Wat is de gemiddelde prijs van een huis?
Meerdere keren per maand worden er gemiddelde huizenprijzen gepubliceerd. De bedragen lopen echter sterk uiteen. Dit wordt veroorzaakt doordat de instanties van verschillende uitgangspunten uitgaan.
Huizenbezitters willen graag weten wat de waarde van hun huis is. Dit is ook logisch want naast een huis, is het ook een spaarpot waar vermogen in opgebouwd kan worden. Door de kredietcrisis vanaf 2008 zijn de huizenbezitters weer even op de gevaren van het investeren in onroerend goed gedrukt. Een huis kopen is eigenlijk te vergelijken met beleggen. De onderliggende waarde kan stijgen, maar kan ook omlaag gaan. Een dalende waarde van een eigen huis, kan resulteren in een restschuld bij het verkopen van de woning.
De ontwikkelingen worden daarom met veel belangstelling gelezen door bezitters van een eigen huis. Er is veel geld geïnvesteerd in de stenen, maar is het huis het bedrag ook nog waard bij het verkopen van het huis?
Gemiddelde huizenprijs
Er zijn verschillende instanties die gemiddelde huizenprijzen berekenen. Het CBS baseert zich hierbij op alle verkopen en bijvoorbeeld de NVM let op de ontwikkeling van de door hun verkochte huizen. Deze cijfers kunnen onderling sterk verschillen. Enerzijds is dit te verklaren doordat niet alle huizen verkocht worden via het NVM. Als tweede reden kan aangedragen worden dat het CBS zich baseert op oudere cijfers. De cijfers van het CBS lopen namelijk een paar maanden achter op de cijfers van het NVM.
Gemiddelde huizenprijzen zegt niets
De ontwikkeling van de huizenprijzen zijn eigenlijk niet landelijk te meten. Per regio kan er namelijk een sterk verschillende ontwikkeling ontstaan. De huizenprijzen kunnen in het oosten zakken, terwijl de prijzen in het zuiden juist aan het stijgen zijn. Daarnaast zit er ook nog een groot verschil in het soort huis. Er wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen: rijtjeshuizen, hoekhuizen, appartementen, twee-onder-één-kaphuizen en vrijstaande huizen. De gemiddelde waarde van een rijtjeshuis kan stijgen, terwijl een vrijstaand huis gemiddeld juist in waarde zakt.
Waarom zijn gemiddelde huizenprijzen van belang?
Dit cijfer geeft een indruk van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. Het is namelijk van groot belang of de trend dalend of stijgend is. Indien er sprake is van een daling van de huizenprijzen, ontstaat er vaak een negatieve gedachtegang bij de kopers. In een dalende markt kunnen ze namelijk beter nog even gaan wachten tot de prijzen nog verder dalen. In een stijgende markt, zijn ze juist bang om te laat in te stappen. Ze kunnen beter snel kopen om te voorkomen dat huizen nog duurder gaan worden.
De huizenprijzen verschillen te sterk om het uit te kunnen drukken in gemiddelden
Een vrijstaand huis uit de jaren dertig die nog enige opknapwerk behoeft, kunt u in het noorden van Nederland kopen voor een bedrag tot €200.000. U krijgt er zelfs nog een lap grond bij. Hetzelfde huis kost u in het westen van Nederland mogelijk wel twee keer zo veel.
De verschillen worden voor een groot deel veroorzaakt door vraag en aanbod. In het westen is een tekort in aanbod van dergelijke huizen, en de vraag is juist zeer groot. Op het moment dat er minder vraag naar deze huizen is, zullen de prijzen uiteindelijk ook omlaag moeten.
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf een huis bouwen?Heeft u plannen om een eigen huis te gaan bouwen? Als u de mogelijkheid heeft, dan is het een prachtige kans om een well…