Een vloerbedekking kiezen: waar moet je op letten

Een vloerbedekking kiezen: waar moet je op letten Er komen steeds meer soorten vloerbedekking op de markt. Dat is natuurlijk gunstig, maar het maakt het kiezen van een vloer er niet makkelijker op. De ideale vloer voor alle omstandigheden bestaat niet. Naast persoonlijke voorkeuren spelen omstandigheden en het interieur een belangrijke rol bij het maken van de juiste keuzes. In ieder geval is het verstandig rekening te houden met de in dit artikel genoemde punten. Die kunnen je helpen een eerste selectie maken uit verschillende soorten vloerbedekking. Daarna kun je jezelf verder verdiepen in de overgebleven alternatieven.

Artikelindeling


De juiste vloerbedekking bij de functie van de ruimte

In eerste instantie is het van belang voor welke ruimte(s) een vloerbedekking is bedoeld en welke eisen er daardoor aan de vloer worden gesteld. Daarbij spelen de onderstaande zaken een rol:
 • Belasting. Wordt er veel of weinig gelopen in de betreffende ruimte? Druk belopen ruimtes als een hal of een kantoortuin vragen een slijtvastere vloerbedekking dan bijvoorbeeld een slaapkamer, waar nauwelijks wordt gelopen. Een woonkamer bevindt zich in dit plaatje ergens tussen hal en slaapkamer in.
 • Indrukgevoeligheid. Welke spullen komen er op de vloer te staan? Sommige vloerbedekkingen zijn vrij kwetsbaar voor krassen, indrukken, putjes of andere beschadigingen. Dergelijke vloeren zijn niet geschikt voor bijvoorbeeld een washok of werkruimte, maar geven vaak ook problemen met bureaustoelen.
 • Vochtbestendigheid. Is er sprake van veel vocht in een ruimte? Veel vloeren kunnen niet zo goed tegen een grote hoeveelheid vocht zoals je die met name in de badkamer aantreft. Er moet dan echt een vloerbedekking komen die dat kan hebben, want anders kun je het een en ander zeer snel vervangen. Keukens en serres zijn ook vochtiger dan andere ruimtes, maar minder dan sanitair.
 • Schoonmaakgemak. Kun je verwachten dat er veel vuil op de vloer komt? Tapijten alsmede een aantal andere typen vloeren laten zich vrij lastig schoonmaken. Die zijn dan ongeschikt voor bijvoorbeeld een keuken of een plek waar veel vuil binnen wordt gesleept, zoals een hal of een school.
 • Sfeer. Welke sfeer wil je in de betreffende ruimte? Zachte vloerbedekkingen als tapijt geven een heel andere sfeer dan harde soorten als plavuizen. Natuurlijke vloerbedekkingen als hout of sisal hebben weer een hele andere uitstraling dan vloeren van kunststof of beton.

Traditioneel kiezen mensen om bovenstaande redenen een harde vloer in badkamer en keuken, meestal tegels, en een zachte vloerbedekking zoals tapijt in de slaapkamer. Voor andere ruimtes houden ze de keuzes wat ruimer. Zo hoeft het echter niet te zijn. Zelfs voor de badkamer zijn steeds meer alternatieven denkbaar, waaronder bijvoorbeeld kurk, een vloer van flakes of een gietvloer. Slaapkamers blijven ondertussen best sfeervol bij een aantal hardere vloertypen. Met name hout of laminaat, marmoleum en grindvloeren kunnen goed aansluiten op een slaapkamersfeer.

De juiste vloerbedekking bij je interieur

Wat een geschikte vloer is hangt ook af van de interieurstijl die je hebt gekozen. Niet iedere soort vloer past mooi bij iedere stijl. Globaal gezien gaan binnenhuisarchitecten van het volgende uit:

Klassieke of antieke interieurstijl

Hierbij passen tapijten alsmede plavuizen van natuursteen. De meest ideale vloer is wellicht parket met daarop enkele (oosterse) vloerkleden. Ook donkere varianten van kurk doen het vaak goed in een klassieke inrichting.

Geloogde vloer / Bron: Pezibear, PixabayGeloogde vloer / Bron: Pezibear, Pixabay

Landelijke interieurstijl

Houten vloeren passen hier als geen ander, maar wel bij voorkeur met een zo natuurlijk mogelijk (geloogd of met whitewash effect) uiterlijk. Andere natuurlijke vloerbedekking als zeegras, sisal of bamboeparket staat vaak ook mooi, net als rustiek ogende plavuizen. In relatief moderne varianten van de landelijke stijl zijn vloeren van linoleum en marmoleum of siergrind ook geschikt, mits in wat zachtere kleuren.

