Een huis kopen: informatie verzamelen over het huis
Bij het kopen van een huis komt veel kijken waaronder de financiering met een hypotheek en verzekeringen bij een hypotheekverstekker. Daarnaast moet je natuurlijk in het aanbod van de woonmarkt een huis vinden dat naar je zin is en waar je daadwerkelijk een bod op wilt doen. Bij het beoordelen van een huis is ook omgevingsinformatie nodig. Daarnaast is het altijd handig om informatie over de verkopers te hebben. Over die twee vormen van informatie gaat dit artikel.
Bij het zoeken naar een huis worden verschillende fases doorlopen, zoals het oriënteren op het aanbod van de woningmarkt en de oriëntatie op de financiële mogelijkheden. Wanneer je een huis op het oog hebt, komt ook de fase van het verzamelen van informatie over het desbetreffende huis. Dat is van belang om ervoor te zorgen dat je geen miskoop doet (het huis blijkt in slechtere staat dan bekend) en de informatie kan van invloed zijn bij het bepalen van je bod.
Omgevingsinformatie over het huis dat je overweegt te kopen
Wanneer je serieus geïnteresseerd bent in een woning, dan is het altijd de moeite waard om bij de
gemeente navraag te doen over de woonomgeving van de desbetreffende woning. Zijn er bijvoorbeeld plannen wat betreft het weiland dat achter je huis ligt? Je kan je voorstellen dat wanneer hier huizen gebouwd gaan worden of er komt zelfs industrie, dat dit invloed heeft op jouw woonomstandigheden en de waarde van je huis.
Zorg ervoor dat je tijdens de bezichteging(en) vraagt naar onderwerpen zoals de buren, eventuele toekomstige bouwplannen, geluidsoverlast en natuurlijk de staat van het huis. Dat laatste wordt eigenlijk door iedereen gedaan, maar naar de omgeving wordt vaak (te) weinig geïnformeerd. Dat komt doordat men vooral een goed gevoel wil hebben bij het huis en de omgeving als vast staande factor meerekend. Terwijl het toch erg nadelig kan zijn wanneer je droomhuis naast de snelweg ligt in een smal straatje met geen parkeerruimte voor een tweede auto of bezoekers.
Verken de buurt eens door met buren te praten en door er op verschillende tijdstippen rond te rijden. De verkopers zullen bijvoorbeeld vertellen dat de buurt geen nauw contact heeft in de vorm van een buurtvereniging, maar dat het verder een gezellige rustige buurt is. Wellicht is dit te mooi gekleurd en vertellen de buren je dat iedereen helemaal opzich zelf is en van de buren niets aangetrokken wordt. Laat staan een helpende hand wanneer je op vakantie gaat. Of je dat belangrijk vindt is persoons afhankelijk, maar de beschrijvingen geven toch een evrschillend beeld.
Door op een aantal verschillende tijdstippen (door de week ’s avonds, weekend) langs het huis en door de buurt te rijden, vallen er weer nieuwe dingen op die van belang kunnen zijn. Is er bijvoorbeeld genoeg parkeerruimte of staan er overal auto’s langs de weg waardoor je er amper meer door kan. Spelen er op zaterdag kinderen op het speelpleintje of hangeren er jongeren rond. Het zijn allemaal aspecten die je mee moet wegen in de beslissing of je het desbetreffend ehuis op de desbetreffende locatie inderdaad wilt kopen.
Tot slot: overweeg om een
bouwkundig onderzoek uit te laten voeren naar het huis. Vooral bij oude huizen is dat aan te raden. Het kost je een paar honderd euro, maar kan je een enorme (financiële) tegenvaller besparen.
Infomatie over de verkopers van het huis dat je overweegt te kopen
Het Kadaster verzorgd de vastlegging van vastgoedgegevens. Daardoor kun je bij hen informatie opvragen over de koop die de huidige bewoners gesloten hebben met de bewoners daarvoor. Die gegevens kan je op internet opzoeken op de website van het kadaster, maar zijn ook op te vragen met een sms. Door de postcode en het huisnummer naar het kadaster te smsen ontvang je de koopsom en transactiedatum van de laatste koop (bij huizenverkoop vanaf 1992). Deze informatie is met name erg nuttig bij het onderhandelen indien je besluit een bod uit te brengen. Je krijgt zo inzicht van de winst die de verkopers wellicht zullen maken en dat kun je afwegen tegen de markt, het meerwerk dat zij wellicht gedaan hebben en naar waat je zelf redelijk vindt.
Stel tijdens de
bezichtiging niet alleen vragen over de staat van het huis of over de omgeving. Informeer ook eens naar de huidige bewoners. Het is erg waardevol om bijvoorbeeld te weten waarom ze het huis willen verkopen, of ze al iets anders hebben, wat zij voor werkzaamheden aan het huis hebben gedaan en wellicht wordt er iets los gelaten over minpunten van het huis (zoals geluidsoverlast) of over de onderhandelingsruimte. Het lijkt onwaarschijnlijk, maar sommige makelaars geven veel informatie vrij.
Lees ook: Een huis kopen: let op de trucs van de makelaars