserveren om het huis te kunnen onderhouden. Zeker als de waarde van onroerend goed zakt, bent u beter af als huurder. In dit artikel treft u nog een aantal voordelen aan van huren van een huis.

Huurhuis geeft flexibiliteit

Mensen die vooraf niet weten hoe lang ze in een huis blijven wonen, kunnen beter kiezen voor huren van een huis. Bij het kopen van een huis bent u namelijk niet meer flexibel. U moet het huis namelijk eerst weer zien te verkopen op het moment dat u besluit om te gaan verhuizen. Indien de huizenprijzen zijn gezakt sinds het kopen van een huis, is het huis zelfs niet te verkopen zonder een verkoopverlies te incasseren.

Ook in het geval de prijzen constant zijn gebleven, moet er een verlies geïncasseerd worden, door de kosten die u moet maken bij het kopen van een huis. In een huurhuis blijft u flexibel. Als het huurhuis niet meer bevalt, zegt u de huur op en gaat op zoek naar een andere huurwoning.

Huurders krijgen huurtoeslag

Huurders kunnen recht hebben op huurtoeslag (vroeger: huursubsidie) bij het huren van een huis. Het recht is afhankelijk van de hoogte van het inkomen en van de hoogte van de te betalen huur. Er zijn ook koopsubsidies, maar deze worden slechts beperkt aangeboden.

U weet ongeveer wat uw maandlasten gaan worden voor de toekomst

Jaarlijks kunt u er vanuit gaan dat de huur verhoogd gaat worden. Het percentage is vooraf niet bekend, maar u kunt wel ongeveer nagaan hoe hoog de lasten gaan worden de komende vijf tot tien jaren. Huisbezitters met een hypotheek, zijn vaak afhankelijk van de hoogte van de hypotheekrente na afloop van de rentevaste periode. Ze kunnen de hypotheekrente ook voor een langere periode vastzetten, maar deze zekerheid kost wel geld.

Huurhuis is eenvoudiger te verkrijgen

Sinds het ontstaan van de kredietcrisis, zijn de banken selectiever geworden in het verstrekken van hypotheken. Hierdoor zijn er hoge eisen ontstaan om in aanmerking te komen voor een hypotheek. Met een tijdelijk contract is het in bepaalde gevallen überhaupt niet mogelijk om een hypotheek te verkrijgen.

Minder verzekeringslasten

De huiseigenaren moeten het huis zelf verzekeren. Bij het huren van een huis zit u hier niet mee. U moet uiteraard wel een verzekering sluiten tegen schade aan inboedel, maar het gebouw zelf wordt verzekerd door de eigenaar van het huis.

Kosten voor het verkrijgen van het huis

Bij het kopen van een huis moet u kosten maken om het huis op uw naam te krijgen. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan de notariskosten, overdrachtsbelasting en taxatiekosten. Daarnaast moet u eventueel nog een adviseur betalen voor het begeleiden van de hypotheekaanvraag.
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De voordelen van een huurhuisDe voordelen van een huurhuisKoophuizen worden gezien als een investering voor de oude dag, tot het moment dat mensen zich weer realiseren dat de hui…
Ik kies voor een huurhuisIk kies voor een huurhuisSteeds meer Nederlanders gaan voor een koophuis. Toch heeft een huurhuis grote voordelen ten opzichte van een koophuis.
De 7 beste redenen om een huis te hurenDe 7 beste redenen om een huis te hurenEen huis kopen wordt gezien als een slimme investeren. Er bestaat echter geen zekerheid dat er overwaarde opgebouwd gaat…
Ik ga voor een huurhuisIk ga voor een huurhuisEr zijn meer Nederlanders die wonen in een koophuis dan in een huurhuis. Toch heeft het huren van een huis grote voordel…

Nieuwbouwwoning bouwen, weet waar u aan begintHet laten bouwen van een huis vergt de nodige aandacht en alertheid van de opdrachtgever. Er moet goed een vinger aan de…
Huis kopen in MarokkoHuis kopen in MarokkoVeel Marokkanen die in Nederland en Duitsland wonen kopen een huis in Marokko. De huizen daar zijn doorgaans goedkoper d…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 02-11-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.