Siergrindvloeren, marmer tapijt en betonlook vloeren

Siergrindvloeren, marmer tapijt en betonlook vloeren Siergrindvloeren, marmertapijt en betonlook vloeren zijn alle drie moderne vloeren met een bijzondere uitstraling. Modern door de gebruikte materialen. Maar ze zijn zeker ook toe te passen in een klassiek interieur. Het zijn allemaal vloeren die naar eigen smaak (kleur, structuur en patroon) gelegd kunnen worden en daardoor naadloos aangepast kunnen worden aan elk interieur. Siergrind of woongrind, marmertapijt of betonlook verdient het om vaker in de Nederlandse woonkamer toegepast te worden.

Siergrindvloeren

Wat is een siergrindvloer?

Een siergrindvloer is letterlijk wat de naam al zegt: het is een vloer die is opgebouwd uit siergrindkorrels. Deze duizenden of zelfs miljoenen grindkorrels worden samengevoegd (verlijmd) d.m.v. kunsthars (epoxyhars). Door het toepassen van deze techniek ontstaat een hele mooie gladde, naadloze en slijtvaste vloer. Een siergrindvloer geeft aan elke (woon-)ruimte een bijzondere en warme uitstraling. Voor de grindkorrels kan gekozen worden uit verschillende groottes. Denk hierbij aan het siergrind en de verschillende formaten, zoals dat ook wordt toegepast voor paden en terrassen in tuinen. Siergrindvloeren zijn brandveilige vloeren.

Benamingen voor siergrindvloeren

In de handel worden voor siergrindvloeren verschillende namen gebruikt. Denk hierbij aan interieurgrind, woongrind, kunstharsvloer, grindtapijt of natuursteentapijt. Met al deze uiteenlopende benamingen wordt dezelfde vloer bedoeld.

Beschikbare kleuren voor siergrindvloeren

Siergrindvloeren kunnen in heel veel kleuren geleverd worden. Er kan gekozen worden voor een natuurlijke uitstraling met natuurtinten, maar ook gekleurd grind is mogelijk. In principe zijn alle RAL-kleuren mogelijk. Door de grote keuze in kleuren kan de siergrindvloer toegepast worden in zowel een klassiek als in een modern interieur.

Siergrindvloeren en vloerverwarming

Vloerverwarming kan goed gecombineerd worden met een vloer van siergrind. Het siergrind geleid de warmte namelijk heel goed. Door deze combinatie heeft de siergrindvloer ook letterlijk een warme uitstraling. Overigens hebben siergrindvloeren al de natuurlijke eigenschap dat ze de warmte van de omgeving aannemen. Door de open structuur van het grind wordt de warmte namelijk heel goed geleid.

Onderhoud van de siergrindvloer

Het onderhoud van een siergrindvloer is vrij minimaal en eenvoudig. De vloer kan met een stofzuiger gereinigd worden. Door de open structuur van het grind verdwijnt stof onzichtbaar in de poriën. Stof dwarrelt daardoor niet rond in de ruimte, zoals dit bij houten vloeren namelijk wel het geval is. Eventuele vlekken worden eenvoudig met water en een borstel verwijderd. Vlekken van bijvoorbeeld koffie of wijn worden niet door de vloer opgenomen. Wel is het verstandig om dergelijke vlekken direct te behandelen en dus niet te lang te wachten. Siergrindvloeren zijn zeer slijtvast, mede door de aangebrachte harslaag. Er zullen dan ook niet snel slijtage- of loopplekken ontstaan.

Siergrindvloeren en patronen

Siergrind kan naadloos in één kleur gelegd worden. Maar het kan ook zonder probleem in patronen gelegd worden. Hierdoor is het ook bijzonder geschikt voor bedrijven die bijvoorbeeld zo het bedrijfslogo in de vloer kunnen verwerken.

Betonlook vloeren

Betonlook-vloer

Voor wie op zoek is naar echt iets anders is een Betonlook-vloer misschien een oplossing. Betonlookvloeren geven elke (woon-)ruimte een prachtige en eigen uitstraling. Ze ogen weliswaar eenvoudig, maar juist deze eenvoud geeft de betreffende ruimte iets bijzonders. Bovendien schept de vlakke, strakke betonvloer optisch veel ruimte. De ruimte waar een betonlookvloer wordt toegepast lijkt dus veel groter.

Soorten betonlook-vloeren

Betonlook-vloeren kunnen naar eigen smaak worden samengesteld. Er is een ruime keus in kleur (denk hierbij aan alle RAL-kleuren). Ook de hardheid en de structuur kunnen naar eigen smaak gekozen worden.

Aanbrengen Betonlook-vloer

Voordat een Betonlook-vloer aangebracht kan worden moet de ondergrond goed voorbereid worden. Deze moet namelijk goed glad gemaakt worden. Soms is het ook nodig om nog een speciale hechtlaag aan te brengen, dit om de levensduur van de Betonlook-vloer te kunnen waarborgen. De Betonlook-vloer zelf is snel aan te brengen en goed toe te passen in combinatie met vloerverwarming. Voor betonlook-vloeren die worden toegepast in woonruimtes wordt een dikte van ongeveer 3 tot 5 mm. aangehouden.

Marmervloeren

Marmervloeren

Marmervloeren of marmertapijt is een natuurproduct. De vele kleine échte marmerkorrels worden op maat getrommeld, gezeefd en aan elkaar gebonden met transparante (epoxy)hars. Net als siergrindvloeren zijn ook marmervloeren of marmertapijt naadloos te leggen. Marmervloeren behouden hun natuurlijke uitstraling.

Toepassen van marmervloeren of marmertapijt

Naast het toepassen van marmervloeren of -tapijt in woonruimtes is het ook uitermate geschikt voor toepassing in vochtige ruimtes als badkamers of in de (woon-)keuken. Marmertapijt wordt op dezelfde wijze aangebracht als siergrindvloeren. Ook hier is een combinatie met vloerverwarming heel goed mogelijk.
© 2011 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost een nieuwe vloer?Een vloer bepaalt voor een groot deel de uitstraling van uw woonkamer. Door het laten leggen van een nieuwe vloer kunt u…
Bamboe vloeren, een duurzaam alternatiefWilt u een verantwoorde vloer of een mooie vloer in uw huis? Waarom niet gewoon beide? Laat u verrassen door een bamboe…
Natuursteen op de vloer, mooi!Natuursteen op de vloer, mooi!Natuursteen op vloeren geeft een woning een bijzondere stijl. Bij het inrichten en aankleden van het interieur van een w…
Onderhoud houten vloerOnderhoud houten vloerEen houten vloer kan heel fraai zijn maar is onderhoudsarm en niet onderhoudsvrij. Hoe ga je met een houten vloer in ond…

Vloerkleed of Oosters tapijt zorgt voor een extra accentVloerkleed of Oosters tapijt zorgt voor een extra accentHet kiezen van de juiste vloer is tegenwoordig al een hele klus. Met het juiste vloerkleed of Oosters tapijt maakt u ver…
Massief houten vloeren met een natuurlijke uitstralingMassief houten vloeren met een natuurlijke uitstralingMassief houten vloeren geven een (woon)ruimte een prachtige natuurlijke uitstraling. Massief houten vloerdelen hebben ee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Totravelandbeyond, Pixabay
  • www.wijnhovensiergrindvloeren.nl
  • www.invedra.nl
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 08-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.