Een vloer van siergrind: ramp of zegen?

Vloeren van siergrind of marmerstone zien er fraai uit. De gebruikservaringen die mensen ermee hebben, lopen echter sterk uiteen. Sommigen vinden deze vorm van vloerbedekking een ramp, anderen willen nooit meer anders. Hoe kan dat en hoe zit het nu echt? Als ervaringsdeskundige zal ik in dit artikel de voor- en nadelen van een siergrindvloer bespreken. Dit om diegenen die overwegen een grindvloer aan te schaffen meer duidelijkheid te verschaffen, te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze en het voorkomen van problemen. Artikelindeling (interne links)

Wat is een siergrindvloer?

Grindvloeren staan bekend onder tal van verschillende namen die allemaal verwijzen naar de materialen die worden gebruikt:
  • Als er wordt gesproken van 'grindvloer', 'siergrindvloer', 'korrelvloer' en 'woongrind' wordt er verwijzen naar het basismateriaal waarvan de vloer is gemaakt, namelijk zeer fijne grindkorrels. Dit is dus een natuurlijk materiaal. Men noemt het in dit kader ook wel eens een 'natuursteentapijt'.
  • Afgezien hiervan gebruikt men ook wel de term 'epoxyvloer'. Dat verwijst naar de coating van hars waarmee de korrels en de vloer wordt afgewerkt. Deze hars heet 'epoxy'.

Kort gezegd is een grindvloer dus een vloer van korrelachtig grind afgewerkt met gekleurde hars. Hij lijkt vrij veel op een kortpolig tapijt, maar dan zonder de pluizigheid.

De grindkorrels hebben een neutrale, natuurlijke kleur, maar worden in alle denkbare kleuren geverfd. Vaak worden korrels van verschillende kleuren ook met elkaar vermengd tot een meer gemêleerd geheel. Dat geeft een levendiger effect aan de vloer. De afdeklaag is doorzichtig, maar doet de vloer wel mooi glanzen.

Wat is marmerstone?

Een variant op grindvloeren is het zogeheten 'marmerstone' of 'marmertapijt'. Daarbij wordt in plaats van grindkorrels tot fijne korrels vermalen marmer gebruikt. In tegenstelling tot de grindkorrels worden de marmerkorrels niet geverfd, maar houden ze hun eigen kleur met dooraderde structuur.

De afwerking met epoxyhars is echter dezelfde als bij grindvloeren. Veel van de zaken die in dit artikel ter sprake komen, gelden dus ook voor marmerstone vloeren.

Het aanbrengen van de grindvloer

Bij het aanbrengen van een grindvloer wordt de ondergrond op de eerste dag bewerkt met een onzichtbare primer van epoxy. Deze zorgt voor een goede vochtafscherming en voorkomt een zuigend effect door de ondergrond. Op de tweede dag wordt de vloer zelf aangebracht. Daartoe worden de korrels eerst gemengd met een oplosmiddelvrije, transparante epoxy. Vervolgens worden ze gelijkmatig over de vloer uitgestreken.

Een grindvloer kan worden aangebracht op iedere stabiele en vormvaste ondergrond, waaronder cementdekvloeren, gietvloeren, tegelvloeren en zelfs houten vloeren.

Voordelen

Deze manier van leggen geeft twee voordelen:
  • De vloer kan naadloos gelegd worden, ongeacht de afmetingen of de vorm van de betreffende ruimte. Het is zelfs mogelijk een grindvloer over een hele verdieping te leggen, zonder onderbroken te worden door drempels of wat dan ook.
  • Er is nooit snijafval. Daardoor betaalt de klant alleen voor het exacte aantal vierkante meters.

De afwerking: open of geseald

Een epoxyvloer kan op twee verschillende manieren gelegd worden: open, halfopen of dicht. De dichte vloer noemt men doorgaans een 'gesealde vloer'.

De open vloer

Als de grindkorrels over de vloer worden uitgestreken ontstaat er geen volkomen egaal oppervlak. Er blijven immers kleine openingen of 'poriën' tussen de steentjes bestaan. Bij een open grindvloer worden deze poriën niet geheel dichtgesmeerd met epoxy, maar in tact gehouden.

Dat heeft als voordeel dat stof en losse vuiltjes in de poriën verdwijnen en niet in de kamer blijven rondzweven. Met de stofzuiger zuig je het stof en vuil er vervolgens weer tussenuit. Dat geeft minder fijnstof in de ruimte.

De gesealde vloer

Bij een gesealde of dichte vloer worden de poriën wél dichtgesmeerd. Dat maakt de vloer dus egaal en er verdwijnt geen stof of vuil meer in. De gesealde vloer wordt afgewerkt met een laklaag die ervoor zorgt dat de vloer ook vuilafstotend en extra onderhoudsvriendelijk wordt.

De gesealde vloer heeft twee voordelen:
  • Hij is gemakkelijk schoon te houden.
  • Hij is vochtbestendig en kan daardoor zelfs in zeer vochtige ruimtes als badkamers worden gelegd.

Wilt u de vloer laten sealen moet u daar wel meteen voor kiezen. Zodra er over de vloer is gelopen, is het niet meer mogelijk deze alsnog te sealen.

De half-gesealde vloer

Sommige leveranciers bieden ook een half-gesealde vloer aan. Dit is echter een wat ongelukkige tussenoplossing die minder onderhoudsvriendelijk is dan een volledig gesealde vloer.

Een open of gesloten vloer kiezen?

De meeste verkopers van woongrind adviseren mensen om een open vloer te nemen in de woongedeeltes van een huis of in andere ruimtes die niet speciaal veel te lijden hebben. De gesealde vloer wordt aanbevolen voor ruimtes waar veel vuil of vocht langskomt, zoals WC's, badkamers, keukens of drukke bedrijfsruimtes.

Dat wordt zo gedaan omdat de gesealde vloer er minder mooi uit zou zien dan een open vloer. De lak zou de kleuren doffer doen lijken of zou de vloer juist extra doen glimmen. Bovendien is een gesealde vloer wat duurder dan een open vloer.

Gebruikerservaringen

In de praktijk lijken de zaken echter anders uit te pakken. Bij navraag blijkt dat veel mensen over een gesealde vloer beduidend meer tevreden zijn dan over een open vloer. Mensen die beide typen in huis hebben liggen, hebben vaak spijt dat ze niet alles hebben laten sealen. Een goed gelegde dichte vloer blijkt er nog steeds erg mooi uit te zien. Vermeende nadelen als doffe kleuren of glimmende oppervlakten blijken doorgaans erg mee te vallen.

Bij de open vloer daarentegen blijkt het onderhoud vaak toch lastiger dan verkopers mogen beweren. Zeker wanneer het een en ander gepaard gaat met slechte voorlichting door de leverancier. In de poriën komt namelijk niet alleen stof en vuil terecht, maar ook kleverige substanties of vloeistoffen. Deze zijn veel moeilijker te verwijderen of er zijn speciale methodes voor nodig.

Het verschil tussen open en dichte vloeren is de eerste reden voor de uiteenlopende ervaringen die bezitters een grindvloeren lijken te hebben. Mensen die er een willen aanschaffen, dienen dan ook op voorhand goed na te denken over de keus voor een open danwel gesealde vloer.

De kwaliteit van de gelegde grindvloer en mogelijke problemen

Vaak betreffen klachten over grindvloeren de kwaliteit ervan. Er zijn in de loop der tijd scheuren en/of putjes in de vloer gekomen of er zijn mysterieuze vlekken verschenen die er niet meer uitgaan. Soms komen deze klachten al heel snel na het leggen van de vloer, andere keren komen ze na zo'n vier tot vijf jaar. Tegelijkertijd is er echter ook een grote groep mensen die dergelijke klachten helemaal niet heeft. Hoe kan dat?

Eigenlijk is het antwoord op deze vraag vrij simpel en heeft het niks te maken met het product op zich. De problemen ontstaan namelijk als diegenen die de vloer hebben aangebracht hun werk niet goed hebben gedaan. Bij een goed gelegde vloer ontstaan de problemen niet.

Hieronder worden een aantal mogelijke problemen nader besproken.

Scheuren

Als een grindvloer scheuren krijgt, komt dat niet door de vloer zelf, maar door de ondergrond. Deze kan namelijk gaan 'werken' en daardoor het grind en de epoxy uit elkaar trekken. Dit kan met name gebeuren bij nieuwbouw maar ook bij het aanleggen van vloerverwarming. Vloeren op de begane grond zijn er meer bevattelijk voor dan die op hogere verdiepingen.

In alle gevallen kunnen scheuren echter worden voorkomen en wel op de volgende manieren:
  • U kunt een risicovolle ondergrond laten egaliseren door een stukadoor voordat de grindvloer wordt gelegd.
  • In nieuwbouwhuizen of bij het aanleggen van vloerverwarming kan er een zogeheten 'krimpnet' worden aangelegd, dat het werken van de ondergrond tegengaat. Krimpnetten bestaan in verschillende soorten en maten en het hang van uw huis af welke u moet hebben. Een goede leverancier van grindvloeren kan hierover uitsluitsel geven.
  • Bij nieuwbouwhuizen kunt u er ook voor kiezen om minstens twee jaar te wachten met het laten leggen van een grindvloer. Na die eerste twee jaar wordt het werken van de vloer beduidend minder.

