Met weinig geld de waarde van je woning verhogen

Vaak gaan mensen te snel over tot de verkoop of verhuur van hun woning. Door eerst een minimaal bedrag te investeren, kan de verkoopprijs of huurprijs aanzienlijk stijgen. Hierbij enkele tips alvorens je woning te koop of te huur te zetten.

Verhuren of verkopen van een woning

Wanneer het budget het toelaat, is het misschien geen slecht idee om enkele niet al te dure investeringen te doen aan je woning om zo de waarde van je vastgoed te laten toenemen. Hierdoor is een huurder of koper vaak bereid een hoger bedrag neer te leggen. Je kan ook met een huidige huurder een prijsverhoging afspreken in ruil voor bepaalde verfraaiingwerken. Niet zelden is de huurder zelfs de vragende partij. Maar ook voor een verkoop is dit vaak te overwegen waard. Je kan de waarde van je woning laten schatten en aan de schatter vragen welke elementen voor een minwaarde zorgen en uw aandacht verdienen, alvorens de woning opnieuw te laten schatten. Ook al betekenen de investering niet onmiddellijk een meerwaarde, kunnen ze misschien wel de woning beter in de markt leggen voor verkoop of verhuur.

De eerste indruk van het huis

Het is vooral de buitenkant die kandidaat huurders of kopers als eerste te zien krijgen. Zorg dat de eerste indruk die mensen van je woning krijgen bevredigend is. Maak de paden proper, maai het gras en verwijder het onkruid. Een onverzorgde tuin kan je vaak zonder meerkost zelf een stuk aantrekkelijker maken. Haal de hogedrukreiniger boven om het mos en het groenaanslag op het dak te verwijderen. Kandidaat kopers inspecteren altijd grondig het dak en een onverzorgd dak geeft gemakkelijk de indruk dat het ook oud en versleten is. Geef ook het terras en de muren een beurt. Verwijder alle rommel en breek eventueel het vervallen tuinhok af. Breng bouwafval en dode bomen naar het containerpark. Breng de ramen in een goede staat. Kopers en huurders wegen zwaar aan een slechte staat van het raamwerk. Zorg dat ze als nieuw ogen. Houten ramen dien je indien nodig af te schuren en een van een laagje verf te voorzien. Kies natuurlijk voor een trendy, maar neutrale kleur, die een brede groep van mensen zal aanspreken. Je geeft een huurder of koper hiermee bovendien de indruk dat je de woning steeds goed hebt onderhouden.

De binnenkant van de woning

In de eerste plaats dient het interieur proper te zijn en de woning overzichtelijk. Bij een proper huis zal de bezoeker de indruk krijgen een woning te kopen of te huren dat goed is onderhouden. Dit is vooral heel erg belangrijk voor de keuken en de badkamer. Om je woning overzichtelijk te maken, dien je misschien reeds enkele meubelen en dozen op voorhand te verhuizen. Een rommelkamer vol kasten en dozen zal kleiner ogen dan het werkelijk is. De bezoekers moeten de indruk krijgen dat de woning voldoende ruim is en hebben geen boodschap aan de "gezelligheid" van een overdaad aan meubels en decoratiestukken.

De afwerkingvan de woning

Zorg dat er voldoende natuurlijke verlichting in het huis aanwezig is. Schuif gordijnen zoveel mogelijk open en plaats planten weg van het raam. Indien het jaren geleden is dat er behangen of geverfd is geweest, is het misschien verstandig om dit nu te doen. Dit is een investering die gemakkelijk 1000 euro kan kosten, maar die je woning ook tot enkele tienduizenden euro´s meer kan opbrengen. Kies voor een lichte, moderne kleur die iedereen mooi vind en verwijder tegelijk ook barsten en gaten in de muren en plafonds. Bovendien kan je beter kostbare maar oubollig ogende zaken vervangen door goedkope moderne zaken. Een schreeuwerige oude kroonluchter vervang je best door een goedkoop modern exemplaar. Dit geld voor zo goed als alles in de woning zoals gordijnen, keukenapparatuur, keukenkasten, badkamermeubelen en tegels. Verkoop je oude spullen op een tweedehandsmarkt en gebruik de opbrengst om te investeren in modernere spullen.

Duurzaamheid

Denk eens na over de staat van je verwarmingsinstallatie en de isolatie van de woning. Misschien kan je hier met een minimale kost, de woning een stuk aantrekkelijk maken of beter van prijs. Een woning met enkel glas of een minimale isolatie is vandaag de dag niet erg populair. Een centrale verwarming is een must geworden en liefst kiest men voor een woning met een laag verbruik. Voor 3000 euro kan je reeds een zonneboiler laten plaatsen. Woningen die verwarmd worden met elektriciteit laat men liever links liggen. Een extra houtkachel in de woonkamer vind men dan weer wel interessant.

Opbergruimte

Zorg dat de huurder of koper voldoende opbergruimte terug vind in of rond de woning. Maak de kelder of zolder bruikbaar en toegankelijk. Een mooi tuinhuis of een handige garage is vaak ook al goed. Een carport is tegenwoordig erg populair en betekent een kleine investering voor de verkoper of verhuurder. Zorg wel dat alle bouwvergunningen in orde zijn. Vraag aan stedenbouw wat er nog mag en niet mag op je grond, zodat je kopers kan inlichten welke verbouwingen of aanbouwen nog mogelijk zijn indien ze dit wensen.

Winter versus zomer

Als je een woning verhuurt of verkoopt in de zomer, zal de geïnteresseerde meer aandacht besteden aan de tuin, het terras of de veranda. Men zal er op letten dat het niet te warm wordt in de kamers en of er voldoende lichtinval in de woning aanwezig is. Men zal meer op de stand van de zon ten opzichte van de woning letten. De aanwezigheid van een barbecue, speeltoestellen in de tuin of een zwembad zal in de zomermaanden de prijs sterker omhoog brengen dan in de winter. In de winter let men dan weer meer op de gezelligheid in de woning. Op de isolatie en de verwarming van de woning. In de winter scoren houtkachels, open haarden en een gezellige verlichting erg goed bij kopers en huurders. Afhankelijk van de troeven van jou woning is het verstandig om het juiste seizoen te kiezen om je woning te koop te zetten.
© 2009 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dubbele hypotheeklasten dragenDubbele hypotheeklasten dragenDubbele hypotheeklasten kunt u een tijdje dragen, maar uiteindelijk zal één van de huizen verkocht moeten worden.
Woning kopen voor kindAls ouder kunt u uw kind financieel ondersteunen bij het kopen van een woning, bijvoorbeeld door te schenken, borg te st…
Eerst huis verkopen dan een ander huis kopenEerst huis verkopen dan een ander huis kopenOp het moment dat u een ander huis wenst te kopen, doet u er verstandig aan om eerst de huidige woning te verkopen. Dit…
Wat houdt de bijleenregeling in?Wat houdt de bijleenregeling in?Nadat u uw eigen woning hebt verkocht, bent u verplicht om de gerealiseerde overwaarde weer te investeren bij het kopen…

Huurhuis, de meest gestelde vragenDe maandelijkse lasten van een huurhuis zijn onder andere afhankelijk van het woongenot van de woning. De huizen lijken…
Huurprijs online checkenElk jaar op 1 juli is het weer zover: de huren van de meeste woningen worden weer verhoogd. De minister geeft jaarlijks…
Raphaella (256 artikelen)
Gepubliceerd: 28-09-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.