Tweede huis in het buitenland

Tweede huis in het buitenland Voor veel mensen is een tweede huis in het buitenland een lang gekoesterde droom. Het is naast een investering ook een mogelijkheid om te overwinteren in warmere oorden. Veel vermogende Nederlanders bezitten een tweede huis of appartement in warmere gebieden. Het kan een goede investering zijn waar u ook nog veel plezier aan kunt beleven.

Fiscaal

In tegenstelling tot de hypotheek op uw eerste woning (hoofdverblijf) is de hypotheekrente voor het tweede huis niet fiscaal aftrekbaar. De (economische) waarde van het vakantiehuis valt volledig in box 3 en wordt belast met vermogensrendementsheffing. De eventuele opbrengsten van de verhuur zijn belastingvrij, met als voorwaarde dat het huis minder dan 70% van het jaar wordt verhuurd.

Hypotheek

De financiering van het tweede huis zal vaak niet eenvoudig zijn. In enkele gevallen willen de Nederlandse banken een buitenlands huis financieren, maar zij zullen daar zeer kritisch in zijn. Het eenvoudigste zal dat gaan voor een huis in Frankrijk of België. Een andere mogelijkheid is om de overwaarde in uw eerste huis te benutten. Ook in dit geval zal de hypotheekrente niet fiscaal aftrekbaar zijn.

Koopsommen

Veel mensen zien het als een droom om op een prachtige locatie een tweede huis aan te schaffen. Vooral in de zonovergoten gebieden zijn tweede huizen zeer in trek. Dit zult u ook merken in de vraagprijzen. In landen als Frankrijk en Spanje hoeft u niet op zoek te gaan naar een vrijstaand huis op een toplocatie voor een laag bedrag. Doordat u te maken heeft met een buitenlandse huizenmarkt moet u niet uitgaan van de huizenmarkt in Nederland. In 2008 is de huizenmarkt in Spanje volledig ingestort. De grilligheid van de economie en de huizenmarkt kan het een riskante investering maken.

Nadelen

Eén van de ingecalculeerde nadelen is de te overbruggen afstand naar uw tweede huis, maar er zijn meer nadelen. De huizenprijzen zijn in veel aantrekkelijke gebieden hoog, waardoor u mogelijk genoegen moet nemen met een opknappertje. Veel gemotiveerde kopers verkijken zich op de omvang van de verbouwklussen. Gaat u dit doen, verdiep u dan eerst in het vergunningenstelsel van het betreffende land of regio op het gebied van verbouwingen aan het huis. U kunt namelijk te maken krijgen met vreemde plaatselijke verordeningen waar u geen rekening mee heeft gehouden. Bij het aankopen van de buitenlandse woning moet u zich goed verdiepen in de koopovereenkomst. Ook moet u duidelijk zien te krijgen wat u koopt. Wat zit bij de koop in, en wat valt er buiten. In Duitsland bijvoorbeeld koopt u een huis standaard zonder keuken. U kunt deze er vaak wel bijkopen, maar u moet het speciaal overeenkomen.

Verhuuropbrengsten

De opbrengsten uit de verhuur kunnen een extra inkomstenbron zijn. Het huis moet echter niet gekocht worden op basis van de huuropbrengsten. Deze zijn namelijk niet zeker en zullen erg grillig zijn. Een topjaar kan afgewisseld worden door enkele jaren met nauwelijks inkomsten. Onderschat ook de kosten van het onderhoud niet. Huurders zullen minder zorgvuldig met uw spullen omgaan.
© 2008 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wel of niet een tweede eigen woningWel of niet een tweede eigen woningEen tweede eigen woning is vaak ook uw droomwoning. Of uw tweede huis is een beleggingsobject en voor de verhuur, een va…
Belastbare inkomsten uit eigen woningDe fiscale regelingen met betrekking tot de eigen woning, vallen onder de noemer belastbare inkomsten uit eigen woning.
Banken verplichten om restschulden te financierenBanken verplichten om restschulden te financierenDe huizenmarkt is in de periode tussen 2008 en 2013 in een dip terecht gekomen. De huizenprijzen zijn in deze periode me…
Tweede huis kopen  Waar sluit ik de hypotheek af?Tweede huis kopen Waar sluit ik de hypotheek af?Een tweede huis kopen kan een goede investering zijn, maar waar moet u de hypotheek afsluiten? Het maakt een groot versc…

Een huis kopen: informatie verzamelen over het huisBij het kopen van een huis komt veel kijken waaronder de financiering met een hypotheek en verzekeringen bij een hypothe…
Huis kopen in DuitslandHuis kopen in DuitslandEen huis kopen in Duitsland hoeft niet heel moeilijk te zijn. Meestal zijn ze ook niet heel duur. Het is wel goed om je…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kaz, Pixabay
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 04-12-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.