In ieder geval is het van belang dat u voor het leggen van een grindvloer goed uitzoekt of de ondergrond van uw huis of bedrijf risico geeft op scheuren. Uw leverancier dient u daarbij van vakkundig advies te voorzien. Wordt u op dit punt afgescheept door een leverancier, kunt u beter een andere kiezen.

Putjes, beschadigingen en vlekken

De putjes en vlekken die in bepaalde grindvloeren verschijnen verraden eveneens slecht vakmanschap of eventueel het gebruik van slechte materialen.

Het maken van een goede grindvloer is secuur werk. Het afwegen en mengen van het basismateriaal moet erg precies gebeuren. Vooral het mengen van de oplosmiddelvrije epoxyhars komt nauw. Als dat allemaal niet goed genoeg gebeurt, wordt de kwaliteit van de vloer gelijk aangetast. Dan kunnen de volgende problemen ontstaan:
  • Zwakke plekken in de toplaag. Dit zijn de plaatsen waar vervolgens gemakkelijk putjes of andere beschadigingen in de vloer komen.
  • Vlekken in de vloer die vanzelf ontstaan en er niet weer uitgaan.
  • Stukken vloer die veel in de zon liggen kunnen ernstig verkleuren, terwijl dat met woongrind absoluut niet hoort te gebeuren.

Helaas openbaren de gevolgen bij een slecht gelegde vloer zich vaak pas na langere tijd. Daardoor kunnen mensen soms vier, vijf jaar of langer heel tevreden zijn over hun grindvloer om deze dan alsnog in rap tempo te zien verslechteren.

Zelfs bij een goed gelegde vloer is het trouwens zo dat er in het begin nog wel wat scherpe puntjes uitsteken van steentjes die los zijn blijven zitten. Daar is niks aan te doen. Het is daarom beter om niet op kousen te lopen op de nieuwe vloer. Na een tijdje verdwijnt dit euvel vanzelf.

Zijn grindvloeren hard en koud?

Er zijn twee eigenschappen van siergrind, waar mensen toch snel teleurgesteld over raken. Dat zijn de hardheid en de koudheid van de vloer. Waarschijnlijk is dat het gevolg van te hoog gespannen verwachtingen die zijn gewekt door te rooskleurige verkooppraatjes. Met enige regelmaat proberen winkels de grindvloer te verkopen als iets dat alle voordelen heeft van zowel tapijt als plavuizen, maar niet de nadelen. Dat is wat overdreven. Er is veel goeds te zeggen over grindvloeren, maar net als bij iedere andere vorm van vloerbedekking zijn er ook nadelen.

Hardheid

De hardheid van een grindvloer wordt vaak onderschat. De grindvloer zou net zo stevig en onderhoudsvriendelijk zijn als een plavuizen vloer, maar tegelijkertijd de zachtheid van een tapijt toch dicht benaderen. Dat zou dan betekenen dat je rustig liggend op je buik tv kunt kijken en dat kinderen er net zo fijn op spelen als op tapijt. Zowel kinderen als spullen zouden 'zacht' vallen op woongrind en dus minder verwondingen of beschadigingen oplopen dan bij de meeste andere typen vloerbedekking. Dat komt dan allemaal door de epoxylaag die voor iets van veerkracht zou zorgen.

Dat is natuurlijk niet echt het geval. De vloer blijft tenslotte gemaakt van steentjes. Hij is dan ook beduidend harder dan tapijt en maakt weinig verschil met plavuizen of parket. Erop zitten of liggen hou je niet lang vol en op je knieën op het grind zitten kan zelfs behoorlijk pijnlijk worden. Min of meer breekbare spullen vallen heus wel kapot, zij het iets minder vaak dan op andere harde vloeren. De epoxy laag maakt wel iets verschil, maar het blijft een vrij harde vloer.

Koudheid

Ondanks het feit dat vloerverwarming wel vaak wordt geadviseerd bij siergrind, wordt het ook wel geadverteerd als een 'warme' ondergrond. Dat klopt gedeeltelijk. Feitelijk bevindt de grindvloer zich op dit punt tussen plavuizen en linoleum enerzijds en tapijt anderzijds in. Dat komt omdat de grindkorrels wel iets van warmte in zich opnemen, waardoor de vloer niet snel echt koud wordt. Ook kan men in de winter de buizen van de cv die door de vloer lopen vaak verrassend goed voelen.

Vloerverwarming valt trouwens niet zonder meer aan te raden. Als men ooit andere vloerbedekking over het grind wil leggen, komt de vloerverwarming er mogelijk voor niets bij te liggen.

Onderhoud

Over het onderhoud van grindvloeren is waarschijnlijk het laatste woord nog niet gezegd, zeker niet wat betreft de open vloer. Veel mensen ervaren de grindvloer als erg onderhoudsvriendelijk, anderen zijn het daar radicaal mee oneens. Zij hebben problemen met het schoonhouden van de vloer en/of hebben vaak zwaar schrobwerk.

Gedeeltelijk kunnen de problemen met het onderhoud ook verklaard worden uit slechte voorlichting en/of service van de leverancier. Hoe dan ook, het onderhoud van de grindvloer, zeker van een gesealde grindvloer, hoeft niet overdadig te zijn, maar heeft wel een eigen gebruiksaanwijzing.

Dat neemt niet weg dat er met de open grindvloer sowieso problemen kunnen ontstaan, met name als er dikke of plakkerige substanties op terecht komen. Weinig gezegend bijvoorbeeld zijn diegenen met een huisdier dat darmproblemen heeft. Bij een open vloer kan dergelijk troep vast komen te zitten in de poriën en is daar dan lastig weer uit te krijgen. Al met al is het vrijwel zeker nodig om de open grindvloer af en toe te schrobben.

Het schoonmaken van de grindvloer

Wat er in ieder geval nodig is om de boel goed bij te kunnen houden is een waterstofzuiger. Water of andere vloeistof blijft liever niet op de vloer staan, zeker niet op een open grindvloer. Bij die laatste zakt het immers tussen de poriën en dan kunnen er makkelijk vlekken van komen. Daar krijg je het niet anders weg dan met een waterstofzuiger. Ook bij het reinigen van de vloer met water dient men de waterstofzuiger te gebruiken om het vocht meteen op te zuigen. Dat kan veel problemen voorkomen.

Voor de meer alledaagse reiniging kan men volstaan met de vloer te zuigen. Iets dat niet eens zo vaak hoeft te gebeuren en gemakkelijk gaat.

Schrobmachine

Eens in de zoveel tijd kan men een schrobmachine huren voor een grote schoonmaak. Dit kan zowel voor open als dichte vloeren. Vaak wordt geadviseerd dit eens per jaar te doen, maar of dat genoeg, teveel of te weinig is, hangt ook een beetje af van uw huishouding. Let trouwens wel op dat u een machine neemt die van voor naar achter schrobt en niet een met ronddraaiende borstels. Veel mensen zien erg op tegen het werken met zo'n machine omdat dan de meubels versleept moeten worden. Bij de meest handige schrobmachines kan dit meevallen, al hangt het natuurlijk ook af van de inrichting van uw huis.

Een bedrijf inhuren

U hoeft het trouwens niet zelf te doen. Er zijn ook bedrijven die zijn gespecialiseerd in het schoonmaken van grindvloeren en kunnen worden ingehuurd. Deze zijn op het internet terug te vinden.

Slijtvastheid

Grindvloeren worden doorgaans geafficheerd als bijzonder slijtvaste vloeren, die nauwelijks tot niet verkleuren. Dat is een idee dat zeker klopt, maar alleen, zoals eerder opgemerkt, als de grindvloer ook goed is gelegd.

Problemen rond stoelen

Toch kunnen er ook met goede vloeren wat problemen ontstaan rondom stoelen en eventueel andere meubels die vaak worden verschoven. Het frequent verplaatsen van deze meubels kan schade veroorzaken.

Bureaustoelen en andere meubels op wieltjes geven de meeste problemen. Dat kan echter op twee manieren worden voorkomen:
  • Als de meubels harde wieltjes hebben of erg veel worden gebruikt (bijvoorbeeld in een kantoor), kan men speciale plastic matten kopen om eronder te leggen.
  • Bij iets minder fanatiek gebruik is het afdoende om de stoelen of andere meubels te voorzien van zogeheten 'zachte wielen'.

Ook andere poten, zoals bijvoorbeeld poten van staal, kunnen schade aan de vloer veroorzaken. Om dat te voorkomen kan men beschermende plakkers van vilt onder de poten plakken. Tegenwoordig zijn daarvoor ook tamelijk geavanceerde plakkers van gespecialiseerde bedrijven voor te krijgen.

Reparaties

In principe kan een beschadigde vloer gemakkelijk worden gerepareerd. Na het leggen krijgt u van de leverancier een zekere hoeveelheid grindkorrels in de door u gebruikte kleuren om te bewaren. Voor een reparatie kunt u vervolgens ook epoxy afhalen. Eventuele scheuren of gaten kunt u dan zelf opvullen of u kunt dit laten doen. De beschadiging zou dan haast onzichtbaar moeten zijn gerepareerd.

