Huis bouwen: Wat zijn de kosten voor bouwen van een huis?

Wat kost het nou eigenlijk om zelf een huis te bouwen? En wat kost het om een huis voor je te laten bouwen? Wat kost een bouwkavel om je droomhuis op neer te zetten? Wat zijn de prijzen voor een prefabwoning of cataloguswoning, waarbij jouw toekomstige woning kant en klaar voor je wordt gerealiseerd? Lees dit artikel voor de antwoorden op de meest gestelde vragen over de kosten van het bouwen of laten bouwen van een eigen woning. Is een eigen huis bouwen ook voor jou mogelijk?

Wat kost een bouwkavel voor het bouwen van een eigen huis?

De kosten voor een bouwkavel maken meestal het grootste deel uit voor het realiseren van een woning op eigen grond. De prijs voor bouwgrond is afhankelijk van de grootte van de kavel, de regio en de precieze ligging van de bouwkavel. De prijs van een bouwkavel is afhankelijk van de grootte ervan. De prijs wordt berekend per vierkante meter. De kosten van een vierkante meter bouwgrond in Friesland liggen lager dan de prijzen voor eenzelfde meter in de Randstad. En een mooie bouwkavel met een ligging in volledige privacy is vanzelfsprekend gewilder en dus duurder dan een relatief minder aantrekkelijke kavel.

Over het algemeen kun je al een kavel kopen vanaf circa 100.000 EUR voor het realiseren van een vrijstaande woning op een perceel van zo'n 400 tot 500 meter. Gemiddeld genomen moet je in de meer gewilde provincies voor zo'n kavel echter eerder rekening houden met een kostprijs van tussen de twee en drie ton.

Wat zijn de kosten voor het bouwen van een huis?

Vergeleken met de kosten van de bouwkavel, zijn de kosten voor het laten bouwen of zelf bouwen van een huis eigenlijk nog niet eens zo hoog. Meestal is de bouwgrond zelfs de grootste uitgave binnen het grotere geheel. De kosten voor bouwen of laten bouwen van een woning kunnen wel verschillen afhankelijk van voor welke constructie je kiest. Kies je voor zelf bouwen? Kies je voor een prefab woning of laat je een huis volledig vanaf de grond voor je bouwen?

Wat zijn de kosten voor het laten bouwen van een huis?

Volledig laten bouwen van een huis is relatief de meest dure optie. Je schakelt hier natuurlijk een aannemer en zijn mensen in om een huis voor je te laten bouwen. Ook moet je eerst een ontwerp hebben voor het nieuwe huis en dat wil zeggen dat je een architect zult moeten inschakelen om jouw droomhuis vorm te geven op papier. Het spreekt voor zich dat een groter huis duurder is dan een kleiner huis maar daarnaast zijn vorm, aantal bouwlagen, bouwmateriaal, dakbedekking, badkamer en keuken met name bepalend voor de totale kostprijs. Het bouwen van een huis duurt circa een jaar maar in dat jaar heb je de kans om een huis helemaal naar je eigen smaak te kunnen laten neerzetten zonder zelf een vinger te hoeven uitsteken aan het bouwproces.

Een huis laten bouwen kost relatief veel en soms is het dan ook niet haalbaar. Een nieuwbouwwoning of prefabwoning is dan een geschikt alternatief. Zorg er wanneer je kiest voor laten bouwen altijd voor dat je een fixed price afspreekt met de aannemer. Wanneer die uitloopt zijn de kosten daarvan niet voor jou.

Wat zijn de kosten voor het laten bouwen van een prefabhuis ofwel cataloguswoning?

Een prefabwoning kost gemiddeld 200.000 EUR en is daarmee een erg populair alternatief aan het worden voor het laten bouwen van een huis. Cataloguswoningen zijn namelijk veel minder uniform dan nieuwbouw en kunnen op veel punten volledig naar jouw smaak worden ontworpen. Je kunt kiezen uit verschillende typen, vormen en stijlen. Je kunt kiezen voor verschillende inrichting en indeling van de ruimten. Je kunt variëren met dakbedekking, kleuren en zelfs materialen. Een cataloguswoning is heel veel mooier dan veel mensen denken en is niet te onderscheiden van een woning die op een andere manier is gebouwd.

Wat zijn de kosten voor zelf bouwen van een woning?

Zelf bouwen kan de meest voordelige optie zijn, wanneer je mensen die kunnen bouwen en weten hoe dat moet in je directe omgeving beschikbaar hebt. In dat geval is het absoluut voordeliger dan de andere besproken opties. Mensen onderschatten echter vaak wat er nodig is om zelf een huis te kunnen bouwen. Dit leidt er vaak toe dat er fouten worden gemaakt, de duur van de bouw enorm oploopt en er torenhoge kosten ontstaan. Kies altijd voor het uitbesteden van meer complexe taken en zorg dat je een professional inschakelt om de bouw te laten begeleiden. Begin nooit aan zelf bouwen als expertise bij jezelf of bij je directe omgeving onvoldoende aanwezig is.
© 2010 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prefab huis bouwenEen prefab huis bouwen houdt in dat een huis wordt opgebouwd uit vooraf geproduceerde onderdelen. Een prefab huis bouwen…
Nieuwbouwwoning bouwen, weet waar u aan begintHet laten bouwen van een huis vergt de nodige aandacht en alertheid van de opdrachtgever. Er moet goed een vinger aan de…
Wat kost een huis zonder grond?Wat kost een huis zonder grond?U kunt een bestaande woning kopen, maar u kunt ook een stuk grond kopen en er zelf een huis op zetten of op laten zetten…
Huis kopen, nadelen van nieuwbouwHuis kopen, nadelen van nieuwbouwHet kopen van een nieuw te bouwen huis heeft veel nadelen ten opzichten van bestaande bouw. Toch gaan veel mensen voor e…

Verkopen zonder makelaar: Zelf je huis verkopen!Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om hun huis zonder makelaar te verkopen. Je betaalt toch al snel een paar duizen…
Hoe actief deelnemen aan recycling?Hoe actief deelnemen aan recycling?Recycling, een reeds ingeburgerd gebeuren bij de meeste gezinnen, of toch niet? Een groot aantal mensen doet nog niet me…
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 30-01-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.