Inrichting keukens

Inrichting keukens De inrichting van keukens moet goed doordacht zijn. Per slot van rekening moeten we aan een keuken vele jaren plezier beleven. En omdat we ons in een keuken helemaal thuis moeten voelen, zijn hier de belangrijkste tips voor inrichting van keukens verzameld.

Keukeninrichting, basistips

De keuken is een populaire ontmoetingsplaats voor gezin, familie en vrienden. Er wordt gekookt, gegeten en gepraat. Bij de keuze van het design staat de persoonlijke smaak uiteraard voorop want een keuken vertegenwoordigt de persoonlijke woonstijl. Maar voor apparatuur en gebruikte materialen zijn er toch een aantal basistips. We leggen in deze bijdrage uit wat iets tot een goede keuken maakt.

Tip 1: de juiste vorm vinden

Voor elke ruimte is er een geschikte keuken. Eendelige inbouwkeukens met bovenkasten lenen zich erg goed voor kleine ruimtes. Wie veel plaats heeft kan kiezen voor een tweedelige keuken in U- of L-vorm, eventueel zelfs met kookeiland. Een digitale roomplanner kan bij het bepalen van uw keuze goed van pas komen.

Tip 2: het ideale aanrechtblad kiezen

Stevig en robuust, zo moet een aanrechtblad zijn. Er worden groenten op gesneden, koekjesdeeg gekneed en biefstuk geslagen . Een aanrechtblad moet dus ergen tegen bestand zijn, en om te zorgen dat het oppervlak niet voortijdig schade ondervindt, moet u bij uw keuze goed op de kwaliteit letten.

Tip 3: keukenafmetingen aanpassen aan lichaamslengte

Bij het lichaam passende werkhoogten, breedtes en dieptes maken de keukenarbeid gemakkelijker. Om gezondheidsproblemen zoals rugpijn te voorkomen, moeten werkoppervlakken en keukenkasten aan de eigen lichaamsgrootte zijn aangepast.

Tip 4: zorgen voor voldoende opbergruimte

Een opgeruimde keuken maakt het werk in de keuken een stuk aangenamer. Voldoende bergruimte voor potten, borden, glazen, bestek en specerijen moet daarom in elke keuken beschikbaar zijn. Naast open schappen zijn gesloten kastsystemen goed om orde te kunnen houden.

Tip 5: een kleine keuken groter laten lijken

Kleine keukens kan men met een paar trucjes groter laten lijken. Verf bijvoorbeeld de muren aan de lange zijden van de keuken in heldere kleuren. Dat zorgt voor een optische vergroting van de ruimte. Heldere keukenfronten geven eveneens een vergrotend effect.

Tip 6: gebruik praktische accessoires

Magneetwanden doen het goed in de keuken. Ze zijn praktisch en decoratief. Zo kan men bijvoorbeeld in een mum van tijd mooie gekleurde accenten op de muur aanbrengen en men heeft tegelijkertijd praktische ruimte voor aantekeningen paraat.

Tip 7: kies de juiste eettafel

Wat in geen enkele keuken mag ontbreken, is een eettafel. Als de ruimte het toelaat, is een grote eettafel waar familie en vrienden samenzitten, onmisbaar. Voor kleinere keukens zijn er slimme inklapbare ontwerpen.

Tip 8: een bar in de keuken

Een bar in de keuken geeft een huiselijk en communicatief karakter. Daaraan drinkt men 's ochtends graag zijn eerste kopje koffie en van daaruit kunnen vrienden en gasten ontspannen toekijken bij de kookkunsten van de gastheer.

Tip 9: techniek in de keuken

In de keuken zijn apparaten zoals radio en telefoon tegenwoordig niet ongewoon. Wie zich de luxe kan permitteren, installeert zelfs een kleine TV in de keuken. Zo kan men koken zonder de favoriete tv-series te hoeven missen.

Tip 10: zorg voor afwisseling

Een simpel rechtlijnig design is mooi, maar kan ook saai zijn. Creëer daarom wat variatie in de keuken en de eethoek: verschillende gekleurde stoelen aan de eettafel bijvoorbeeld, maken de eethoek tot een regelrechte blikvanger. En kleurrijke decoratie zoals tafelkleden en zitkussens fleuren het totaalbeeld op. In dat verband in het advies van een interieurstylist eigenlijk onmisbaar en zeker niet duur.

Tip 11: breng persoonlijke accenten aan

Fotolijsten, een chique wandversiering, kleurige wanden of een vers boeket bloemen: met zorg gekozen accessoires bezorgen keuken en eethoek een persoonlijke noot en creëren een uitnodigende sfeer. Decoratie kent geen grenzen: probeer gewoonweg wat u bevalt.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een granieten aanrechtblad monterenEen granieten aanrechtblad monterenEen granieten keukenblad kan uw keuken een exclusieve uitstraling geven. Meestal huurt u iemand in om uw keukenblad te i…
Een kleine keuken inrichtenEen kleine keuken inrichtenVeel woningen in Nederland, zowel oud als nieuw, hebben een kleine tot zeer kleine keuken. Grondprijzen zijn torenhoog e…
Restylen voor een prikkie: de keukenRestylen voor een prikkie: de keukenDe keuken. Een ruimte die onmisbaar is in elk huis. Een ruimte waar je je behalve comfortabel wilt voelen, je ook prakti…
Feng Shui, de slaapkamer en hoofdpijnDe meesten mensen brengen minimaal een derde van hun leven in de slaapkamer door, waarvan het grootste deel geslapen wor…

Inspiratie opdoen voor de inrichting van je huisInspiratie opdoen voor de inrichting van je huisWil jij de inrichting van je huis volledig aanpassen? Dan kun je inspiratie opdoen op veel verschillende manieren. Maak…
Schimmels in de badkamer: wat te doen?Iedereen heeft wel eens last van schimmels in de badkamer. Vaak vragen wij ons dan af of deze schimmels schadelijk zijn…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Svabic, Pixabay
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 21-01-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.