Flakes of chipsvlokken op vloeren en wanden

Ben je op zoek naar een originele en decoratieve, maar tegelijkertijd ook praktische en betaalbare bekleding van wand, vloer, trap of plafond? Dan zijn zogeheten flakes een interessante optie. Flakes, ook wel chipsvlokken genoemd, zijn losse verfsnippers die worden verwerkt in kunsthars. Daarnaast kan men ze ook combineren met een gietvloer, wat een vlokkenvloer wordt genoemd. De in vele kleuren beschikbare chips kunnen naar eigen wens worden gemengd en aangepast op de rest van het interieur. Ze worden veel gebruikt in openbare ruimtes en bedrijven, maar zijn ook geschikt voor woonhuizen. Artikelindeling (interne links)

Wat zijn flakes of chipsvlokken nu precies?

Een flake of chipsvlok is kort gezegd een gekleurde verfsnipper. Bij het aanbrengen van flakes in het interieur worden ze in grote hoeveelheden ingewerkt in kunsthars of epoxy. De gebruikte materialen zijn doorgaans waterdragend en/of oplosmiddelvrij, wat het een milieuvriendelijk product maakt.

Hoe worden flakes gebruikt en aangebracht?

De mix van verfchips wordt met een vlokkenpistool op een reeds aangebrachte basislaag van kleurloze primer geblazen. Daarna wordt het geheel afgewerkt met één of meerdere lagen kunsthars. Een vloer gemaakt van chipsvlokken wordt ook wel een qesh flakes vloer genoemd.

Bij een zogeheten vlokkenvloer worden de flakes op een reeds gekleurde gietvloer geblazen en daarna afgewerkt met hars. De ondergrond is in dit geval dus niet neutraal en de bedekking met vlokken is minder dik.

De stevigheid van het eindproduct kan worden vergroot door meerdere lagen kunsthars aan te brengen. Daardoor zijn flakes geschikt voor gebruik op zowel wanden en plafonds als vloeren en trappen. Vooral bij qesh flakes vloeren wordt er gebruik gemaakt van meerdere lagen hars. De dikte hiervan is afhankelijk van de ondergrond en de te verwachten belasting van de vloer. Vloeren kunnen bovendien worden afgewerkt met een kleurloze antisliplaag.

Minder bekend is de mogelijkheid om een oude keuken te renoveren met behulp van chipsvlokken. Het effect hiervan is origineel en de kosten zijn relatief laag.

Verschillende maten chips

Sommige aanbieders hebben chipsvlokken beschikbaar in verschillende maten. Daarbij geldt: hoe groter de flakes, hoe gladder het oppervlak en hoe gladder het oppervlak, hoe beter het is schoon te maken. Het hangt af van de plaats waar de flakes worden aangebracht of zo’n glad oppervlak wenselijk is of niet.

Eigenschappen

Vloer- of wandbekleding gemaakt van flakes kenmerkt zich door de onderstaande eigenschappen:
 • Gemakkelijk schoon te maken. Het belangrijkste voordeel is dat een bekleding van chipsvlokken verbazingwekkend goed valt te reinigen. Vuil trekt er op geen enkele manier in en is veelal met een borstel of nat doekje al te verwijderen en anders met een spons.
 • Sterke kwaliteit. Wanden, vloeren en trappen die zijn bekleed met chipsvlokken kunnen veel hebben. De stootvastheid van wanden met een relatief dunne harslaag is echter niet zo groot als verkopers wel mogen beweren. Er ontstaan toch snel beschadigingen als meubels of andere voorwerpen er tegenaan stoten.
 • Reparatie mogelijk. Gelukkig is het mogelijk schade zelf te repareren. Daarvoor krijg je an de oplevering, als het goed is, een setje flakes en hars van de leverancier.
 • Naadloze afwerking.
 • Zelf een kleuren(mix) samenstellen. Hierdoor is het mogelijk wanden en vloeren maximaal af te stemmen op andere kleuren in het interieur.
 • Betaalbaar. Er worden geen kostbare materialen gebruikt en vaak is de arbeidstijd ook beperkt. Bij het aanbrengen van meerdere lagen hars op vloeren kan de arbeidstijd en daarmee de prijs wel oplopen.

Voor welke ruimtes is dit geschikt?

In principe kunnen chipsvlokken in iedere denkbare ruimte gebruikt worden op zowel muren, vloeren, plafonds als trappen. Momenteel worden ze beduidend vaker gebruikt in openbare ruimtes, maar in een woning passen ze ook goed.

Speciaal geschikt zijn chips voor plaatsen die vaak schoongemaakt moeten worden of waar dat moeilijk gaat, zoals bijvoorbeeld in hoge ruimtes en trappenhuizen. Ook in vochtige ruimtes als badkamers en keukens kunnen flakes een oplossing zijn. Afgezien van het feit dat ze gemakkelijk schoon zijn te maken, zijn ze ook minder bevattelijk voor nare vochtplekken dan bijvoorbeeld stucwerk.

