Een ander huis kopen of investeren in uw huis?

Een ander huis kopen of investeren in uw huis? De woonwensen veranderen door de jaren heen. Starters hebben andere woonwensen dan gezinnen met ongroeiende kinderen. Zodra het huis niet meer volledig voldoet aan de woonwensen, gaat deze in de verkoop. Huiseigenaren beseffen onvoldoende dat een verhuizing en een ander huis kopen zeer kostbaar is. Veel mensen verhuizen omdat het huis te klein is voor het gezin, of juist te groot is geworden nadat de kinderen het ouderlijk huis hebben verlaten. Indien de levensvreugde wordt beperkt door het probleem, is het inderdaad een goede reden om te verhuizen. Het is onverstandig om in verband met kleine bezwaren te verhuizen naar een ander huis. Ook het nieuwe huis heeft zijn beperkingen die u nog niet beseft bij de bezichtigingen voorafgaand aan de aankoop.

Een goedkoper huis kopen

De oude woning verkopen en een nieuwe kopen zal u vrijwel altijd geld gaan kosten. In de meeste gevallen is het nieuwe huis duurder dan de oude. De overwaarde moet u tegenwoordig altijd inbrengen in het nieuwe huis. Hierbij maakt het niet meer uit of de nieuwe woning goedkoper is dan de oude. Tot 2010 was het mogelijk bij het kopen van een goedkoper huis om een deel van de overwaarde buiten schot te houden, zonder dat het fiscale gevolgen had. Dat is tegenwoordig niet meer mogelijk, overwaarde moet nu altijd worden ingebracht.

Ander huis kopen of verbouwen?

Om bezwaren van uw huis weg te nemen kunt u ook gaan verbouwen. U gaat het huis zo verbouwen dat de bezwaren zijn weggenomen. U zou een uitbouw kunnen plaatsen om meer ruimte te creëren, of een platdak laten vervangen door een puntdak. Vaak is het goedkoper om te gaan verbouwen in plaatsen van verkopen en kopen. U sluit in dit geval een tweede hypotheek af om de verbouwing te bekostigen. Deze optie brengt minder kosten met zich mee dan het aankopen van een ander huis, met alle kosten die daaruit voortvloeien. In het geval u zeer grondig zou moeten verbouwen, is het waarschijnlijk verstandiger om te gaan verhuizen.

Voordelen van verhuizen naar een ander koophuis

Het grootste voordeel van verhuizen is dat u een huis kunt kiezen die voldoet aan de vereisten. Er blijven altijd onderdelen die u naar uw eigen smaak moet inrichten, maar u gaat een huis kiezen die bij u past op dat moment.

Nadelen van verhuizen naar een ander koophuis

U krijgt te maken met hoge kosten om het huis op uw naam te krijgen, en ook nog de kosten van het naar smaak inrichten van het nieuwe huis. Ook de verhuiskosten en de kosten die de verkopende makelaar bij u in rekening brengt moet u niet onderschatten. Een ander groot nadeel is dat een ander huis over het algemeen zorgt voor hogere maandlasten.

Voordelen van verbouwen

U blijft gewoon in uw oude vertrouwde woning en u zult veel geld besparen ten opzichte van het geval u een ander huis had gekocht.

Nadelen van verbouwen

Een verbouwing lijkt vaak eenvoudiger dan dat het in werkelijkheid is. Afhankelijk van de soort verbouwing kunt u een paar dagen tot een paar weken niet meer in uw huis verblijven. Een ander nadeel is dat een verbouwing vaak slechts één of enkele bezwaren van het huis wegneemt. Voor veel verbouwingen geldt ook dat het geen investeringen zijn die u terugverdient zodra u het huis gaat verkopen. Het verbouwen moet u doen voor uzelf niet om extra overwaarde te creëren.
© 2010 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis verkopen of huis verbouwen?Huis verkopen of huis verbouwen?'Verkopen of verbouwen'? Dit is een vraag die veel huiseigenaars zich op een gegeven moment stellen. Zowel je huis verko…
Eerste huis kopen, uitleg stap voor stapEerste huis kopen, uitleg stap voor stapWanneer je je eerste huis gaat kopen, heb je nog geen starterservaring op de woningmarkt. Het kopen van je eerste huis k…
Uw hypotheek aanpassen aan uw levenEen hypotheek heeft over het algemeen een looptijd van dertig jaar. In deze periode zal er veel veranderen in uw leven w…
Een huis kopen op de groeiEen huis kopen op de groeiBij het kopen van een huis kunt u beter ver vooruit denken. Een klein appartementje is een goede aankoop voor een huisho…

Voor- en nadelen van hurenVoor- en nadelen van hurenIk ben zelf iemand die huurt, voornamelijk omdat ik eerst de financiële middelen en zekerheid niet had om een huis te ko…
Wat is de WOZ waarde?De hypotheekrente die u betaalt in verband met uw eigen huis is fiscaal aftrekbaar. Daarnaast is uw eigen huis ook een k…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 03-02-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.