Vloerkleed of Oosters tapijt zorgt voor een extra accent

Vloerkleed of Oosters tapijt zorgt voor een extra accent Het kiezen van de juiste vloer is tegenwoordig al een hele klus. Met het juiste vloerkleed of Oosters tapijt maakt u vervolgens de (woon-)ruimte helemaal af. Een vloerkleed, Oosters tapijt, Perzisch tapijt of kortweg Pers maakt het helemaal af. Het toevoegen van een bijzonder vloerkleed geeft extra sfeer aan een ruimte. Bovendien geeft het extra warmte en is het een heerlijke hang- of speelplek voor kinderen. Overigens zijn er ook verschillende speelkleden voor op de jongens- of meisjeskamer.

Vloerkleden of karpetten voor een extra accent

Vloerkleden of karpetten zorgen voor een extra accent in de woonkamer. Door het toevoegen van een vloerkleed ontstaat warmte en ziet de woonkamer er gelijk sfeervoller uit. Met traditionele vloerbedekking in de woonkamer is er niet zo’n behoefte aan vloerkleden. Hoewel ook dan overigens prima gewerkt kan worden met een vloerkleed ter afwisseling van een groot en saai vloeroppervlak. Maar de “nieuwe” vloeren van hout, laminaat, kurk, woongrind of betonlook vragen misschien net wat eerder om een warm en behaaglijk accent in de vorm van een prachtig kleed. De vloerkleden of karpetten worden meestal gebruikt als extra aankleding van de zit- of eethoek. Maar ze kunnen ook gebruikt worden als lekker warme speelplek voor kinderen.

Online kopen van een vloerkleed of karpet

Helemaal van deze tijd en goed mogelijk is het online kopen van een vloerkleed of karpet. De meeste aanbieders hebben een zeer uitgebreide website, waarop alle relevante informatie wel te vinden is. Bovendien is er ook altijd een mogelijkheid om vragen te stellen. Wat het online kopen van een vloerkleed of karpet helemaal interessant maakt is het feit dat er bij de meeste aanbieders gratis stalen aangevraagd kunnen worden. Hierdoor is het mogelijk om thuis het materiaal én de kleur van uw keuze te zien en voelen. Beide toch wel erg belangrijk. Zo kan wel overwogen tot aanschaf van een vloerkleed of karpet worden overgegaan.

Verschillende soorten vloerkleden

De markt voor vloerkleden en karpetten is vrij groot en divers. De meeste woonwinkels bieden een klein assortiment vloerkleden aan. Zelfs de bouwmarkten hebben af en toe een leuke aanbieding. Maar hier gaat het allemaal om standaard kleden met de meest gangbare afmeting. Speciaalzaken hebben een veel uitgebreider assortiment en bieden veel meer mogelijkheden:
  • Handgeknoopt
  • Klassiek of design
  • Effen of gemêleerd
  • Hoog- of laagpolig
  • Op maat gemaakt
  • Sisal, wol, kokos
  • Oosterse tapijten

Vloerkleden of karpetten voor ieders smaak

Voor veel mensen is op dit moment landelijk de favoriete woonstijl. Bij een landelijk interieur kiest men het beste een vloerkleed in natuurlijke kleuren. Vooral grijstinten doen het hier goed bij. Maar voor wie een bijzonder interieur heeft en daar een opvallend kleed aan wil toevoegen, is er ook voldoende keuze. Vele kleuren, opvallende patronen en grafische effecten: het is allemaal mogelijk. Met een vloerkleed kan dus bewust gekozen worden voor een gewaagd accent in de woonkamer (veel kleur of een opvallend patroon) of men kan juist kiezen voor een rustige onopvallende kleur in een effen uitvoering.

