Tweede huis in het buitenland
Voor veel mensen is een tweede huis in het buitenland een lang gekoesterde droom. Het is naast een investering ook een mogelijkheid om te overwinteren in warmere oorden.
Veel vermogende Nederlanders bezitten een tweede huis of appartement in warmere gebieden. Het kan een goede investering zijn waar u ook nog veel plezier aan kunt beleven.
Fiscaal
In tegenstelling tot de hypotheek op uw eerste woning (hoofdverblijf) is de hypotheekrente voor het tweede huis niet fiscaal aftrekbaar. De (economische) waarde van het vakantiehuis valt volledig in box 3 en wordt belast met vermogensrendementsheffing. De eventuele opbrengsten van de verhuur zijn belastingvrij, met als voorwaarde dat het huis minder dan 70% van het jaar wordt verhuurd.
Hypotheek
De financiering van het tweede huis zal vaak niet eenvoudig zijn. In enkele gevallen willen de Nederlandse banken een buitenlands huis financieren, maar zij zullen daar zeer kritisch in zijn. Het eenvoudigste zal dat gaan voor een huis in Frankrijk of België. Een andere mogelijkheid is om de overwaarde in uw eerste huis te benutten. Ook in dit geval zal de hypotheekrente niet fiscaal aftrekbaar zijn.
Koopsommen
Veel mensen zien het als een droom om op een prachtige locatie een tweede huis aan te schaffen. Vooral in de zonovergoten gebieden zijn tweede huizen zeer in trek. Dit zult u ook merken in de vraagprijzen. In landen als Frankrijk en Spanje hoeft u niet op zoek te gaan naar een vrijstaand huis op een toplocatie voor een laag bedrag. Doordat u te maken heeft met een buitenlandse huizenmarkt moet u niet uitgaan van de huizenmarkt in Nederland. In 2008 is de huizenmarkt in Spanje volledig ingestort. De grilligheid van de economie en de huizenmarkt kan het een riskante investering maken.
Nadelen
Eén van de ingecalculeerde nadelen is de te overbruggen afstand naar uw tweede huis, maar er zijn meer nadelen. De huizenprijzen zijn in veel aantrekkelijke gebieden hoog, waardoor u mogelijk genoegen moet nemen met een opknappertje. Veel gemotiveerde kopers verkijken zich op de omvang van de verbouwklussen. Gaat u dit doen, verdiep u dan eerst in het vergunningenstelsel van het betreffende land of regio op het gebied van verbouwingen aan het huis. U kunt namelijk te maken krijgen met vreemde plaatselijke verordeningen waar u geen rekening mee heeft gehouden. Bij het aankopen van de buitenlandse woning moet u zich goed verdiepen in de koopovereenkomst. Ook moet u duidelijk zien te krijgen wat u koopt. Wat zit bij de koop in, en wat valt er buiten. In Duitsland bijvoorbeeld koopt u een huis standaard zonder keuken. U kunt deze er vaak wel bijkopen, maar u moet het speciaal overeenkomen.
Verhuuropbrengsten
De opbrengsten uit de verhuur kunnen een extra inkomstenbron zijn. Het huis moet echter niet gekocht worden op basis van de huuropbrengsten. Deze zijn namelijk niet zeker en zullen erg grillig zijn. Een topjaar kan afgewisseld worden door enkele jaren met nauwelijks inkomsten. Onderschat ook de kosten van het onderhoud niet. Huurders zullen minder zorgvuldig met uw spullen omgaan.