Het klinkt als een gunstige oplossing, maar in alle eerlijkheid zijn de meeste mensen niet enthousiast over het effect van dergelijke reparaties. Vaak zijn ze toch wel goed te zien. Verwacht hier dus niet teveel van. Het voorkomen van beschadigingen is beduidend beter dan de genezing.

Het verwijderen van een grindvloer

Een belangrijk probleem met grindvloeren is dat ze zich maar moeilijk laten verwijderen, vooral als ze direct zijn gelegd op een cementvloer. Dat kan een probleem worden als u wilt verhuizen of zelf van de grindvloer af wilt. Ook als u in een huurhuis woont kan dit problemen geven. Het is dan in ieder geval verstandig om op voorhand met de eigenaar van de woning te overleggen of u een grindvloer kunt nemen of niet.

Helaas zijn er nog geen manieren gevonden waarmee een grindvloer gemakkelijk kan worden verwijderd. Het kan wel, maar het is monnikenwerk en zal met de hand moeten gebeuren.

Een goed alternatief voor het verwijderen is er andere vloerbedekking overheen leggen. Dat is vaak wel mogelijk. Het is dan wel slim om er een heel dunne betonvloer van zo'n 1 à 2 mm overheen te leggen, zodat de vloer wordt geëgaliseerd.

Huisdieren

Voor huisdieren kan een vloer van siergrind een goede oplossing zijn. Ondanks mogelijke problemen met schoonmaken geldt dat met name voor een open grindvloer. Tapijt heeft doorgaans erg te lijden van huisdieren. Andere vloerbedekking als plavuizen, hout of linoleum is echter zo glad dat dieren er maar moeilijk grip op krijgen en er vaak wat ongelukkig op lopen. Dat is op een grindvloer een stuk beter, zonder dat er sprake is van dezelfde slijtage als bij tapijt.

Longaandoeningen

Feitelijk bestaat er geen enkele anti-allergische vloerbedekking die de aanwezigheid van huismijt tegengaat. Wel heb je antistatische vloerbedekking, wat wil zeggen dat huismijt, stof en vuil zich niet in de vloerbedekking vastzetten. Voor mensen met astma of allergieën is dat de beste optie. Grind en marmerstone zijn allebei antistatische vloeren.

Wie van dergelijk problemen last heeft, is echter beter af met een gladde vloer die goed schoon is te maken. Daarom is in dit geval een gesealde vloer waarschijnlijk toch de beste oplossing. Hoewel ook de open vloer, die wat minder fijnstof geeft, al zeer veel verschil maakt met tapijt.

Creatieve mogelijkheden

Voor mensen die graag creatief omgaan met de inrichting van hun huis kan een grindvloer ook erg interessant zijn. Door de losse manier van leggen zijn de mogelijkheden voor decoratie eindeloos en heeft u alle ruimte om zelf een ontwerp te bedenken.

Met behulp van stalen banden kan men banen, cirkels, patronen en zelfs bepaalde afbeeldingen in de vloer leggen. Zowel grote als kleine vlakken kunnen apart worden opgevuld met een eigen kleur grindkorrel. De enige voorwaarde is doorgaans dat u het ontwerp zelf maakt en uittekent op de vloer. Een goede leverancier zal u echter helpen met een haalbaar ontwerp en de juiste hoeveelheid vierkante meters per kleur berekenen.

Door deze mogelijkheid kunt u een volstrekt unieke en persoonlijke vloer laten leggen. Daarvoor hoeft u geen speciale talenten te hebben, want ook met tamelijk simpele banen in de vloer kunnen al verassende effecten worden bereikt.

Het is in dit kader ook goed mogelijk om de grindvloer af te wisselen met andere typen vloerbedekking. Zo wordt bijvoorbeeld wel vaker tapijt gelegd in het zitgedeelte van de woonkamer en een grindvloer hier omheen.

Is de grindvloer nu een ramp of een zegen?

Zoals uit het bovenstaande blijkt is een goed gelegde vloer van siergrind zeker geen ramp, of het nu om een open of een gesealde vloer gaat. Voor beide typen geldt dat het mooie vloeren zijn, redelijk tot zeer goed te onderhouden, dat ze bijzonder weinig slijtage en kleurverlies kennen, dat ze netjes kunnen worden afgewerkt zonder naden en dat ze veel decoratieve mogelijkheden bieden. Binnen dit kader ervaren veel mensen met name de gesealde grindvloer wel degelijk als een zegen.

Nadelen zijn vooral mogelijke schoonmaakproblemen met de open vloer en moeilijkheden als de vloer moet worden verwijderd. Ook is de vloer redelijk hard.

Of een grindvloer geschikt is voor u hangt derhalve af van uw persoonlijke situatie en voorkeuren. Zet de voor- en nadelen daarom goed op een rijtje en maak een zorgvuldige afweging.

Slechte leveranciers vermijden

De ramp die veel mensen ervaren met hun grindvloer wordt niet veroorzaakt door het product zelf maar door slechte leggers en leveranciers. Helaas is dat evengoed een probleem. U bent immers afhankelijk van zo'n leverancier en op voorhand valt het voor een leek niet mee om in te schatten wie er goed werk levert en wie niet.

Toch kunt u wel wat dingen doen om de kans op een slechte leverancier flink te verkleinen. Als u bijvoorbeeld mensen kent die al heel lang erg tevreden zijn met hun vloer, neem dan geen risico en ga naar dezelfde leverancier, ook al is het een uurtje verder rijden. Ook kunt u proberen op het internet recensies te achterhalen over bepaalde bedrijven.

Ga anders kijken bij verschillende leveranciers, vraag overal een offerte aan en zorg dat u een goed beeld krijgt van het bedrijf in kwestie. Let daarbij op de volgende zaken:
  • Geeft de leverancier uitgebreid advies, informatie en hulp of wordt u op punten afgescheept?
  • Wil de leverancier een primer aanbrengen? Zo niet, dan kunt u hem beter niet vertrouwen.
  • Zijn de prijzen niet al te laag? Een goedkope vloer is leuk, maar als er goedkope, slechte materialen worden gebruikt schiet u daar niets mee op.

Zorg er ook voor dat u goede voorbeelden te zien krijgt (dus niet alleen monsters of foto's) van zowel open als gesealde vloeren. Zo kunt u goed bepalen wat u zelf van het onderlinge verschil vindt. Vraag als u blijft twijfelen of de leverancier vloeren heeft gelegd in openbare ruimtes die u kunt bezoeken en neem daar een kijkje.

Al met al kunt u te zijner tijd waarschijnlijk wel bepalen welk bedrijf het meest betrouwbaar op u overkomt. Zorgvuldigheid in zowel uw besluitvorming over het nemen van een grindvloer als het zoeken naar een geschikte leverancier is de beste manier om een ramp te voorkomen.

NB: de vloeren op de foto's in dit artikel zijn 11 jaar oud.

Lees verder

© 2011 - 2024 Varenna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Industriële vloeren ook in woningenIndustriële vloeren ook in woningenIndustriële vloeren zijn vloeren die aanvankelijk alleen in industriële gebouwen werden toegepast maar door moderne ontw…
Siergrindvloeren, marmer tapijt en betonlook vloerenSiergrindvloeren, marmer tapijt en betonlook vloerenSiergrindvloeren, marmertapijt en betonlook vloeren zijn alle drie moderne vloeren met een bijzondere uitstraling. Moder…
Sierbestrating aanleggen, welke stenen kiezen?Sierbestrating aanleggen, welke stenen kiezen?Als je sierbestrating wilt aanleggen kun je kiezen uit vele soorten stenen. Ook siergrind behoort tot de mogelijkheden.…
Trends op de vloer: van designtapijt tot klikvinylTrends op de vloer: van designtapijt tot klikvinylKeer je vloerkleed om, en je hebt weer een nieuwe: het omkeerbare vloerkleed. Combineer het gebruiksgemak van vinyl met…

Leuke ideeën en tips voor een kinderkamerHet aankleden en inrichten van een kinderkamer kan een leuke maar ook een lastige klus zijn. En naast dat het leuk is om…
De kleur grijs saai? Integendeel!De kleur grijs saai? Integendeel!Grijs, dat is toch de saaiste kleur die er bestaat? Integendeel, de film "Fifty Shades of Grey" (50 tinten grijs) bezorg…
Bronnen en referenties
  • Forum.www.trosradar.nl
  • www.vstvloeren.nl/siergrindvloer.html
  • Foto's: A.C. Verham
Reacties

Gerard, 31-08-2020
Heb op mijn balkon een marmerstone vloer deze gaat nu na 3-4 jaar steentjes verliezen.
Wat kan ik hier aan doen? Reactie infoteur, 07-09-2020
Beste Gerard,

Het lijkt mij dat je hierover het beste contact zoekt met de leverancier van de vloer. Dit hoort niet te gebeuren en feitelijk hoort hij dus met een oplossing te komen. Geeft die niet thuis zou ik een andere leverancier vragen of die een oplossing weet. Misschien heeft het zin om er een compleet nieuwe harslaag overheen te leggen, misschien is het ook per plek te repareren. Dat zal van de situatie afhangen.
In ieder geval succes gewenst!

