Huis kopen in Marokko
Veel Marokkanen die in Nederland en Duitsland wonen kopen een huis in Marokko. De huizen daar zijn doorgaans goedkoper dan in Nederland. Het kan wel ingewikkeld zijn om een huis te kopen. Vaak is het niet mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Veel Marokkanen geven de voorkeur voor een huis aan de kust of in de grote steden. De meest populaire plaatsen zijn Tanger, Tetouan, Rabat, Casablanca en Berkane.U kunt ook een makelaar inschakelen die de zaken voor u regelt.
Er zijn steeds meer westerlingen die een huis willen kopen in Marokko. Vaak gaat het om Marokkanen die naar het westen als gastarbeider zijn gekomen en hier zijn blijven wonen. Soms gaat het ook om de kinderen van deze voormalige gastarbeiders. De meeste van het wonen in Nederland, Duitsland en Spanje. Vaak gaat het om Marokkanen die hun geld hebben verdiend in het westen, maar nog wel regelmatig naar hun vaderland terugkeren om bijvoorbeeld om daar bijvoorbeeld de zomervakantie door te brengen. Sommige van hen willen ook hun oude dag doorbrengen in Marokko. Soms is het dan voordeliger om alvast een huis te kopen, in plaats van altijd tijdens de vakantie bij de familie te verblijven.
Het kopen van een huis aan de Marokkaanse kust
De huizenprijs in Marokko is relatief laag. De meeste Marokkanen in het westen verdienen een gemiddeld loon, maar wie door de jaren heen spaart heeft uiteindelijk wel genoeg geld om een huis te kopen in Marokko. Vaak zijn de kustplaatsen erg geliefd. Veel Marokkanen kopen het liefst een huis aan zee. Er zijn al verschillende gebieden die langzaam veranderde in een soort Marokkaans Costa del Sol. In deze gebieden stijgen de huizenprijzen dus ook hard. Het kan daarom ook een interessante belegging zijn om nu een huis te kopen in deze gebieden omdat de prijzen de komende jaren alleen maar omhoog zullen gaan. Naast de kustgebieden zijn ook de grote steden erg populair. De regio's die het meest populair zijn om een huis te kopen zijn Tanger, Tetouan, Rabat, Casablanca en Berkane.
Inschakelen van een makelaar voor het kopen van een huis in Marokko
Het kopen van een huis gaat er in Marokko vaak anders aan toe dan in Nederland. Er zijn weinig algemeen geldende regels. Soms moet er veel tijd worden gestoken in het krijgen van een goede relatie met de eigenaar. Het gaat dan meer op de oude, Arabische manier. Er moet veel tijd gestoken worden in het thee drinken en praten over koetjes en kalfjes. Vervolgens wordt er over en weer geboden, waarna er pas na enige tijd een akkoord wordt gesloten. Tegenwoordig is de moderne zakencultuur echter ook wel doorgedrongen in Marokko en er zijn dus ook veel makelaars die huizen verkopen. U doet er goed aan verschillende huizen van verschillende makelaars te bekijken, zodat u zeker weet dat u niet wordt opgelicht. Er zijn ook speciale bureaus die bemiddelen wanneer westerlingen een huis in Marokko willen kopen. Zij kennen de regels en de plaatselijke cultuur en maken het voor u makkelijker. Uiteraard brengen zij daar wel bepaalde kosten voor in rekening.
Huis kopen in Marokko
Wanneer u een huis in Marokko gaat kopen moet u verschillende zaken regelen. Ten eerste de financiering van het huis. Wanneer u niet in Marokko woont is het lastig om een hypotheek te krijgen voor het huis. Het 'fenomeen' hypotheek is sowieso relatief onbekend in Marokko. Alle huizen worden doorgaans gefinancierd met cash. De meeste westerse Marokkanen sparen daarom ook een huis. De prijs van een huis zal doorgaans dertig procent bedragen van het bedrag dat u in Nederland voor een gelijksoortig huis betaald. Dat laatste is uiteraard afhankelijk van waar het huis ligt. Doorgaans moet u verschillende documenten overhandigen, zoals een bankgarantie en een koopcontract. Ook kan u om een loonstrookje worden gevraagd. Deze documenten kunt u laten legaliseren bij het consulaat. Soms is het ook nodig, bijvoorbeeld in het geval van een garantstelling, dat de documenten in het Frans worden vertaald. Als laatste moet u uw aankoop ook laten registeren bij het kadaster. Vraag ook om een schriftelijk bewijs, want het kadasterregister in Marokko is doorgaans niet van goede kwaliteit. Veel van de zaken zult u ook verder zelf moeten uitzoeken, omdat de informatie vanuit de overheid mager is, ook al verbeterd dit de laatste jaren wel. U zou dus serieus kunnen overwegen hulp in te schakelen.