De kleur grijs saai? Integendeel!

De kleur grijs saai? Integendeel! Grijs, dat is toch de saaiste kleur die er bestaat? Integendeel, de film "Fifty Shades of Grey" (50 tinten grijs) bezorgt ons zelfs rode oortjes. Grijs is allesbehalve onopvallend, ook niet in een interieur. Het geeft een woning elegantie, biedt speciale effecten en laat meubilair en stoffering stijlvol naar voren komen. Allemaal redenen om eens wat meer aandacht aan deze bescheiden kleur te geven.

Grijs is meer dan wit en zwart alleen

Veel mensen denken dat er maar één kleur grijs bestaat als je wit en zwart met elkaar mengt. Maar zoals er van elke kleur pasteltinten bestaan, zo zijn die er ook voor grijs. Grijs heeft diepgang en past overal. Met de diverse tinten grijs kan je geweldige combinaties maken en ze bieden je eindeloos veel mogelijkheden om een heel eigentijds en persoonlijk interieur te creëren. En tegenwoordig kan je met een 3D roomplanner je interieur volledig thuis vanachter je PC inrichten. Laat je inspireren.

Grijs heeft dieptewerking

Helemaal in tegenstelling tot de heersende opvatting verkleint de kleur grijs een ruimte niet, maar geeft deze, mits goed toegepast, juist dieptewerking. Een slaapkamer bijvoorbeeld met alleen de muur achter het bed grijs geschilderd, laat het bed perfect uitkomen. De kamer krijgt daardoor ook een nieuwe dimensie en werkt interessanter.

En niets tegen wit, maar grijs linnengoed, ziet er ook heel mooi uit en verandert je bed in een gezellige knuffel-oase. Grijs verleidt met zinnelijkheid. Bijzonder mooi ook in combinatie met goud. In een slaapkamer kunnen wanden dus rustig in grijs worden geschilderd.

Grijs brengt sfeer

Grijs afdoen als koud is een grote vergissing, want de kleur grijs heeft precies een tegenovergesteld effect. Grijs kan namelijk aan een doorsnee interieur een heel bijzondere sfeer geven. Tegen een grijze muur veranderen een eenvoudige bank, een witte salontafel en een wandrek in een keer in een elegante, stijlvolle en gezellige zithoek. Tip: combineer dat alles met goudtinten, die passen bijzonder goed bij grijs. Je creëert er een tijdloos beeld mee waar je niet snel op uitgekeken raakt. In adviezen van interieurstylisten wordt er trouwens altijd op gehamerd om hooguit één of twee basiskleuren te kiezen en die konsekwent door te voeren op wanden, in meubelstoffen, enzovoort. Alles vloeit dan op een logische manier in elkaar over.

Grijs kleedt aan

Stel je een kamer voor met enkel witte muren. Dat oogt soms ongeïnspireerd en onbeduidend. Maar met grijs werkt de ruimte aangekleed, completer ingericht. TIP: bij het schilderen van een kamer, werkt het in de regel beter als plinten, kozijnen en radiatoren wit gelaten worden. Zo krijgt alles een lichter, frisser effect en het maakt het schilderwerk ook nog een stuk eenvoudiger!

Grijs heeft stijl

Uw badkamer bijvoorbeeld kan met grijs zomaar een heus SPA-karakter krijgen. Met eenvoudig meubilair in kubusvorm werkt alles in grijs plotseling een stuk eleganter en sterker. Daarbij passen bijvoorbeeld subtiele hout-accessoires en luxe crème-carameltinten voor kleding en textiel. Een combinatie die aangenaam, elegant en toch bescheiden blijft.

Grijs verzacht

In een witte kamer enkel uitgerust met zwarte meubels bijvoorbeeld, kan grijs de harde zwart-wit contrasten verzachten. Zo wordt de totaalindruk een beetje zoals die van zwart-wit foto's. Tip: als je weinig kleuren in een interieur hebt, breng je met een paar verse bloemboeketten en enkele speciaal geselecteerde accessoires mooie accenten aan.

Hout combineren met grijs

Hout heeft van zichzelf al veel warmte en karakter maar het krijgt een extra bijzondere uitstraling als je dat plaatst tegen een grijze achtergrond. Donker hout wordt helderder en licht hout krijgt en rijkere uitstraling. Het contrast zorgt ervoor dat je houten meubelen krachtiger uitkomen.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beauty: wat te doen met grijs haar?Beauty: wat te doen met grijs haar?De een vindt grijs worden geen probleem en de ander wel. De een krijgt een mooie kleur grijs haar en de ander niet. Maar…
Grijs haar voorkomen, verhelpen en behandelenGrijs haar voorkomen, verhelpen en behandelenDe oorzaak voor grijs haar kan veelzijdig zijn: erfelijkheid, stress, slechte voeding, gebrek aan vitamines, chemo en ee…
Blauw in de woonkamerBlauw in de woonkamerBlauw wordt vaak als te koel voor de woonkamer betiteld en meer geschikt voor de slaapkamer of de badkamer. Dit is niet…
We houden van saaie autokleurenWe houden van saaie autokleurenNederland is al sinds jaar en dag een land binnen Europa die graag haantje de voorste wil zijn, misschien wel het hoofd…

Een vloer van siergrind: ramp of zegen?Vloeren van siergrind of marmerstone zien er fraai uit. De gebruikservaringen die mensen ermee hebben, lopen echter ster…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 422737, Pixabay
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 29-09-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.