Vloerkleden van natuurlijke producten

De trend van landelijk, natuurlijk wonen, vraagt om een vloerkleed van natuurlijke producten. Kokos, sisal, wol en zeegras zijn zulke natuurlijke producten en worden dan ook veel toegepast voor vloerkleden. Het zijn stuk voor stuk heel sterke natuurproducten, die bovendien niet zo duur zijn. Ideaal voor de milieu- en prijsbewuste consument dus.

Oosterse tapijten of Perzische tapijten

Voor een wel heel aparte en bijzonder sfeer in de woonkamer kan men ook kiezen voor een Oosters tapijt (ook wel Perzisch tapijt of kortweg Pers genoemd). Dit zijn wollen, handgemaakte en stuk voor stuk unieke tapijten. Vaak wordt een foutje in het patroon zelfs als de extra charme van een Perzisch tapijt gezien. Dit is immers hét bewijs dat er sprake is van een handgemaakt exemplaar. Overigens gaat het dan om kleine foutjes in het patroon, die pas na lang zoeken ontdekt zullen worden. De wol die gebruikt wordt voor het tapijt bepaald tevens de kwaliteit van het Perzische- of Oosterse tapijt. Van grote invloed op de kwaliteit van de wol is het soort schaap én de levensomstandigheden (waar heeft het schaap geleefd en welk voedsel heeft het gekregen) van dit schaap. De gebruikte patronen en dessins zijn gebaseerd op eeuwenlange tradities. Vroeger werden de Oosterse tapijten alleen voor eigen gebruik gemaakt en was elk kleed bijna uniek. Tegenwoordig wordt een patroon meerdere keren gebruikt, vaak ook in verschillende afmetingen en kleuren.

Speelkleden

Een heel ander soort kleed, maar ook verkrijgbaar in verschillende kleuren, soorten en maten is het speelkleed. Natuurlijk kan elk kleed als speelkleed gebruikt worden, maar er zijn ook speciale speelkleden met aparte patronen verkrijgbaar. Het meest bekende speelkleed is het kleed met daarop afgebeeld een plattegrond met wegen, groen en woningen (Playground). Maar er zijn ook hele andere opvallende kinderkleden. Bijvoorbeeld in de vorm van een vlinder, prinses, piraat, surfplank of een flowerpower kleed met felle bloemmotieven. Ideale kleden om een jongens- of meisjeskamer mee op te frissen en bovendien een behaaglijke speelplek als er bijvoorbeeld een laminaatvloer in de kinderkamer aanwezig is.
© 2011 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oosterse tapijten, waardevol bezitOosterse tapijten, waardevol bezitEen echt Oosters handgeknoopt tapijt is niet alleen voor magistraten en rijken weggelegd. Tegenwoordig kunnen bijzonder…
Perzisch tapijt kopen en verkopenPerzisch tapijt kopen en verkopenPerzische tapijten kunnen veel waard zijn. Het Perzisch tapijt heeft een lange geschiedenis en komt al in de Bijbel voor…
Op wat moet je letten bij het kiezen van Turkse tapijten?Ben je op zoek naar een kwaliteitsvol Oosters tapijt. Hou dan zéker rekening met Turkse tapijten. Turken hebben immers n…
Perzische tapijten handgeknoopt en goede beleggingPerzische tapijten handgeknoopt en goede beleggingU kent ze wel. Die prachtige Perzische tapijten. Heeft u er zelf geen? Dan ligt er misschien een bij de buren of ergens…

Inbouwhaard kopen: tips en informatieEen inbouwhaard is sfeervol, maar heeft nog meer voordelen: door een inbouwhaard bespaart men op energiekosten. Het rend…
Siergrindvloeren, marmer tapijt en betonlook vloerenSiergrindvloeren, marmer tapijt en betonlook vloerenSiergrindvloeren, marmertapijt en betonlook vloeren zijn alle drie moderne vloeren met een bijzondere uitstraling. Moder…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Regardezmoidonc, Pixabay
  • www.mijnkarpet.nl
  • www.speelkleden.nl
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 08-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.