Vriendelijke groeten,
Varenna

Tilly, 27-07-2020
Ik heb 9 jaar geleden mijn balkonvloer laten voorzien van een grindvloer. Maar na enkele jaren kwamen er veel steentjes los en dat wordt steeds erger. Daardoor blijft er vuil in de gaatjes zitten.Het geheel ziet er slecht uit. Kan hier nu een nieuwe vloer overheen gelegd worden en hoe dik wordt dat dan.Ik heb 2 balkondeuren die naar buiten open gaan, wordt het dan niet te dik? Het beste zou natuurlijk zijn om de oude vloer te verwijderen maar wat gaat me dat kosten? Graag advies. Reactie infoteur, 03-08-2020
Beste Tilly,
Voor een balkon lijkt mij verwijderen beslist te verkiezen boven een andere vloer overheen leggen. De kosten weet ik ook niet, maar voor zo'n oppervlakte kan dat toch niet de spuigaten uitlopen. Misschien kun je het als klus eens op zo'n kluswebsite plaatsen en kijken welke offertes je dan binnenkrijgt. Dan krijg je vast een beter idee.
Vriendelijke groeten,
Varenna

Wim, 21-06-2020
We hebben een huis gekocht met een grindvloer. Omdat er ook vloerverwarming onder ligt willen we hier een pvc vloer overheen leggen maar hebben te horen gekregen dat dit niet zomaar gaat. Tenminste de plakvariant. De vloer moet dan eerst ‘dicht’ en vlak gemaakt worden. Mijn vraag is nu, wat er het beste gebruikt kan worden om de grindvloer af te dichten? Click pvc is ook mogelijk maar de verkoper gaf aan dat bij een grindvloer met open structuur de ruimtes tussen de kiezeltjes als klankkast kunnen gaan fungeren en je dus nog meer loopgeluid krijgt dan dat je sowieso al met laminaat hebt.
Wie heeft hier ervaring mee? Reactie infoteur, 29-06-2020
Hoi Wim,

Volgens mij is het volgende filmpje iets voor jou:
https://www.youtube.com/watch?v=i6Ha3wBVq8o

Veel succes!
Varenna

Johan, 09-09-2019
Kan ik over zo'n grindvloer laminaat leggen?
Alvast bedankt voor de reactie
gr Johan Reactie infoteur, 10-09-2019
Beste Johan,
In principe kun je over een grindvloer ieder ander type vloerbedekking leggen en laminaat dus zeker. Wel is het altijd verstandig om de vloer toch eerst te laten egaliseren door een stukadoor, zodat je nieuwe vloer ook mooi glad komt te liggen.
Met vriendelijke groeten,
Varenna

Lieselot, 01-07-2019
Hallo, wij zouden marmertapijt willen leggen in een lichte kleur. Ik heb me laten vertellen dat deze na verloop van tijd zou gaan verkleuren. Om dit te vermijden zou ipv epoxy beter PU gebruikt worden om de vloer te hechten en dicht te zetten. De prijs van PU is x3, dus ik zou er wel graag zeker van zijn dat dit dan ook effectief opbrengt. Hoe zeker kan ik ervan zijn dat de vloer niet geler wordt met PU?
Dankjewel! Reactie infoteur, 02-07-2019
Beste Lieselot,
Eerlijk gezegd dacht ik dat de vraag of je PU of epoxy gebruikt alleen speelt bij gietvloeren. Bij die vloeren wordt namelijk gebruik gemaakt van gekleurde epoxy en die zou kunnen verkleuren. Dat is bij grind- en marmervloeren niet het geval. Daar wordt uitsluitend gebruik gemaakt van kleurloze, doorzichtige epoxy, aangezien het de onderlaag van steentjes is die de kleur verschaft. Een goed gelegde epoxylaag dient te voorkomen dat uv-stralen bij die steentjes komen om deze te verkleuren. PU is een heel ander materiaal dan epoxy, meer een soort van schuim ipv hars, en ik ken het niet als doorzichtig afwerkmateriaal.

Als je echt een marmervloer (en dus geen gietvloer) wil, kan ik je wel adviseren om bij een stuk of drie leveranciers langs te gaan en je daar te laten adviseren over de te leggen vloer en de afwerking daarvan. Dan krijg je vast wel een idee wat je het beste kunt doen.

Vriendelijke groeten,
Varenna

Klazien Kok, 09-04-2018
Beste Varenna,
Wij zijn voornemens een grindvloer te bestellen bedoeld voor ons buitenbalkon. Ik lees weinig over de houdbaarheid van alle soorten vloeren in de open lucht. Is dat aan te bevelen, zo ja, welke soort vloeren dan? Reactie infoteur, 10-04-2018
Beste Klazien,
Voor buitengebruik zijn er aparte grindvloeren beschikbaar, vaak 'outdoor siergrind' genoemd of gewoon siergrind voor buiten. Dat wordt afgewerkt met een ander materiaal dan het epoxy dat voor vloeren binnen wordt gebruikt en ook de onderlaag kan wat verschillen, dus het is wel belangrijk dat je ook echt een vloer voor buiten neemt. In het algemeen worden deze buitenvloeren gezien als zeer geschikt voor balkons. Als je de hier genoemde zoektermen gebruikt kun je op het internet leveranciers van dergelijke vloeren vinden.

Hopelijk heb je hiermee genoeg informatie.
Vriendelijke groeten,
Varenna

N. G., 15-06-2017
Wij hebben vorige maand grindvloer laten smeren waarbij deze ook geseald is. Gezien we 48 uur niet mochten belasten hebben we gebreken pas na 48 uur gezien, betaling moest natuurlijk direct voldaan worden bij oplevering.

Wij hebben aantal heuveltjes en sealing heeft een golfstructuur. Gebreken is gemeld bij de leverancier echter heb ik tot heden nog geen terugkoppeling gehad. Zijn de gebreken überhaupt wel te repareren?

Grt, N.g Reactie infoteur, 15-06-2017
Beste N.G.

Erg vervelend dit. Zo te horen is deze leverancier niet betrouwbaar. Hoe het precies gesteld is met de vloer en of daar nog iets aan te doen is, kan ik echter niet zeggen. Daar zal een expert naar moeten kijken. Daartoe kunt u het beste contact opnemen met een belangenorganisatie als de Consumentenbond of Vereniging Eigen Huis of alvast uw verzekering. Die kunnen u verder helpen. Zie wat dat betreft ook andere reacties onder het artikel van mensen met vergelijkbare problemen.

Met vriendelijke groeten,
Varenna

Nelly, 19-05-2017
Onze vloer ligt er al 25 jaar en ik zou een andere kleur willen. Is er een mogelijkheid om een grindvloer een andere kleur te geven? Zo ja, met wat voor soort verf?
Gr. Nelly Reactie infoteur, 22-05-2017
Beste Nelly,

Helaas valt het niet aan te raden om een grindvloer te verven, aangezien je dan over de epoxylaag heen verft, waardoor die feitelijk komt te vervallen. Je zou dan dus na het verven ook een nieuwe epoxylaag moeten aanbrengen. In het algemeen is het daardoor een betere optie om een nieuwe vloer te laten leggen over de oude heen.

Vriendelijk groeten,
Varenna

Janneke Marijnen, 07-05-2017
In ons appartement ligt een open grindvloer: dat was echt toeval want ik wilde graag een stenen vloer met een organische look, maar tegels vind ik niet mooi in huis. Dus deze vloer was het voor mij helemaal, prachtige natuurlijke zand/grijs/taupe kleur.
De grote schoonmaak van de vloer hebben mijn man en ik zelf als volgt gedaan: een tuinspuit (zo een met handpomp om er druk op te pompen) vullen met warm water en een scheutje vloeibare groene driehoek zeep - daarna met de gehuurde schrobmachine heel langzaam erover heen, lekker laten borstelen zodat de vloer goed nat werd, zonder enig schoonmaakmiddel (na 15 minuten intrekken had de water/groene zeep het vuil al losgemaakt). Tijdens het schrobben ging ik dan met een sterke waterstofzuiger direct achter de machine aan om al het water/vuil op te zuigen zodat het geen kans krijgt in de poreuze vloer te nestelen. Het was een groot succes en eigenlijk viel het werk reuze mee: in 1 dag 200 m2 brandschoon! Voor het regelmatige onderhoud hebben wij nu zelf een kleine handzame schrobzuigmachine met een harde borstel (geen microvezel borstel dus, want die vezel is niet bestand tegen het grind) en eens in de 2 maanden of wanneer het nodig is na feestdagen met veel bezoek, kuier ik over de loopvlakken van de vloer. Wij hebben regelmatig veel bezoek over de vloer en wij hebben een hondje, maar na zo'n 15 jaar ziet de vloer er nog steeds prachtig uit! Reactie infoteur, 08-05-2017
Bedankt voor de tips, Janneke! Dit klinkt erg goed en hopelijk zijn veel mensen ermee geholpen.

