Massief houten vloeren met een natuurlijke uitstraling

Massief houten vloeren met een natuurlijke uitstraling Massief houten vloeren geven een (woon)ruimte een prachtige natuurlijke uitstraling. Massief houten vloerdelen hebben een eigen uniek karakter, de houtstructuur is duidelijk in de vloer aanwezig en ook de houtkleur is goed behouden. Binnen het assortiment massief houten vloerdelen is een enorme keuze. Structuur, patronen en houtsoorten kunnen naar persoonlijke smaak gekozen worden en de (woon)ruimte zo de gewenste uitstraling geven. Voor iedereen is er wel een geschikte houten vloer te vinden.

Wat zijn houten vloeren?

Houten vloeren zijn volledig gemaakt van echt hout. We spreken dan ook van massief houten vloeren. Elke houtsoort heeft zijn eigen unieke kenmerken. Deze houtkenmerken uiten zich in de kleur en de structuur. Het meest gebruikte hout is het hout van de eikenboom. Maar ook Iepenhout en Kastanje hout worden veel gebruikt. Iepenhout staat bekend om zijn specifieke vlammende tekening. Kastanje hout is vergelijkbaar met het hout van de eik, maar heeft een grovere structuur.

Gebruikte houtsoorten voor massief houten vloeren

Veel verschillende houtsoorten worden gebruikt voor de massief houten vloer. Deze houtsoorten zijn grofweg op te delen in hardhout en zachthout. Hardhout is afkomstig van loofbomen en zacht hout van naaldbomen. Voor hardhouten vloeren wordt dus meestal gebruik gemaakt eikenhout, iepenhout en kastanje hout. Maar ook hout dat afkomstig is van afzelia, beuken, jatoba en merbau wordt toegepast bij massief houten vloeren.

Het leggen van een houten vloer

Massief houten vloerdelen zijn meestal al volledig behandeld in de fabriek. In de fabriek worden de vloerdelen geschuurd, gestopt en gekleurd. Afhankelijk van de soort worden vloerdelen nog getrommeld voor een robuuste uitstraling, gerookt voor speciale effecten of geborsteld voor een bijzondere uitstraling. Omdat de volledige behandeling van de houten vloerdelen al in de fabriek plaats vindt, betekent dit dat de vloer zodra deze is gelegd ook direct gebruiksklaar is en belopen kan worden. Dit in tegenstelling tot parketvloeren, die na het leggen nog behandeld worden. Massief houten vloeren kunnen op drie verschillende manieren gelegd worden:
  • Gespijkerd
  • Verlijmd
  • Zwevend

Gespijkerde houten vloer

Indien de vloer gespijkerd wordt aangebracht, dan houdt dit in dat er een (bestaande) houten ondervloer aanwezig moet zijn. De nieuwe vloer wordt gespijkerd op deze houten vloer.

Verlijmde houten vloer

Massief houten vloeren die verlijmd worden, worden rechtstreeks op de bestaande vloer verlijmd.

Zwevende houten vloer

Een vloer zwevend aanbrengen is de goedkoopste en ook meest voorkomende manier van leggen. Zonder spijkers of lijm wordt de vloer los gelegd.

Naast de techniek van het leggen is er ook een ruime keuze in de toe te passen patronen. Denk hierbij aan een plankenvloer met grote grove vloerdelen, of aan opvallende patronen als visgraat of tegelpatroon.

Massief houten vloeren en vloerverwarming

Massief houten vloeren kunnen zonder probleem gelegd worden in combinatie met vloerverwarming. Het wordt in Nederland nog niet op grote schaal toegepast, maar in landen als Duitsland, Oostenrijk en Scandinavië wordt het al jaren vrij algemeen gedaan. Schakel hier bij voorkeur wel een specialist bij in, die is immers volledig op de hoogte van de techniek en de werking van de houten vloer. Hout is zeer stabiel, maar kan wel reageren op verandering in de luchtvochtigheid. Belangrijk is om in het stookseizoen, als de luchtvochtigheid in de betreffende ruimte sterk vermindert, de luchtbevochtiging eventueel kunstmatig te beïnvloeden. Wie kiest voor vloerverwarming in combinatie met een massief houten vloer, moet kiezen voor een hardere houtsoort. Vooral massief eiken is hiervoor heel geschikt.

Levensduur van een massief houten vloer

Hout slijt niet snel. Bij normaal gebruik van de vloer zal er zomaar geen sprake zijn van slijtage. Zelfs zacht hout, zoals vuren, wordt niet snel afgelopen. Op de massief houten vloerdelen wordt een afwerklaag aangebracht. Het voordeel van deze afwerklaag is dat de vloer beschermd wordt tegen vuil, slijtage. Ook is het mogelijk om met de afwerklaag te kiezen voor een andere kleur dan die van de houtsoort zelf.

Afwerklaag van lak, was, beits of olie

Als afwerklaag kan gekozen worden tussen lak, was, beits en (hardwax-)olie. Deze afwerklagen kunnen als ze afgesleten zijn weer opnieuw worden aangebracht, waardoor de vloer weer jaren mee kan. Goed onderhoud van de afwerklaag zorgt ervoor dat een eventuele schuurbeurt van de vloer heel lang kan worden uitgesteld. De afwerklaag beschermd het hout en voorkomt slijtage.
De soort afwerklaag is niet zomaar zelf te kiezen. Bepaalde soorten hardhout vragen om een eigen specifieke afwerklaag. Olie wordt bijvoorbeeld door sommige hardhoutsoorten afgestoten en is dan ook voor die vloer niet de geschikte afwerking. Ook kan het hout zo hard zijn, dat de olie niet wordt opgenomen door het hout. Ook lak is niet voor alle houtsoorten geschikt, het geeft bij bepaalde houtsoorten namelijk hechtingsproblemen.

Als de vloer door een specialist wordt afgeschuurd, dan zal er ongeveer een halve millimeter van afgeschuurd worden. Dit betekent dat een massief houten vloer zeker 6 keer geschuurd kan worden, misschien zelfs meer! De levensduur van een massief houten vloer is dus heel lang. Een dergelijk vloer kan dan ook gemakkelijk 40 jaar mee!
© 2011 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost een houten vloer?Bij het kiezen van een nieuwe vloer gaan veel mensen voor een houten vloer. Het heeft namelijk een warme uitstraling en…
Wat kost een nieuwe vloer?Een vloer bepaalt voor een groot deel de uitstraling van uw woonkamer. Door het laten leggen van een nieuwe vloer kunt u…
Parketvloeren zijn er in klassieke en moderne uitvoeringenParketvloeren zijn er in klassieke en moderne uitvoeringenParket is de meest bekende en oudste vorm van houten vloeren. Maar ook anno nu is het nog een zeer gewilde vloer. Parket…
Parketlak voor alle houten vloeren en parketvloerenParketlak is een product dat is bedoeld om houten vloeren en parketvloeren een beschermende laag te geven en voor een mo…

Siergrindvloeren, marmer tapijt en betonlook vloerenSiergrindvloeren, marmer tapijt en betonlook vloerenSiergrindvloeren, marmertapijt en betonlook vloeren zijn alle drie moderne vloeren met een bijzondere uitstraling. Moder…
Kurkvloeren zijn terug van weggeweestKurkvloeren zijn terug van weggeweestKurkvloeren hebben misschien de associatie met de zestiger jaren, maar het mooie kurk wordt nog steeds veel toegepast in…
Bronnen en referenties
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 08-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.