Zelf een huis bouwen?

Zelf een huis bouwen? Heeft u plannen om een eigen huis te gaan bouwen? Als u de mogelijkheid heeft, dan is het een prachtige kans om een wellicht lang gekoesterde droom waar te maken. Een gedegen voorbereiding is belangrijk. Ook uw persoonlijkheid. Er zullen veel keuzes gemaakt moeten worden en daarnaast kunt u te maken krijgen met (financiële) tegenslagen. Als u dit juist als een uitdaging ziet, staat u niets in de weg om dit traject in te slaan en straks de trotse bezitter van een eigen ontworpen huis te worden!

Een eigen huis bouwen:wat komt erbij kijken?

Een eigen huis bouwen is een traject waarbij allerlei zaken aan bod komen. Niet iets waar u normaal gesproken dagelijks mee bezig bent. Allereerst is het natuurlijk heel belangrijk te weten wat uw budget is. Hoeveel wilt en kunt u besteden? Gaat u tot de bodem van uw spaargeld en neemt u een tophypotheek of kiest u voor een wat lager budget met wat ruimte? Wees u in elk geval bewust van de altijd onvoorziene bijkomende kosten.

Vooraf kunt u al heel goed een inschatting maken van de te verwachten kosten. Denk aan uw kavel, de kosten van het te bouwen huis, maar ook de afwerking van uw huis, zoals uw vensterbanken, binnenmuren, binnendeuren, buitendeuren, vloeren, plinten, keuken, badkamer, toiletten, bestrating buiten en uw tuin. Dan zijn er ook nog legeskosten die aan de gemeente betaald moeten worden.

Een bouwkavel vinden en kopen

Nadat u weet wat uw budget is, gaat u op zoek naar een mooi plekje waar u uw huis zou willen bouwen. Er worden overal kavels te koop aangeboden, maar wie weet, vindt u een plekje dat nog niet te koop is. Dan kunt u de stoute schoenen aantrekken en op de eigenaar afstappen. Tenslotte, wie niet waagt...

Misschien vindt u een bouwval met een mooie tuin en is het mogelijk om het pand te laten slopen. Houdt u dan rekening met de kosten van de sloopvergunning, een asbestonderzoek, het eventueel verwijderen van het asbest, het slopen van de woning en de kosten van het afvoeren van het puin. Bovendien moet u ervoor zorgen dat de grond schoon genoeg opgeleverd wordt aan uw aannemer. Hij wil immers niet eerst puin scheppen als hij begint. En mocht hij dit wel gaan doen, dan krijgt u de rekening.
Als u een kavel gevonden heeft, is het verstandig om onderzoek te laten doen naar de bodemkwaliteit. Als u dit niet doet, zal de gemeente dit evengoed van u verlangen voordat u gaat bouwen. Geen goedkoop onderzoek, maar het is wel zo prettig om vooraf te weten waar u aan toe bent. Kosten om de bodem te laten reinigen, lopen snel hoog op.

De aannemer

Misschien heeft u een ontwerp van een huis in gedachten en gaat u met een plaatje daarvan naar een aannemer. Aannemers houden van onderhandelen en zullen zichzelf nooit te kort doen. Laat u niet afschrikken als een aannemer uw ontwerp niet wil bouwen voor het budget dat u heeft. Er zijn nog tal van andere aannemers. Selecteer wel een aannemer die verzekerd is om uw huis af te bouwen bij een eventueel faillissement. U moet er niet aan denken dat u straks met een half afgebouwd huis zit als uw aannemer niet meer verder kan. Andere aannemers zullen nooit hetzelfde berekenen voor het afbouwen van uw huis als u met uw failliete aannemer had afgesproken. Bovendien staan ze niet te springen om het werk van een ander af te maken.

Het kan ook zijn dat u kiest voor een huis uit een catalogus. In beginsel lijken het interessante prijzen, maar het zijn altijd ‘vanaf’ prijzen. De huizen lijken compleet te worden geleverd, maar alles wat niet staat beschreven, is niet meeberekend. Kijkt u gewoon eens om u heen in uw huidige huis. Welke bouwmaterialen ziet u allemaal? Elk detail moet worden beschreven.