Mirjam, 01-10-2016
Dag Varenna,
In ons nieuwe huis ook een grindvloer gekozen. In april geconstateerd door andere meubelen dat onze grindvloer zwaar verkleurd is. Deze lag toen 13 maanden. Contact met de leverancier levert tot nu toe tot geen gepaste oplossing op. Kunt u ons een advies geven hoe nu verder te handelen. Wij willen hier namelijk niet mee akkoord gaan. Leverancier blijft bij het verhaal dat alle grindvloeren verkleuren. Uw reactie tegemoetziend. Mirjam Reactie infoteur, 03-10-2016
Beste Mirjam,

Wat vervelend, zeg. Dit mag inderdaad niet gebeuren en al zeker niet zo snel. Helaas blijft het toch maar voorkomen.
Het belangrijkste is nu dat je er niet meer alleen achteraan gaat, maar professionele hulp inroept van een organisatie als de Consumentenbond of de vereniging Eigen Huis. Overleg ook met je verzekeringsmaatschappij om te zien hoe zij tegen deze kwestie aankijken en wat zij eventueel kunnen doen. En lees de andere reacties onder het artikel. Misschien heb ik daar nog mogelijkheden genoemd die ik nu even ben vergeten.
Sterkte met het oplossen van dit probleem!

Vriendelijke groeten,
Varenna

Tineke, 29-07-2016
Dag Varenna,

Dank voor de uitgebreide info. Wij wonen nu 7 jaar in de huidige woning waar een siergrindvloer in ligt. Wat wij een groot voordeel vinden, is dat het een rustige vloer is die niet veel lawaai geeft bij het lopen. In de keuken een ramp. Nu is het vies, en onverklaarbare smerige plekken maar daar schreef jij al iets over.

Ik heb een paar vragen.
- kan er zonder probleem een nieuwe siergrindvloer over de oude aangebracht worden?
- kan er zonder probleem linoleum over heen of vloerbedekking?

Graag hoor ik van je.

Zomergroet!

Tineke. Reactie infoteur, 30-07-2016
Beste Tineke,

Bedankt voor je reactie. Je hebt gelijk wat dat geluiddempend effect betreft. Dat is inderdaad een voordeel.

Wat je vragen betreft:
- Er kan heel goed een nieuwe siergriendvloer over een oude worden gelegd, al valt het wel aan te bevelen de vloer dan toch eerst grondig schoon te (laten) maken.
- Sommige verkopers van siergrindvloeren zullen zeggen dat een ander type vloerbedekking ook zo over de grindvloer heen kan, maar dat is echt niet aan te bevelen. Wil je een andere vloer, kun je de grindvloer beter eerst laten egaliseren. Dat kan op zich wel weer probleemloos.

Vriendelijke groeten,
Varenna

Yaing, 22-07-2016
Beste Varenna,

Bedankt voor de website met zoveel praktische tips! Ik ga een huis overnemen met een open grindvloer van 15 jaar oud. Paar kleine gaten zijn er maar ik zit meer met de hygiëne ik weet niet hoe schoon de vorige bewoner het heeft gehouden. Ik wil eigenlijk een betonlaag dus overheen laten leggen om het te egaliseren en dan een ander vloerbedekking erop leggen, weet je of dan al het vuil als het ware in het beton oplost of os het toch beter de grind eruit halen om zeker van te zijn dat het vuil eruit is? Reactie infoteur, 25-07-2016
Beste Yaing,

Eerlijk gezegd durf ik geen antwoord op je vraag te geven. Ik heb daar zelf ook geen idee van. Wel heb ik een derde optie voor je om te overwegen. Er zijn namelijk bedrijven die je kunt inhuren om grindvloeren echt grondig schoon te laten maken (zie internet). Waarschijnlijk kunnen de mensen van zo'n bedrijf je, behalve een offerte van de kosten, ook een indicatie geven van hoe vuil de vloer in kwestie precies wel of niet is. Ze hebben hier natuurlijk wel een zeker belang bij, maar anderzijds zijn het de specialisten op dit punt. Wellicht is dat minstens een poging waard.

Succes gewenst en groeten,
Varenna

Nigel Smallegange, 19-06-2016
Geachte Varenna,

Hieronder de vraag over de zwarge grindvloer raad je aan de grindvloer te verwijderen. Dit is echter de duurste en slechtste oplossing. De grindkorrels geleiden de warmte van de vloerverwarming. Mvg Reactie infoteur, 20-06-2016
Beste Nigel,

Bedankt voor je reactie. Ik heb dat aangeraden omdat me dit aldoor zo is verteld. Maar als het toch anders zit, dan is dat des te beter! Hopelijk zijn mensen hiermee geholpen.

Vriendelijke groeten,
Varenna

Maarten1993 (infoteur), 03-12-2015 #40
De stank na reinigen siergrindvloer, dat komt omdat er vaak nog te veel vuil tussen de stenen zit.
Dit kan worden opgelost door een diepte reiniging met alleen water onder hoge druk, het wordt direct afgezogen waardoor er geen vuil achterblijf. Reactie infoteur, 03-12-2015
Bedankt voor je tip, Maarten. Hier kunnen heel wat mensen mee geholpen zijn! Ik zal dit binnenkort toevoegen aan het artikel zelf.

Vriendelijke groeten,
Varenna

Lisa, 16-11-2015
Wij hebben een huis op het oog waar een zwarte grindvloer in ligt. Wij zouden hier graag laminaat overheen leggen. Nu vragen wij ons af of dit mogelijk is in combinatie met de vloerverwarming die onder de grindvloer zit. Gaat de warmte gemakkelijk door deze lagen heen? Heeft iemand hier ervaring mee? Reactie infoteur, 16-11-2015
Beste Lisa,

Helaas zal de vloerverwarming aan warmte inboeten als je een vloer (plus waarschijnlijk ook nog een egaliserende deklaag) over de grindvloer heen legt. Als je een goed gebruik van de vloerverwarming wilt, is het toch beter om de grindvloer weg te halen.

Vriendelijke groeten,
Varenna

Angelika, 06-08-2015
Ik heb een grindvloer laten leggen. Ik was er heel tevreden over. Geen enkele vlek te bespeuren. 7 maanden later kwam de leverancier om het nog af te werken. Namelijk die topcoat er op te leggen. Nu is het dus waterdicht. Toen het echter opgedroogd was kwamen er in een keer heel veel oranje vlekken tevoorschijn die er eerder niet waren. Voordat die laag werd gelegd heb ik de vloer goed geschrobd en de leverancier zelf dat het nog heel proper en schoon is. Volgende week komt hij kijken, maar weet iemand waarom dat de vloer zo is geworden? En of er iets aan gedaan kan worden. Dat heeft al veel geld gekost en nu opnieuw laten leggen gaat niet lukken vrees ik :( Reactie infoteur, 07-08-2015
Beste Angelika,

Wat een vervelende toestand. Dit klinkt uiteraard alsof die toplaag helemaal niet goed is gelegd. Eerlijk gezegd begrijp ik ook niet goed waarom die pas na 7 maanden is gelegd in plaats van meteen. Naar mijn stellige overtuiging is de leverancier hier verantwoordelijk voor en kan dit niet liggen aan iets dat jij hebt gedaan. Daarmee is er waarschijnlijk een wanprestatie geleverd door de leverancier en sta jij juridisch gezien erg sterk.

Nu kan het natuurlijk zijn dat hij dat erkent als hij de volgende week komt kijken en beloofd alles op te lossen. Mogelijk heb je nog garantie ook? Aangezien leveranciers het helaas vaak laten afweten in dit soort gevallen, is het misschien verstandig om te zorgen dat je al op voorhand contact opneemt met een belangenorganisatie als de Consumentenbond of de Vereniging Eigen Huis en hen vraagt wat je nu het beste kunt doen. Misschien wil de maatschappij van je inboedelverzekering ook helpen.

Het is een vervelend probleem, maar ik denk niet dat je het in je eentje hoeft op te lossen. In ieder geval sterkte gewenst!

Vriendelijke groeten,
Vanrenna

Joyce, 30-07-2015
Beste Varenna, Sinds 2001 hebben wij een grindvloer door het hele huis, de leverancier is inmiddels failliet en nu heb ik grind naturel nodig omdat er onder een keukenkast in het verleden geen grind is gelegd. Het gaat om 135 cm bij 60 cm en ik zou graag zelf leggen. Is het mogelijk dat ik grind en materiaal om het te leggen kan bestellen en zo ja waar? Ook zou ik graag willen weten welk schoonmaak middel ik het beste kan gebruiken om de grindvloer met een schrobmachine te reinigen.
Graag je reactie.
Mvg

Joyce Delfos Reactie infoteur, 31-07-2015
Beste Joyce,

Er zijn veel mensen die graag een grindvloer of een gedeelte daarvan zelf zouden leggen en ik kan me voorstellen dat jij zo'n tamelijk klein stuk graag even zelf had gedaan. Helaas moet ik je dat toch af raden, want het is sowieso niet verstandig, als het al mogelijk is. Dit is echt een te specialistisch vak om zelf te doen, vooral wat betreft het mengen van de epoxy. Mede daarom ben ik ook nog nooit een winkel, bouwmarkt of website tegengekomen die materialen verkocht om zelf een grindvloer te leggen, dus wat dat betreft wordt het denk ik ook lastig. In ieder geval heb ik geen adres voor je.

