Klussen aan huurhuis, met geld woningbouwcorporatie

Klussen aan huurhuis, met geld woningbouwcorporatie Voorheen moest je elke verbetering in je huurwoning aanbracht, ongedaan maken als je vertrok. Een onsympathieke regeling die niet meer bestaat. Je kunt nu soms je huurhuis van binnen opknappen en zelfs nog een vergoeding van de woningbouwcorporatie opstrijken. Die geldelijke bijdrage is natuurlijk wel aan regels gebonden. Dus informeer je vooraf goed. De Wet Zelf Aangebrachte Voorzieningen (ZAV) geeft hier duidelijkheid over.

Verbetering aanbrengen in je huurhuis

Tot augustus 2003 kon je behoorlijk in de problemen komen indien je als huurder eigenmachtig bepaalde wijzigingen in je huurwoning aanbracht. Mocht je namelijk ooit weer een keer willen verhuizen, dan kon de woningbouwvereniging je immers verplichten, de door jou geplaatste en gefinancierde luxe badkamer te verwijderen en weer de oude wastafel te herplaatsen. En dat zelfde gold ook voor doorgebroken scheidingswanden en bijvoorbeeld een aangebracht dakraam. Zonde van de kapitaalvernietiging en al die verspilde uren. Maar het waren nu eenmaal de regels, die je in het huurcontact had ondertekend, en die moesten nageleefd worden volgens de bureaucraten. Het enige voordeel van die oude huurregels was gelegen in het feit dat die dermate rechtlijnig waren, dat iedereen precies wist waar hij of zij aan toe was.

Wet zelf aangebrachte voorzieningen (ZAV)

De wet zelf aangebrachte voorzieningen, die dateert van 2003, maakt de nieuwe situatie wel en stuk huurdersvriendelijker en ook menswaardiger. De wet geeft huurders de kans om wel zinvolle verbeteringen aan te brengen in hun huurwoning, zonder dat die ooit weer ongedaan hoeven te worden gemaakt. Als je vertrekt mag je de verbeteringen in principe laten zitten. Is er sprake van aantoonbare verbeteringen dan kan de huurder vaak zelfs aanspraak maken op een vergoeding achteraf. Uiteindelijk is menige verbetering ook in het voordeel van de verhuurder. Enerzijds omdat de woning makkelijker verhuurd kan worden en anderzijds omdat er soms ook een hogere huurprijs voor gevraagd kan worden aan een volgende huurder.

Spelregels

Uiteraard betekent de nieuwe wet niet dat nu ineens alles geoorloofd is en niets meer afgebroken en in de oude staat hoeft te worden gebracht, bij vertrek. Een duiventil bouwen op de zolder is alleen leuk voor duivenhobbyisten, maar voor de overige 99% van de Nederlanders is het een achteruitgang in woongenot. Belangrijke investeringen, zoals het aanbrengen van een luxe badkamer of de renovatie van een keuken dienen vooraf in overleg met de verhuurder te gebeuren. Maar dat zal niemand onredelijk vinden. (vanzelfsprekend geldt de meldingsplicht niet voor het normale onderhoud aan het interieur zoals schilderwerk enz.) Als na afloop van de klus de boel is geïnspecteerd door de woningbouwvereniging en alles in orde is bevonden wat betreft, kwaliteit, veiligheid, regels enz. zal een tegemoetkoming in de kosten kunnen worden gegeven, die veelal niet kostendekkend zal zijn, maar desondanks toch de moeite waard is.

Opletten

De nieuwe kluswet biedt veel voordelen en getuigt van meer respect jegens de huurder dan de oude regeling. Niettemin kleven er ook enkele nadelen aan deze minder rechtlijnige regeling. Je kunt immers van mening verschillen over de vraag wat wel, of wat niet een verbetering is. Een verbetering in de ogen van de huurder kan volgens de verhuurder juist een verslechtering van de woning zijn. Het is duidelijk dat overleg vooraf tussen de beide partijen, achteraf veel misverstanden en teleurstelling kan voorkomen. Uiteraard staat het de huurder vrij om zonder ruggespraak z’n gang te gaan, maar dan loopt hij wel het risico ooit de verbouwing weer ongedaan te moeten maken.

Lees verder

© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verzekeringen huurhuis: Welke verzekeringen bij huren?De meeste mensen weten wel dat je bij het kopen van een eigen huis woonverzekeringen moet afsluiten. Maar wist je dat je…
Huurhuis, de meest gestelde vragenDe maandelijkse lasten van een huurhuis zijn onder andere afhankelijk van het woongenot van de woning. De huizen lijken…
Ik kies voor een huurhuisIk kies voor een huurhuisSteeds meer Nederlanders gaan voor een koophuis. Toch heeft een huurhuis grote voordelen ten opzichte van een koophuis.
Veel gebruikte termen bij het huren van een huisVeel gebruikte termen bij het huren van een huisBij het huren van een huis komt u termen tegen waarvan u de betekenis moet weten. In dit artikel treft u toelichting aan…

Huis verkopen kort na de aankoopHuis verkopen kort na de aankoopEen aangekocht woonhuis kunt u niet op korte termijn weer verkopen en verwachten dat er geen schulden overblijven. Door…
Met weinig geld de waarde van je woning verhogenVaak gaan mensen te snel over tot de verkoop of verhuur van hun woning. Door eerst een minimaal bedrag te investeren, ka…
Bronnen en referenties
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 11-11-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.