Let op overlast: Wie zijn de buren in je nieuwe huis?

Het spookbeeld van menige huisbewoner is overlast van je buren of -nog erger- burenruzie. Met als dramatisch gevolg dat je elkaar misschien nooit meer aankijkt en gaat negeren. Wat kun je er aan doen om te voorkomen dat je een woning gaat betrekken waarnaast mensen wonen die je liever niet als buren zou hebben, omdat ze asociaal zijn, burengerucht veroorzaken, etc. Of omdat er bijvoorbeeld een illegale wietplantage naast die woning is.

Een vervelende buur is erger dan een verre vijand

Ons leven kan voor een groot deel vergald worden indien we in onmin leven met onze buren. Een verhuizing vanwege de buren komt regelmatig voor. Het is soms het laatste redmiddel bij constante overlast. Een rigoureuze en dure, maar meestal wel afdoende oplossing tegen burengerucht. En wat is trouwens de betekenis van geld is zo’n geval.

Nadenken

Moeten we ons natuurlijk wel eerst even goed afvragen voordat we verhuizen, of wijzelf niet de bron van het conflict waren, want als dat het geval is kan misschien zelf een verhuizing niet een definitieve oplossing zijn. En als we gaan verhuizen vanwege de buren, hoe kunnen we dan vooraf weten dat de buren in die andere woning wel het type mensen zijn waarmee we door één deur naar binnen kunnen?!

Voorkomen beter dan genezen

Als je een nieuwbouwwoning gaat huren of kopen kun je vaak geen zekerheid krijgen dat je aanstaande buren sociale mensen zijn die rekening met een ander houden. Hoewel je dus geen garantie kunt krijgen op de kwaliteit van je buren, kun je veel risico’s wel degelijk vooraf in kaart brengen.
Wat kun je doen om het risico van een slechte buur bij bestaande bouw zo klein mogelijk te laten zijn:
  • Je ogen en oren de kost geven als het een bestaande woning is. Hoe ziet de tuin en inrichting van de belendende percelen eruit? Veel troep, wees dan voorzichtig.
  • Je kunt natuurlijk rustig met een smoes aanbellen bij je nieuwe buren om poolshoogte te nemen: “goeie morgen, wij komen hier misschien wonen, maar wij vroegen ons af of er overlast is van vliegverkeer, of waar is de dichtstbijzijnde …. “ of iets dergelijks. Met een beetje geluk ontspint zich een gesprek en krijgt u een indruk.
  • Waarom gaan de huidige bewoners eigenlijk weg? Vraag het ze en vraag ze tevens op de man of wat voor type buren er zijn. Laat bijvoorbeeld weten dat u altijd graag vroeg naar bed gaat en allergisch voor burengerucht (geluidsoverlast) bent.
  • Indien u de tijd heeft en niet gelijk hoeft te beslissen, maak dan eens een paar keer een (avond)wandelingetje langs het huis en de buurt. Brandt er altijd 's-nachts om 1 uur nog licht en staat de TV te dreunen?
  • Stinkt het er naar wiet, zijn de ramen beplakt of beslagen, of zijn de gordijnen altijd dicht, brandt er in de nacht licht, wat allemaal op een illegale hennepkwekerij kan duiden. Met kans op lekkage, criminaliteit en andere overlast.

Nieuwbouw

Een stuk lastiger om uw buren in te schatten, als die er nog niet wonen. Bent u de eerste in een rijtje die een woning huurt of koopt, dan is het natuurlijk een sprong in het duister. Maar behoort u bij de laatste nieuwe bewoners informeer dan bij verhuurder of verkoper, naar uw aanstaande buren. Misschien kunnen of willen die niet alles zeggen, maar vraag minstens naam en adres. Misschien is het mogelijk contact te zoeken of langs te wandelen. In sommige nieuwe koopwijken ontstaan social media (facebook) sites waar de aanstaande bewoners het een en ander op plaatsen.

