De 7 beste redenen om een huis te huren
Een huis kopen wordt gezien als een slimme investeren. Er bestaat echter geen zekerheid dat er overwaarde opgebouwd gaat worden. Het kan aantrekkelijker zijn om een huis te huren.
In de periode vanaf 2009 tot en met 2012 is duidelijk geworden dat het kopen van een huis ook nadelen heeft ten opzichte van het huren van een huis. De meeste voordelen waren vooraf ook al bekend, maar het kopen van een huis werd voornamelijk gezien als een investering waar een overwaarde uit voortvloeit. In tijden met dalende huizenprijzen kan ook de situatie ontstaan dat een huis niet weer verkocht kan worden zonder er schulden aan over te houden. In dit artikel worden de 7 beste redenen genoemd om te kiezen voor een huurhuis in plaats van een koophuis.
Huurders zijn flexibeler
Een koophuis wordt vaak volledig gefinancierd, dus inclusief de bijkomende kosten. Hierdoor is de hypotheek vanaf de aankoop hoger dan de waarde van het huis. De huizenprijzen moeten vervolgens gaan stijgen om een waarde in het huis te realiseren boven de op het huis rustende hypotheekbedrag. Een huis kopen voor een korte periode is hierdoor een investering met risico’s. Indien de prijzen gaan dalen, kan het huis onverkoopbaar worden, doordat de bank een volledige aflossing van de hypotheek eist. Huurders kunnen eenvoudig de huur opzeggen met inachtneming van de opzegtermijn.
Huurders hebben minder onderhoudskosten
De verhuurder is verantwoordelijk voor het onderhouden van het huis. Dit zijn hoge kosten waar huiseigenaren zelf voor opdraaien. Hierbij kunt u denken aan het schilderen van het huis, vervangen van de cv-ketel en noodzakelijke verbouwingen.
Huurhuis betrekken goedkoper dan een huis kopen
Bij het betrekken van een koophuis, moeten er ook kosten worden gemaakt om het huis overgedragen te krijgen en er moet betaald worden voor het hypotheekadvies. Dit zijn extra kosten die een huurder niet hoeft te voldoen.
Huurtoeslag (voorheen huursubsidie)
Onder voorwaarden kan er recht bestaan op huurtoeslag. In hoeverre u hier recht op hebt is onder andere afhankelijk van de hoogte van de maandelijkse huur en van het gezinsinkomen. In het verleden zijn er ook subsidies geweest voor het kopen van een huis, maar dat zijn vaak maar tijdelijke initiatieven geweest.
Dalende huizenprijzen
Huurders worden niet rechtstreeks geraakt door dalende huizenprijzen. Ze betalen een vaste maandelijkse huur die één keer per jaar wordt verhoogd. Op het moment dat ze willen verhuizen, kan eenvoudig de huur worden opgezegd. Een huiseigenaar moet eerst zijn huis zien te verkopen.
Minder verzekeringspremies en belastingen
Een huurder hoeft het huis zelf niet te verzekeren. Dit is de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Ook de glasverzekering wordt vaak geregeld door de verhuurder van het huis. De belastingdruk voor een huurder is ook lager. Dit wordt onder andere veroorzaakt door de onroerend goed belasting en de overdrachtsbelasting.
Stabiele maandlasten
Jaarlijks per 1 juli stijgen de huren aan de hand van de inflatie. Dit zorgt voor stijgende lasten, maar het zijn wel stabiele lasten. Huiseigenaren kunnen een flinke stijging van de maandlasten krijgen na afloop van de rentevast periode. Door gestegen hypotheekrentes kunnen de maandelijkse lasten sterk stijgen.