De beste schoonmaakmiddelen voor grindvloeren koop je bij verkopers van grindvloeren. Die verkopen vaak speciaal voor grindvloeren ontwikkelde schoonmaakmiddelen. Verder wordt ook het vloermiddel HG type QUICK dat bij bouwmarkten te koop is geadviseerd. In ieder geval mag je nooit schoonmaakmiddelen gebruiken waar bijtende middelen of zuren inzitten.

In ieder geval succes gewenst met het opknappen van je vloer.

Vriendelijke groeten,
Varenna

Wendy, 13-05-2015
Ik heb een grindvloer die ook zo stinkt na het schoon schrobben, (ligt er ongeveer 15 jaar in) het liefst zou ik de vloer eruit willen.
Onder de vloer liggen plavuizen is deze dan makkelijk te verwijderen.
Ook zitten er veel beschadigingen in de vloer en de vloer is niet waterpas gelegd. Reactie infoteur, 15-05-2015
Beste Wendy,

Dit klinkt alsof je weinig andere keus hebt dan de vloer weg te halen. Die grindvloer is duidelijk slecht gelegd. Bovendien weet je ook niet hoe het met die plavuizen gesteld is die er onder liggen. Daarom zou ik in jouw geval een aannemer laten langskomen voor nadere informatie en het uitbrengen van een offerte daarvoor. Het is misschien een zure appel om doorheen te bijten, maar anders blijf je waarschijnlijk met een probleemvloer en een hoop gedoe zitten. Dit valt helaas niet op te lossen met een paar handige tips. Een reukvrije, kaarsrecht geëgaliseerde vloer, waar je zelf de nieuwe vloerbedekking voor kunt kiezen is echter vast de moeite waard!

Vriendelijke groeten,
Varenna

Sylvia, 12-05-2015
Wij hebben een huis gekocht met een grindvloer die er al minstens 12 jaar inzat en waar de afgelopen jaren een laminaat vloer over geeft gelegen. Wij vinden de kleur afschuwelijk en hebben de vloer geverfd met betonverf. Het was een klus maar is erg goed gelukt. Zijn er nog meer mensen die dat gedaan hebben? Reactie infoteur, 13-05-2015
Leuk om te horen, Sylvia. Waarschijnlijk breng je nog heel wat mensen op een idee!

Cindy, 22-04-2015
Beste,
Wij hebben onlangs een huis gekocht waar een siergrindvloer ligt, in de leefruimte is die niet geseald, de rest van het huis wel. Hoelang die vloer daar al ligt is niet geweten, maar hij is hier en daar wel beschadigd. We hebben die gereinigd en hij is redelijk proper. nu zijn we die beginnen sealen en na twee lagen lijken nog steeds niet alle gaatjes en putjes opgevuld te zijn.
Wat is er fout gelopen of hoe moeten we dit verder oplossen? Reactie infoteur, 22-04-2015
Beste Cindy,

Gaatjes en putjes kun je niet met hars alleen opvullen. Daarvoor heb je eigenlijk nog wat extra steentjes nodig. Die hadden als reserve bijgeleverd zullen zijn in dezelfde mix en kleurbad als de vloer (dus van toen de vloer is gelegd). Hebben jullie die niet gekregen van de vorige bewoners? Verder weet ik ook niet wat jullie hier nog aan kunnen doen en kan ik je alleen maar aanraden om toch een gespecialiseerde legger van grindvloeren te raadplegen.

Vriendelijke groeten,
Varenna

M. Nuiten, 23-03-2015
Hoi,

Mag ik een siergrindvloer met een stoomreiniger onderhouden?

Met vriendelijke groeten,
Marijke Reactie infoteur, 23-03-2015
Beste M.,

Binnenkort hoop ik het artikel uit te breiden met dit onderwerp, want ook op dit gebied worden veel tegenovergestelde dingen beweerd. Op basis van recente eigen ervaringen kan ik echter alvast zeggen dat het naar mijn idee wel kan, maar dat je de stoomreiniger beter niet op de hoogste stand kunt zetten. Wij hebben drie standen en gebruiken de middelste. Probeer het eerst op een klein stukje. Als de vloer na gebruik van de stoomreiniger een beetje plakkerig aanvoelt, was het te heet. Hij moet normaal blijven aanvoelen.

Vriendelijke groeten,
Varenna

Ann, 01-03-2015
We hebben vorige week een marmertapijt laten leggen door een plaatser die al meer dan 6000m2 heeft geplaatst. In eerste instantie was de vloer mooi, maar nadat de sealing was aangebracht hebben we allemaal strepen en precies bulten. De plaatser zegt dat die strepen normaal zijn door het daglicht, maar nu hebben we de waterpas even gelegd en blijkt dat de vloer helemaal niet waterpas ligt en vandaar de kleurschakeringen. Bij kunstlicht of als de rollenluiken neer zijn lijkt het of we de mooiste vloer hebben. Is het eventueel mogelijk om deze vloer te herstellen zonder dat hij moet uitgebroken worden? : nieuwe laag sealmassa? De plaatser komt volgende week langs, maar zou toch al zelf een mogelijke oplossing willen kennen voor het probleem, want we zijn toch teleurgesteld na zoveel werk en toch veel geld. Reactie infoteur, 02-03-2015
Beste Ann,

Dit kinkt helaas zorgwekkend en is iets voor een expert. Probeer te zorgen dat er een onafhankelijk expert naar jullie vloer komt kijken en mogelijk zelfs aanwezig is als de leverancier langskomt. Waarschijnlijk kun je die het beste vinden via de Consumentenbond of de Vereniging Eigen Huis. Kijk echter ook even bij mijn antwoord op vergelijkbare reacties onder dit artikel, want misschien vind je daarin nog meer mogelijkheden die voor jouw situatie geschikt zijn.

Sterkte met het oplossen van dit bijzonder vervelende probleem!
Varenna

Hensky, 27-02-2015
Ik ben al ruim 25 zeer zeer tevreden over mijn grindvloer. Echt super. Maar nu komen er wat scheurtjes/beschadingen in. Hoe ik nu verder. Hoe ik nu verder moet weet ik niet. Het liefst zou ik de vloer behouden of in ieder geval als dat mogelijk is weer grind Reactie infoteur, 27-02-2015
Beste Hensky,

Dat is een lange tijd, 25 jaar! Of de vloer nog te behouden is durf ik niet te zeggen, dat zou een expert moeten doen. Doorgaans is het wel mogelijk om een nieuwe grindvloer over een oude heen te leggen. In jouw geval zou ik aanraden contact te zoeken met de leverancier van je huidige vloer, mocht die nog bestaan.

Vriendelijke groeten,
Varenna

Jolanda, 13-11-2014
Wij hebben in het hele huis al 10 jaar grindvloeren liggen.
Wij zijn hier erg tevreden over. Normaal gesproken schrobben we de vloer een keer per jaar en zuigen het op met een waterzuiger of we maken hem schoon met een schrobmachine. Dit is tot nu toe nooit een probleem geweest.
Nu heb ik de vloer weer geschrobd en met de waterzuiger alles op gezogen en de dag erna stinkt het huis vreselijk.
Eerste keer gedaan met speciale grindvloerreiniger, toen de stank er na twee dagen nog niet uit was heb ik hem nog eens overgedaan met citroengeur allesreiniger. Maar weer de dag erna komt de stank weer op.
Heeft hier iemand ervaring mee. Ben helemaal ten einde raad. Reactie infoteur, 13-11-2014
Eerlijk gezegd wil ik ook graag meer weten over die stank waar sommige mensen mee te maken krijgen. Hoe komt dat nu precies? Waarom kan het na 10 jaar alsnog ontstaan? Is er iets aan te doen? Ik sluit mij dus aan bij deze oproep. Als iemand er meer van weet, laat dat dan alsjeblieft weten.

Ada, 23-08-2014
Wij hebben een huis gekocht en er ligt een grindvloer in. Kan in deze vloer banen worden gefreesd voor vloerverwarming? Reactie infoteur, 25-08-2014
Beste Ada,

Een grindvloer is alles bij elkaar maar iets van een centimeter dik en de losse steentjes worden alleen bij elkaar gehouden door de millimeter dunne epoxylaag. Daar kun je dus beslist geen mooie rechte freesbanen in maken. Zeker niet als je ook nog mee moet frezen in de waarschijnlijk betonnen dekvloer die er onder ligt. Als je vloerverwarming wilt aanleggen kun je de grindvloer maar beter verwijderen, de ondervloer laten egaliseren en dan de juiste banen laten frezen in de dekvloer, ten behoeve van een nieuwe vloerbedekking.

Succes ermee!
Varenna

Sonja, 22-08-2014
Ik heb ook een grindvloer! Laten leggen en geseald in 2005 (antraciet )
Overal zie je dat toch de kleur verf eraf aan het gaan is! Hoe kan dat en is er nog iets aan te doen?



Mvg Sonja Reactie infoteur, 25-08-2014
Beste Sonja,

Dat je zegt dat de verf van de vloer afgaat lijkt erop te wijzen dat ook de epoxylaag op die plekken is verdwenen. Dat hoort absoluut niet te gebeuren, tenzij er misschien op de bewuste plekken steeds dingen over de vloer geschuurd hebben, zoals harde poten van stoelen of tafels.