Moderne interieurstijl

In een modern interieur is veel mogelijk. Feitelijk zijn van alle soorten vloerbedekking varianten te vinden die aansluiten op een moderne inrichting. Hier komt het er vooral op aan dat de vloer qua kleur en sfeer aansluit op de rest van de inrichting.

Effecten in kleine ruimtes

Sommige vloeren kunnen een bepaald optisch effect teweeg brengen in een ruimte. Dat kan vooral in kleine ruimtes wenselijk zijn. Hou dan met name rekening met de volgende zaken:
 • Een donkere vloer doet een ruimte kleiner lijken. Kies daarom met name in kleine kamers voor een lichte vloer.
 • Een diagonaal gelegde vloer doet een kleine ruimte groter lijken. Dat effect kan bereikt worden met plavuizen of tegels, maar ook met parket, laminaat of pvc-stroken

Persoonlijke omstandigheden en voorkeuren

Er zijn verschillende persoonlijke omstandigheden, eigenschappen of voorkeuren denkbaar die mee bepalen welke vloerbedekking het meest geschikt is voor jou in het bijzonder. Daarbij kun je denken aan het volgende:

Allergie

Als er mensen in je huis of kantoor zijn die allergisch zijn voor huisstofmijt of misschien zelfs lijden aan astma, moet je daar rekening mee houden. Neem dan bij voorkeur een gladde vloerbedekking die gemakkelijk schoon te maken is. Antiallergische vloerbedekking bestaat (nog) niet echt.

Je wilt een creatieve inrichting

Misschien ben je een creatief persoon en wil je graag iets bijzonders maken van de inrichting van je huis. Drie typen vloerbedekking springen er dan uit vanwege hun bovengemiddelde decoratieve mogelijkheden: marmoleum, siergrind en flakes of vlokkenvloeren.

Je wilt graag een duurzame vloer

Als je graag een beetje rekening wilt houden met het milieu, kan dat tegenwoordig heel goed. Er zijn nog verrassend veel vloeren mogelijk met een relatief lage productiebelasting. Daaronder zijn veel natuurlijke tapijten als sisal en zeegras of andere natuurlijke vloerbedekking als kurk, linoleum en marmoleum. Houten vloeren worden haast alleen nog gemaakt uit gecontroleerde houtkap. Daarnaast kun je denken aan bamboeparket of ecologisch laminaat, dat ook tamelijk duurzaam is.

Plavuizen / Bron: BM10777, PixabayPlavuizen / Bron: BM10777, Pixabay

Je verandert je interieur vaak

Sommige mensen houden het niet lang vol met dezelfde inrichting. Ze verschuiven hun meubilair regelmatig, schilderen iedere paar jaar de muren in een andere kleur en kopen steeds weer nieuwe woonaccessoires. Ben je zo iemand dan is het vooral verstandig om een zo neutrale mogelijke vloer te kiezen, want deze kun je niet steeds mee veranderen. Jouw vloer moet bij tal van kleuren en meubels passen.

Bovendien is het dan ook handig om vloeren te kiezen die kleurvast zijn en waar geen indrukken in achter blijven, want anders pakt het verschuiven van meubels slecht uit. Dat wil zeggen dat tapijt alvast niks is voor jou, maar de meeste harde typen vloerbedekking waarschijnlijk wel.

Vloeren in een appartement

Een speciaal vraagstuk is het leggen van vloeren in een appartement. Omdat bepaalde harde soorten vloerbedekking veel geluidsoverlast veroorzaken, mogen die in appartementen meestal niet worden gelegd. Gelukkig komt daar steeds meer verbetering in. Dit heeft te maken met de opkomst van het kliksysteem voor het leggen van laminaat, dat ervoor zorgt dat de vloerbedekking ‘zwevend’ gelegd kan worden, wat veel minder geluidsoverlast geeft. Dit kliksysteem is inmiddels ook beschikbaar voor parket, marmoleum en pvc.

Een aantal vloertypen zijn een twijfelgeval als het op appartementen aankomt. Dat zijn vloeren als linoleum/marmoleum, grindvloeren, flakes of vlokkenvloeren en kurk. Dat zijn in principe harde vloeren, maar ze werken toch redelijk geluiddempend. Daarom mogen ze soms niet en soms wel. In deze gevallen zul je moeten overleggen met de verhuurder of de vereniging van huiseigenaren of zo’n vloer is toegestaan.