Verkoper is juridisch verplicht koper over burenoverlast te informeren

Als het gaat om een hardnekkige burenoverlast, dient de verkopende partij dit te melden aan de potentiële koper. Zeker indien de koper het onderwerp "buren" bij verkoper ter sprake heeft gebracht en de verkoper zaken verzwijgt. Daartoe heeft het Gerechtshof Amsterdam in 2007 een uitspraak gedaan. Het ging daarbij om de volgende kwestie:
De nieuwe eigenaren constateerden dat bepaalde buren voor ernstige geluidsoverlast en andere vormen van overlast zorgden. Als de kopers dat vooraf geweten hadden, zouden zij de woning niet gekocht hebben, of hooguit voor een veel lagere prijs.
Volgens het hof was duidelijk dat de overlast van de buren inderdaad onaanvaardbaar was. Vanwege de door de verkoper niet gemelde overlast, moest de verkoper van de ontvangen koopsom van € 317.000,00 maar liefst € 76.000,00 aan de kopers terugbetalen.

Definitie van een goede buur

Een goede prettige buur houdt rekening met je. Een beetje geluidsoverlast mag namelijk best van tijd tot tijd, als de veroorzaker van die overlast maar minstens aan z’n buren laat weten, dat hij een nieuwe geluidsinstallatie heeft, maar bereid is onmiddellijk de geluidsknop terug te draaien als het te gek is. En indien je als musicus binnenkort een uitvoering hebt begrijpen je buren best dat je tijdelijk wat vaker op dat drumstel moet oefenen, als je ze daarvan vooraf op de hoogte stelt. Respecteren bestaat immers voor een belangrijk deel uit (bijtijds) informeren.

Lees verder

© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geluidsoverlast van de buren of op het werkGeluidsoverlast van de buren of op het werkGeluidsoverlast kan heel vervelend zijn. Waar de een er na een korte periode al genoeg van heeft, heeft de ander die gre…
Wanneer is er sprake van geluidsoverlast?Wanneer is er sprake van geluidsoverlast?Geluidsoverlast kan betrekking hebben op harde geluiden, maar ook op lage steeds terugkerende geluiden. Geluidsoverlast…
Geluidsoverlast door buren, wat mag en wat kanEen van de grootste bronnen van geluidsoverlast, na het wegverkeer, zijn buren. Het is natuurlijk heel vervelend als uw…
Je hennepkwekerij wordt opgerold: wat gebeurt er dan?Je hennepkwekerij wordt opgerold: wat gebeurt er dan?Wie op zolder, in een loods of in een woning een hennepkwekerij exploiteert kan bij ontdekking rekenen op een fikse fina…

Huis kopen, de meest gestelde vragenHuis kopen, de meest gestelde vragenBij een huis kopen zijn zeer grote bedragen gemoeid. U doet er verstandig aan om niet over één nacht ijs te gaan. Een fo…
De voordelen van een huurhuisDe voordelen van een huurhuisKoophuizen worden gezien als een investering voor de oude dag, tot het moment dat mensen zich weer realiseren dat de hui…
Bronnen en referenties
  • Plus magazine
  • Huveradvocaten.nl (geraadpleegd 11-8-2020)
Reactie

Piet, 06-11-2017
Beste Robbie,

Bedankt voor uw artikel. Wij zitten in een soortgelijke zaak als die in Den Haag. Hoe komt u aan deze informatie en weet u waar ik meer kan vinden? Het lukt namelijk niet om ons huis opnieuw te laten taxeren en daar is het blijkbaar wel gelukt, we vragen ons dan af via welke taxateur en zijn uiteraard ook geïnteresseerd in de zaak zelf.

Alvast bedankt,

Piet Reactie infoteur, 07-11-2017
Beste Piet,

Deze info stond jaren geleden in het maandblad Plus, maar ik weet helaas niet meer welk nummer.
Is het een idee met de vereniging "eigen huis" contact op te nemen?
(eigenhuis.nl)

Succes!

Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 16-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.