De meeste aannemers gaan ervan uit dat u alles bij hen zult kopen. Toch bent u vrij om uw metselstenen, dakpannen, buitendeuren, binnendeuren, vensterbanken etc, zelf ergens anders in te kopen. Dit zijn wel de winstmarge-producten van uw aannemer, dus als u hem hiermee confronteert, hoeft u geen juichende reactie te verwachten. Overlegt u wel met uw aannemer of hij akkoord gaat met de door u gekozen metselstenen of dakpannen. Hij moet er tenslotte wel mee werken en de maten moeten wel hanteerbaar zijn. Ook de kwaliteit is belangrijk.

Als u in overeenstemming bent gekomen, dient de handtekening te worden gezet. Laat u niet opjagen met uw handtekening maar zorg dat u elke zin goed gelezen heeft in uw contract. Alles wat niet beschreven staat, leidt later naar extra kosten voor u als het ter sprake komt.

De bodemgesteldheid en de fundering

Er zijn nog meer kosten die vooraf moeilijk in te schatten zijn. Er dient namelijk een sonderingsonderzoek te worden gedaan. Aan de hand van dit onderzoek kan de juiste fundering gekozen worden. Funderingen zijn duur. Het kan tweeduizend euro kosten, maar ook oplopen richting vijftien- tot twintigduizend euro, afhankelijk van het gewicht van uw woning en het type grond waarop gebouwd gaat worden.

Zodra de aannemer gaat beginnen met het plaatsen van de fundering, kan ook nog blijken dat er te weinig of te veel grond of zand aanwezig is. Ook deze kosten komen vaak voor uw rekening. Ook dit kan met gemak een paar duizend euro kosten, zonder dat het goed te controleren is.

Meerwerk tijdens de bouw van uw eigen huis

Als eenmaal de fundering is geplaatst, zijn er meestal weinig bijkomende kosten meer. Dit hangt uiteraard ook van u zelf af. Tijdens het bouwen kunt u zich bedenken over een bepaalde keuze. Als u uw keuze wilt veranderen, betekent dit voor uw aannemer ‘meerwerk’. Voor u betekent dit extra kosten. Onderhandel altijd met uw aannemer over de prijs en leg al uw afspraken goed vast.

Het bouwen van een huis is een traject dat al gauw een jaar kan duren. Neem de tijd voor zoiets belangrijks als uw toekomstige huis waar u waarschijnlijk lang wilt gaan wonen. Een jaar lijkt lang, maar voordat u het weet, is het voorbij en staat er een prachtig huis voor u klaar!

Lees verder

© 2011 - 2024 Madeleine79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis bouwen: Wat zijn de kosten voor bouwen van een huis?Wat kost het nou eigenlijk om zelf een huis te bouwen? En wat kost het om een huis voor je te laten bouwen? Wat kost een…
Prefab woningen prijs: Wat kost een prefab huis eigenlijk?Je eigen huis bouwen is natuurlijk heel aantrekkelijk. Maar zelf een woning bouwen is aan de dure kant. Wanneer je jouw…
Kavel kopen: Betaalbare eigen grond voor bouwen van een huisWanneer je een eigen huis wilt gaan bouwen, zul je toch ook een plekje moeten vinden om je droompaleis neer te zetten. H…
Zelf een huis bouwen op eigen grondZelf een huis bouwen op eigen grondWanneer je je eigen droomhuis zelf wilt bouwen op eigen grond, zijn er veel zaken om aan te denken. Zelf je droomhuis bo…

Wat is de gemiddelde prijs van een huis?Meerdere keren per maand worden er gemiddelde huizenprijzen gepubliceerd. De bedragen lopen echter sterk uiteen. Dit wor…
Madeleine79 (43 artikelen)
Laatste update: 27-07-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.