Een alternatief voor…

Een bekleding van chipsvlokken kan worden gezien als een goed alternatief voor:

Stucwerk

Van een afstandje gezien lijkt de wand bekleed met chipsvlokken qua structuur en aangezicht nauwelijks te onderscheiden van stucwerk. De verschillen met behang zijn groter. Gezien de praktische en decoratieve voordelen die wanden van flakes hebben in vergelijking met stucwerk kan echter worden gesteld dat ze nog niet de bekendheid hebben die ze verdienen.

Tegels

Muren en vloeren zien er met flakes natuurlijk heel anders uit dan met tegels. Een stuk minder luxe eerlijk gezegd. Daar staat tegenover dat ze gemakkelijker schoon te krijgen zijn dan tegels en toch minder kosten. Met name in een keuken kan dat goed van pas komen.

Andere epoxy vloeren

Door het gebruik van harsen zitten deze vloeren dicht aan tegen andere vloeren waarbij gewerkt wordt met epoxy, zoals gietvloeren en grindvloeren.

Tips voor het maken van een kleurenmix

Flakes zijn in talloos veel kleuren beschikbaar. De mogelijkheden voor het maken van voor jouw interieur geschikte kleurenmixen zijn daarmee nog vele malen talrijker. Dat is zowel een voordeel als een nadeel, want waar moet je beginnen? Op de site van sommige aanbieders kun je zelf aan de slag met een programma dat je helpt met kleuren te mixen. Daarnaast kun je natuurlijk de hulp van de aanbieder vragen. Deze heeft veel ervaring met het mixen en kan dus zeker adviezen geven. Ook hebben leveranciers doorgaans voorbeelden beschikbaar van door hen gemixte chips. Deze kun je ook kiezen.

Wil je grote delen van de wanden van je huis of kantoor bekleden met flakes is het verstandig om te zorgen voor een goede afwisseling van neutrale en drukkere mixen. Dat is niet alleen voor het decoratieve effect beter, maar is ook handiger in de praktijk. Het nadeel van matig tot zeer drukke mixen op de muur is namelijk dat het moeilijk wordt er nog iets aan op te hangen. Het geheel wordt dan erg druk of kan vloeken. Het is dan prettig ook neutraal gekleurde muren te blijven houden.

Aanbieders

De onderstaande bedrijven werken veel of uitsluitend met chipsvlokken op zowel wanden als vloeren en trappen. Vlokkenvloeren worden mogelijk ook geleverd door aanbieders van gietvloeren, maar die zijn in de onderstaande lijst niet opgenomen. Deze aanbieders zijn gespecialiseerd in flakes:
 • Arturo Flakes uit Haaksbergen. Dit bedrijf werkt samen met kunstenaars voor het maken van ontwerpen.
 • Decochip en Decoliek uit Vaassen. Dit is één bedrijf met twee takken. Bij beiden kun je terecht voor bovengenoemde producten. Bij Decochip kunnen diegenen die de flakes zelf willen aanbrengen echter ook terecht voor de inkoop van materialen.
 • Masterflake uit Wezep. Deze leverancier werkt volgens het zogeheten turnkey principe. Dat wil zeggen dat ze een project van begin tot eind uitvoeren. Dat wil in dit geval zeggen van het moment waarop wordt besloten welke oplossingen er waar komen tot en met de nazorg van reeds opgeleverde vloeren en wanden.

Lees verder

© 2012 - 2024 Varenna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chips - De GeschiedenisChips, iedereen kent dit tussendoortje wel en is eigenlijk niet weg te denken uit de schappen van de supermarkt. Maar wa…
Tips om je vloerbedekking te onderhoudenTegenwoordig zijn we allemaal bezig met “het letten op de kleintjes”. Maar toch zijn de mogelijkheden om te bezuinigen v…

Kersttrends: kerstboom in vintage, Delfts blauw of fantasy!Kersttrends: kerstboom in vintage, Delfts blauw of fantasy!'Hoe moet ik dit jaar de kerstboom versieren?' Een nijpende vraag in heel wat huishoudens. Gelukkig is het aantal kerstt…
Interieur mooier door stylistInterieurstylisten zijn goedkoper dan binnenhuisarchitecten. Deze stylisten komen op verschillende manieren aan hun inko…
Bronnen en referenties
 • www.decochip.nl/pro/
 • www.decoliek.nl
 • www.woonwebsite.nl/idee/we-qesh-flakes-vlokkenvloer/553
 • Foto's: A.C. Verham
Reactie

Henny, 19-08-2019
Wij hebben onze muren bekleed met deze vlokken. Nu zouden wij het willen overschilderen. Hoe pakken wij dit aan. Kun je er zo overheen verven of miet de muur eerst bewerkt worden Reactie infoteur, 20-08-2019
Beste Henny,
Helaas durf ik geen antwoord op deze vraag te geven. Mijn eigen pogingen om hier een antwoord op te krijgen zijn tot dusverre namelijk mislukt. Daarom staat er ook niets over in het artikel. Misschien is het mogelijk voor jullie om een professionele schilder te raadplegen. Wat je ook kunt overwegen is het gewoon uitproberen op een onopvallend stuk muur en dan kijken hoe het houdt.
In ieder geval succes gewenst en vriendelijke groeten,
Varenna

Varenna (113 artikelen)
Laatste update: 12-09-2013
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.