Is daarvan geen sprake en verliest de vloer niettemin zijn kleur is de epoxylaag waarschijnlijk niet goed van samenstelling geweest toen hij is aangebracht (zoals beschreven in het artikel voor vergelijkbare problemen) en is hij daardoor afgesleten.

In beide gevallen is er waarschijnlijk niets meer aan te doen. Misschien kun je de slechte stukken wegbikken en ze dan repareren alsof het gaten in de vloer zijn. Dat lijkt me echter een hachelijke onderneming met een goede kans dat je de plekken toch blijft zien. En je kunt zo weer nieuwe schade op ander plekken krijgen en dan blijf je bezig.

Je kunt beter nagaan of je de vloer voorlopig nog leefbaar vindt en anders is het waarschijnlijk verstandig een nieuwe te nemen.

Nogmaals: een goede gelegde grindvloer is kleurvast, ook na 9 jaar.

Vriendelijke groeten,
Varenna

Hans, 09-08-2014
Wij hebben een donkere grindvloer in het hele appartement. Deze lag er in toen wij het huis betrokken. Je kan heel goed zien dat er geleefd is en met name in de keuken is het behoorlijk vet. Ook hebben de vorige bewoners de muren of plafond gewit waarvan resten op de vloer zitten. Helaas moeten wij het voorlopig met deze vloer doen. Willen het laten reinigen met een stoomzuiger waarbij we een proefstuk hebben laten maken met redelijk positief resultaat. Hoe kunnen wij zelf zien of het een open of gesloten vloer betreft? Wat raadt u aan tegen het vet in het keukendeel en de witselresten? Reactie infoteur, 11-08-2014
Beste Hans,

Bij een open grindvloer blijft de structuur van de vloer korrelig, omdat de gaten tussen de steentjes niet worden opgevuld met epoxyhars. Bij een dichte vloer worden die gaatjes wel opgevuld, waardoor de vloer glad wordt.

Wat betreft het reinigen van de vloer lijkt me in jullie geval het inhuren van professionele grindvloerschoonmakers toch de beste oplossing, ook omdat die vlekken er al jaren zitten. Op een grindvloer laten verse vlekken zich vaak nog wel verwijderen, maar met oudere vlekken wordt dat een stuk lastiger. Welke middelen je nu het beste kunt proberen zonder de epoxylaag (verder) aan te tasten, durf ik niet te zeggen. Dat kun je beter overlaten aan experts.

Als die stoomreiniger een positief resultaat gaf, kun je dat wellicht eerst doen en dan daarna kijken of er nog meer nodig is of dat dit afdoende is. Let er bij de stoomreiniger wel op dat deze niet te heet staat, want ook dat zou de epoxylaag kunnen aantasten. De vloer mag na behandeling met de stoom niet plakkerig aanvoelen.

Mogelijk zijn eventueel resterende vlekken minder erg om mee te leven, dan een aangetaste epoxylaag en de problemen die dat geeft. Ga dus niet experimenteren met middeltjes, maar maak weloverwogen keuzes.

Succes met het schoonmaken en met jullie nieuwe appartement.

Varenna

R. R. van der Maas, 21-03-2014
Heb twee keer een siergrindvloer aan laten brengen en weet nu wat een slechte leverancier is. De eerste vloer was prima, sterk en zeer geschikt voor mijn dochter die COPD heeft. Het stof dwarrelt niet maar zakt in de poriën en laat zich eenvoudig opzuigen. In combinatie me luchtverwarming een uitstekend oplossing voor huisstof. Schoonmaken en -houden was eenvoudig met een combi machine en de stank kan je oplossen door na te spoelen met schoonmaakazijn. De tweede laag, aangebracht op de eerste is slecht aangebracht met slechte materialen. Ligt nu 10 jaar en ga hem vervangen met weer een siergrindvloer. Waarom? Omdat het een ideale vloer is in mijn optiek. Dankbaar schoonmaken, als nieuw na een schoonmaakbeurt en de bagger die eraf komt zit bij andere vloerbedekkingen, m.n. in tapijt, lange tijd onzichtbaar vast. Wijn gemorst? Even extra water erbij gooien en opzuigen met en mini waterzuiger en weg is de vlek. Verder is vooral de kleurkeuze uniek en kan je experimenteren met anders dan andere combinaties. Siergrind hard en koud? Dat is relatief, wij hebben er geen hinder van gehad, je moet inderdaad wel een paar sloffen aan, anders slijten de sokken erg snel.
Scheuren hebben we absoluut geen last van gehad omdat we tijdens de nieuwbouw al een krimpnet aan hebben laten brengen.
Persoonlijk vind ik een seallaag lelijk en alleen praktisch in de keuken/badkamer of toilet en het neemt het voordeel van de stofopvang weg.
Groet van een tevreden woongrind gebruiker. Reactie infoteur, 22-03-2014
Bedankt voor deze positieve reactie. Het geeft een mooi beeld van jullie ervaringen. Bedankt ook voor je schoonmaaktips. Hopelijk zijn veel mensen daarmee geholpen. Dat een krimpnet echt werkt tegen scheuren bij nieuwbouwhuizen kan ik trouwens uit eigen ervaring bevestigen. Nooit geen scheurtje gezien…

Groeten,
Varenna

Rene Ista, 28-11-2013
Ik heb nu een grindvloer liggen en willen een nieuwe grindvloer alleen willen weer nu vloerverwarming en wel als hoofdverwarming.
De een zegt niet doen ivm scheuren van de vloer en de bedrijven die de vloerverwarming leggen zeggen nooit problemen te hebben gehad.
Wie heeft ervaring en bij wie? Reactie infoteur, 29-11-2013
Beste Rene,

Zelf heb ik geen ervaring met vloerverwarming. Ik zie echter op het internet dat verschillende leveranciers van grindvloeren aanbevelen om bij het nemen van vloerverwarming speciale maatregelen te treffen, met name het aanleggen van een zogeheten krimpnet. Dat kan het scheuren van de vloer voorkomen. Dit is vergelijkbaar met de situatie in een nieuwbouwhuis. Ook daar kunnen scheuren voorkomen worden door zo'n krimpnet.

Misschien kun je dit beter bespreken met de leverancier van de grindvloer dan met die van de vloerverwarming. Er zijn trouwens ook leveranciers die beiden leveren. Waarschijnlijk hebben dergelijke bedrijven de meeste ervaring met de combinatie grindvloer/vloerverwarming.

In ieder geval succes gewenst met je nieuwe vloer!

Varenna

PS: Het artikel zal worden aangepast op het onderwerp 'krimpnetten'.

Rit, 03-09-2013
Een regelrechte ramp, hij ligt in onze intensief gebruikte keuken en is bijna niet meer schoon te krijgen. Er zijn heel veel verkleuringen en vlekken van het zonlicht en er zijn ook heel veel putjes, zelfs als je een mes laat vallen springt er iets los. heel erg slechte leverancier/plaatser getroffen. De vloer ligt nu 11 jaar en ik ben hem super beu.
Groeten Reactie infoteur, 07-09-2013
Bedankt voor je reactie, Rit. Hopelijk gaan die slechte leveranciers het niet redden in deze markt.

Groetjes,
Varenna

Mariska, 26-08-2013
Een ramp bij deze. heb een kleed schoongemaakt op de vloer er zit nu een lucht in mijn vloer daar wordt je echt misselijk van, krijg het op geen enkele manier eruit, dus nu ga ik de vloer er uit bikken. gr mariska Reactie infoteur, 26-08-2013
Sterkte! Het is echt balen als je dat treft met die stank.

Roelof, 09-06-2013
Wij hebben sinds 2004 een open siergrindvloer.
Gisteren hebben we de vloer (voor het eerst) zelf gereinigd.
De vloer was gewoon echt vies doordat wij 2 honden hebben,
2 katten en 3 kinderen.

Wij zijn zeer tevreden over het herstel van alles, de vloer ziet er vandaag weer op en top schoon en fris uit.
Is bijna weer als nieuw. Reactie infoteur, 10-06-2013
Ja, als een grindvloer zijn mooie glans terug heeft, dan blijkt schoonmaken een dankbare taak!

M. van de Waarsenburg, 02-06-2013
Wij zijn erg tevreden over onze open grindvloer. Na 12 jaar ziet ie er nog piekfijn uit. Zonder dralen zouden we er opnieuw voor kiezen.

Er is echter een nadeel waar we graag een oplossing voor zouden hebben. Als de vloer met water en waterzuiger schoongemaakt moet worden, bijvoorbeeld omdat er iets geknoeid is dat in de poriën verdwijnt, dan geeft dat een enorme stank totdat de vloer weer geheel is opgedroogd. Misschien komt het omdat we een hond hebben, ik weet het niet.

Als we de vloer weer een keer een schoonmaakbeurt geven, wat kunnen we dan doen om die stank eruit te krijgen? Reactie infoteur, 03-06-2013
Beste M.,

Goed om te horen dat jullie grindvloer er na 12 jaar nog steeds zo mooi bij ligt.

