De 7 beste redenen om een huis te huren

De 7 beste redenen om een huis te huren Een huis kopen wordt gezien als een slimme investeren. Er bestaat echter geen zekerheid dat er overwaarde opgebouwd gaat worden. Het kan aantrekkelijker zijn om een huis te huren. In de periode vanaf 2009 tot en met 2012 is duidelijk geworden dat het kopen van een huis ook nadelen heeft ten opzichte van het huren van een huis. De meeste voordelen waren vooraf ook al bekend, maar het kopen van een huis werd voornamelijk gezien als een investering waar een overwaarde uit voortvloeit. In tijden met dalende huizenprijzen kan ook de situatie ontstaan dat een huis niet weer verkocht kan worden zonder er schulden aan over te houden. In dit artikel worden de 7 beste redenen genoemd om te kiezen voor een huurhuis in plaats van een koophuis.

Huurders zijn flexibeler

Een koophuis wordt vaak volledig gefinancierd, dus inclusief de bijkomende kosten. Hierdoor is de hypotheek vanaf de aankoop hoger dan de waarde van het huis. De huizenprijzen moeten vervolgens gaan stijgen om een waarde in het huis te realiseren boven de op het huis rustende hypotheekbedrag. Een huis kopen voor een korte periode is hierdoor een investering met risico’s. Indien de prijzen gaan dalen, kan het huis onverkoopbaar worden, doordat de bank een volledige aflossing van de hypotheek eist. Huurders kunnen eenvoudig de huur opzeggen met inachtneming van de opzegtermijn.

Huurders hebben minder onderhoudskosten

De verhuurder is verantwoordelijk voor het onderhouden van het huis. Dit zijn hoge kosten waar huiseigenaren zelf voor opdraaien. Hierbij kunt u denken aan het schilderen van het huis, vervangen van de cv-ketel en noodzakelijke verbouwingen.

Huurhuis betrekken goedkoper dan een huis kopen

Bij het betrekken van een koophuis, moeten er ook kosten worden gemaakt om het huis overgedragen te krijgen en er moet betaald worden voor het hypotheekadvies. Dit zijn extra kosten die een huurder niet hoeft te voldoen.

Huurtoeslag (voorheen huursubsidie)

Onder voorwaarden kan er recht bestaan op huurtoeslag. In hoeverre u hier recht op hebt is onder andere afhankelijk van de hoogte van de maandelijkse huur en van het gezinsinkomen. In het verleden zijn er ook subsidies geweest voor het kopen van een huis, maar dat zijn vaak maar tijdelijke initiatieven geweest.

Dalende huizenprijzen

Huurders worden niet rechtstreeks geraakt door dalende huizenprijzen. Ze betalen een vaste maandelijkse huur die één keer per jaar wordt verhoogd. Op het moment dat ze willen verhuizen, kan eenvoudig de huur worden opgezegd. Een huiseigenaar moet eerst zijn huis zien te verkopen.

Minder verzekeringspremies en belastingen

Een huurder hoeft het huis zelf niet te verzekeren. Dit is de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Ook de glasverzekering wordt vaak geregeld door de verhuurder van het huis. De belastingdruk voor een huurder is ook lager. Dit wordt onder andere veroorzaakt door de onroerend goed belasting en de overdrachtsbelasting.

Stabiele maandlasten

Jaarlijks per 1 juli stijgen de huren aan de hand van de inflatie. Dit zorgt voor stijgende lasten, maar het zijn wel stabiele lasten. Huiseigenaren kunnen een flinke stijging van de maandlasten krijgen na afloop van de rentevast periode. Door gestegen hypotheekrentes kunnen de maandelijkse lasten sterk stijgen.
© 2012 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De 7 beste redenen om een huis te kopenDe 7 beste redenen om een huis te kopenOndanks tijdelijke dipjes in de ontwikkeling van huizenprijzen, zijn er voldoende redenen te bedenken om een huis te kop…
Vijf redenen om geen huis te hurenVijf redenen om geen huis te hurenHet huren van een huis heeft voordelen ten opzichte van het kopen van een huis. Toch kiezen steeds meer mensen voor het…
Vijf redenen om geen huis te kopenVijf redenen om geen huis te kopenHet huren van een huis heeft nadelen, maar dat geldt zeker ook voor het kopen van een huis. Een huis kopen is een soort…
Huis verkopen voordat de prijzen verder gaan zakkenHuis verkopen voordat de prijzen verder gaan zakkenIn de periode van 2008 tot en met 2012 zijn de huizenprijzen tien tot vijftien procent gezakt. Huizenbezitters kunnen hu…

Huis na drie jaren nog niet verkocht? Trek uw conclusiesHuis na drie jaren nog niet verkocht? Trek uw conclusiesIn de jaren 2008 tot en met 2012 maakt de huizenmarkt zware jaren door. In 2012 staat er een record aantal aan huizen in…
Kleding, materialen en herkomstKleding, materialen en herkomstKleding wordt van allerlei materiaal vervaardigt, zowel natuurlijke als kunstmatige materialen worden gebruikt en nog va…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 12-08-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.