Textuur

De textuur van een vloerbedekking en hoe deze aanvoelt is ook van belang voor je toekomstige woonervaring. En dat geldt niet alleen voor de mensen maar ook voor de dieren in huis. Let in dit kader op het volgende:
Harde vloer met karpet / Bron: Realkasa, PixabayHarde vloer met karpet / Bron: Realkasa, Pixabay
 • Op echt gladde vloeren als gladde plavuizen glijdt je gemakkelijk uit. Huisdieren hebben geen houvast op zo’n vloer en spartelen vaak wat in het rond. Gedeeltelijk kun je dat oplossen door het leggen van vloerkleden. Bij veel gladde vloeren kun je de mate van gladheid echter aanpassen. Zo zijn er ruwe plavuizen op de markt en kun je ook ruwe soorten laminaat of pvc krijgen.
 • Als je gewend bent veel op blote voeten of kousen te lopen, kun je beter oppassen met natuurlijke tapijten als sisal en kokos, want die pikken. Op harde vloeren kun je niet goed op je knieën zitten en kinderen zullen er niet graag op spelen. Vloeren waar op welke manier dan ook iets van steen of beton in zit verwerkt zijn het hardst.

Dezelfde vloerbedekking over de hele verdieping

Rekening houdend met alle hierboven genoemde facetten, kun je ervoor kiezen om iedere ruimte in huis of gebouw zijn eigen van toepassing zijnde vloerbedekking te geven. Dat hoeft echter niet. Er zijn ook goede redenen een vloertype per verdieping te kiezen of zelfs voor de hele woning, uitgezonderd het sanitair. De voordelen daarvan zijn:
 • Het staat harmonieus omdat het afzonderlijke kamers optisch met elkaar verbindt.
 • Het geeft een ruimtelijk effect, zeker bij naadloze typen vloerbedekking als gietvloeren en siergrind, maar ook vaak bij houten vloeren of laminaat. Kamers lijken hierdoor groter.
 • Het is meestal goedkoper dan als je overal een andere vloer kiest.

Een definitieve keuze

Zoals gezegd kun je met behulp van bovenstaande punten bepalen welke soorten vloerbedekking geschikt zijn voor de ruimte waar jij hem wilt leggen. Eventueel streep je typen die je gewoon niet mooi vindt gelijk weer van het lijstje. Daarmee ben je er echter nog steeds niet. Nu komt het erop aan dat je jezelf goed informeert over de alternatieven die je nog over hebt. Oriënteer jezelf ook goed op geschikte leveranciers. Alleen zo kun je tot een juiste keuze komen. Tenslotte is een vloerbedekking een kostbaar product waar je iedere dag mee te maken hebt, maar dat je niet zomaar weer vervangt als het er eenmaal ligt.

Lees verder

© 2013 - 2024 Varenna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost een houten vloer?Bij het kiezen van een nieuwe vloer gaan veel mensen voor een houten vloer. Het heeft namelijk een warme uitstraling en…
Laminaat of parket? Drie argumentenLaminaat of parket is een lastige keuze. Een vloer is namelijk een van de meest bepalende factoren van je interieur. Vee…
Een houten vloer aanschaffenEen houten vloer aanschaffenEen nieuwe vloerbedekking kiezen is nog niet zo’n eenvoudig karwei. Er zijn heel veel soorten waardoor soms door de bome…
Verschil tussen parket en laminaatIn dit artikel leest u over het verschil tussen laminaat en parket. Veel mensen hebben laminaat of parket op de vloer li…

Hoe moet ik mijn kamer inrichten?Je hebt net je diploma gehaald en gaat studeren. Je gaat op zoek naar kamers en komt erachter dat de kamer die je nu heb…
Verf en behangpapier kunnen beiden, je kunt kiezenVerf en behangpapier kunnen beiden, je kunt kiezenAls mensen een nieuwbouwhuis betrekken of gaan verhuizen dan stellen we ons de vraag wat we op de wanden zullen aanbreng…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Arcaion, Pixabay
 • Cristy Brandriet - 'Interieur basics. handboek voor een persoonlijk interieur.' Arnhem 2009
 • www.duurzaamthuis.nl/duurzaam-wonen/vloeren
 • www.editions-tondeur.be/nl/ - 'Vasttapijt. De vezels van het comfort'.
 • Afbeelding bron 1: Pezibear, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: BM10777, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Realkasa, Pixabay
Varenna (113 artikelen)
Laatste update: 21-04-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.