Over die stank heb ik wel vaker gehoord, maar ik heb daar zelf geen last. En wij hadden ook een hond en verschillende andere huisdieren. Ik denk dus niet dat het daar aan ligt.
Waarschijnlijker is het dat het iets met de primer of de ondergrond van de vloer te maken heeft. Maar waar het precies vandaan komt en of daar nu nog iets aan te doen is, zou ik ook niet weten.

Alleen een expert die weet welke materialen er zijn gebruikt en wat voor ondergrond jullie precies hebben kan wellicht antwoord geven op je vraag. Hopelijk kan een belangenorganisatie als de Vereniging Eigen Huis of de Consumentenbond je aan een onafhankelijke expert helpen.

Met vriendelijke groeten,
Varenna

A. B. de Bodt, 22-05-2013
Ik heb in 2004 een dichte grindvloer laten leggen en ben er nog steeds erg tevreden mee, alleen hij verkleurt heel erg met name onder de deuren en waar bv een bank staat, de rest wat zonlicht krijgt verkleurd gelijkmatig en onder een vloerkleed helemaal niet, is hier iets aan te doen? Reactie infoteur, 22-05-2013
Beste lezer,

Helaas betekent het feit dat jouw grindvloer zo gemakkelijk verkleurt waarschijnlijk dat er goedkope en niet zulke beste bindmiddelen zijn gebruikt bij het mengen van de hars en/of seallaag. Dat kun je zien als deze laag ietswat gelig is in plaats volkomen helder. Met dergelijke bindmiddelen verkleurt de vloer onder invloed van UV-licht. Met een goede vloer gebeurt dit nauwelijks tot niet.

Het enige dat je hieraan nog kunt doen is zoveel mogelijk proberen te voorkomen dat er zonlicht op de vloer valt. De plaatsen waarop de zon schijnt zullen anders steeds verder verkleuren in vergelijking met plaatsen waar dit niet gebeurt.

Met vriendelijke groeten,
Varenna

Schippers, 17-11-2012
Wij hebben sinds kort een grindvloer en tot nu toe bevalt ie prima. alleen met het schuiven van de eetkamerstoelen is het erg veel lawaai. wat kunnen we het beste onder de poten doen?
vilt rolde er zo weer af en nu zitten er nijlon pinnen onder maar dat maakt veel lawaai

met vriendelijke groet ilse schippers Reactie infoteur, 19-11-2012
Beste Ilse,

Echt ideaal zijn de viltjes niet, nee. Vaak zijn ze gemaakt op parket en plavuizen, terwijl ze op grindvloeren meer wrijving ondervinden. Mijn ervaring is echter dat sommige viltjes beter plakken en langer meegaan dan andere. Dat is dus een kwestie van uitproberen. Zelf heb ik op het moment viltjes (extra dikke) van het merk Deltafix. Die houden het bij ons redelijk vol (dwz, minstens een half jaar per poot).

Een andere oplossing zou ik persoonlijk niet weten.

Met vriendelijke groeten,
Varenna

Patrick, 29-10-2012
Wij hebben 6 jaar geleden een marmer grindvloer laten leggen en deze laten sealen.
Helaas hebben wij er ook geen goede ervaringen mee. In de keuken was niet goed geseald (vlekken van dunne en dikke seallaag), contact opgenomen met deze zaak, maar helaas nooit meer iets van gehoord. In de woonkamer hebben wij een computer gehad, die inmiddels verplaatst is, maar door met de stoel te schuiven(ondanks vilt onder de poten) hebben wij nu slijtage plekken op deze vier punten. Heb al van alles geprobeerd om de vlekken die heer zijn ontstaan, maar niets mag baten. kan ik de leverancier die deze vloer niet goed heeft aangelegd nog aansprakelijk hier nog op aanspreken? en kan de vloer waar de seal laag versleten is nog worden na geseald?

Met vriendelijke groet

Patrick Reactie infoteur, 29-10-2012
Beste Patrick,

Dat mensen vaak betere ervaringen hebben met een gesealde dan met een open vloer komt vooral omdat deze beter is schoon te maken. Als een gesealde vloer echter slecht is gelegd, is dat natuurlijk minstens zo vervelend als bij een open vloer.

Om te beginnen met het praktische gedeelte: in het algemeen wordt het sterk afgeraden om welke vloer dan ook op een latere datum alsnog te sealen. Reparatie van jullie vloer wordt, zo vermoed ik, een lastig verhaal. Waarschijnlijk kun je beter proberen om zoveel mogelijk van jullie geld terug te krijgen en daar een andere vloer van te laten leggen, hoe spijtig dat ook is.

Misschien heb je nog garantie op de vloer. In dat geval sta je sowieso sterk en kun je een klacht indienen bij de Geschillencommissie Wonen eventueel met de hulp van een rechtskundige.

Is de garantie verlopen kun je beter eerst informatie aanvragen bij de Consumentenbond (ook als je geen lid bent) of een andere consumentenorganisatie. Veel hangt dan namelijk af van wat er telt als een 'normale levensduur' voor een bepaald product. Ik weet zelf ook niet hoeveel dat is voor marmerstone, maar ik ben sterk geneigd te denken dat dit toch zeker een jaar of tien moet zijn, waarschijnlijk wel meer nog. Als dat klopt maak je ook zonder garantie nog wel kans om schade te verhalen op de leverancier van de vloer.

Mensen die gespecialiseerd zijn in consumentenrecht kunnen je echter beter vertellen wat er nog precies mogelijk is in jullie geval. Het is in ieder geval geen kansloze zaak en ik zou het in jullie geval zeker proberen.

Met vriendelijke groeten,
Varenna

Li, 09-10-2012
Ik heb een gesealde vloer laten leggen maar je ziet in de seallaag strepen zitten van hoe de seal is uitgesmeerd. Volgens de leverancier is dit altijd het geval maar volgens mij is het gewoon verkeerd geseald. Wie heeft hier ervaring mee en wat kan ik er nog aan doen? Reactie infoteur, 09-10-2012
Beste Li,

Dat klinkt helemaal niet goed. Ik zou toch ook denken dat de vloer verkeerd is aangebracht. Het lijkt mij verstandig om eerst advies in te winnen bij een onafhankelijk expert. Misschien kan de Vereniging Eigen Huis je daarbij helpen of anders de Consumentenbond. Er is trouwens ook een Geschillencommissie Wonen, waar je eventueel een klacht kunt indienen. Ik zou dat echter niet doen voordat je professioneel advies hebt ingewonnen.

In ieder geval sterkte hiermee,
Varenna

Marcella, 17-09-2012
Mijn grindvloer ligt nu bijna 10 jaar in de woonkamer. Ik had gekozen voor een natuurkleur. De eerste jaren was ik zeer enthousiast over deze vloer. Totdat er enkele jaren geleden lelijke gele verkleurde vlakken tevoorschijn kwamen op de plaatsen waar de zon door het venster schijnt. Deze ontsieren nu de hele vloer. Jammer, Ik dacht een vloer voor het leven te hebben. Reactie infoteur, 18-09-2012
Beste Marcella,

Jouw verhaal klinkt als typisch voor een vloer waarvoor niet de juiste materialen zijn gebruikt of waarbij de epoxylaag niet goed is aangebracht. Het is inderdaad erg jammer als dat gebeurt, want daar zit je als consument natuurlijk niet op te wachten. Sommige bedrijven mogen beslist meer zorgvuldigheid betrachten!

Varenna

Sandra, 17-09-2012
Wij willen een siergrindvloer laten leggen in de keuken. Is het raadzaam om voor het keukenblok de vloer te laten behandelen met een toplaag om zo de plaats waar de kans op de meeste vlekken kunnen ontstaan, meer te beschermen en langer plezier te hebben van de vloer? Reactie infoteur, 18-09-2012
Beste Sandra,

Naar mijn idee kun je maar het beste de hele keukenvloer laten sealen. In een keuken is het niet te vermijden dat er regelmatig vet op de grond spettert of dat je er andere plakkerige spullen knoeit. Dat krijg je uit een open grindvloer nauwelijks tot niet weg. Afgezien daarvan betwijfel ik het of het er mooi uitziet als slechts een gedeelte van de vloer is gesealed en de rest niet. Zoals ook in het artikel staat bevallen bewerkte vloeren mensen sowieso vaak beter.

In ieder geval veel plezier met je vloer gewenst!

Varenna

Linda, 10-09-2012
Ik heb een grindvloer laten leggen toen ik in dit huis trok. Ik zou het nooit meer doen, het is zweten, zwoegen en spijt hebben: Stofzuigen, schrobben en dan dweilen. Je bent 3 x zo lang bezig en het blijft altijd vuil! Reactie infoteur, 13-09-2012
Beste Linda,

Bedankt voor je reactie. Vanzelf is iedereen welkom zijn of haar persoonlijke ervaring met of mening over grindvloeren hier achter te laten. Zeker aangezien de meningen zo sterk uiteen kunnen lopen.

Het spijt me te horen dat het jou zo slecht is bevallen.

Met vriendelijke groeten,
Varenna

Varenna (113 artikelen)
Laatste update: 03-10-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.