Houtworm bestrijden zonder chemische middelen
De larven van de houtworm voeden zich, zoals de naam al doet vermoeden, met hout. Of het nu gaat om kleinere meubelstukken of dragende houten constructies, het vraatzuchtige ongedierte houdt voor weinig halt. De houtworm heeft het vooral voorzien op alledaagse gebruiksvoorwerpen en massief houten meubelen. Maar er zijn mogelijkheden om houtworm en effectief en zonder chemische middelen te bestrijden.
Inhoud
Hoe schadelijk is de houtworm
Als we het hebben over de schade door de houtworm in hout, is in de eerste plaats de wormachtige larve van het beestje bedoeld. Die voedt zich uitsluitend met hout. Niet alleen je goed onderhouden antiek kan door de houtworm worden geruïneerd, houtwormen kunnen in een zeer korte tijd de houten planken van een kast poreus laten worden. Zijn optimale leefomstandigheden vindt hij op plaatsen met een hoge
luchtvochtigheid en gematigde temperaturen. Die treft men vooral aan in oudere gebouwen en kelderruimtes. Omdat het ongedierte de voorkeur geeft aan een minimum houtvochtigheid van meer dan tien procent, zul je ze zelden vinden in centraal verwarmde ruimten.
Niet de volwassen houtworm-kever maar de larve richt grote schade aan
Terwijl een volwassen houtworm-kever op zich weinig problemen oplevert, kunnen de larven grote schade aanrichten. In het ergste geval vernietigen ze zelfs de hele dakconstructie van een huis. Hele stukken
hout worden volledig uitgehold door de hongerige beestjes. Dat is vooral gevaarlijk in de nok van een huis en kan leiden tot vervelende ongemakken.
Wat kan men doen tegen de houtworm?
Een veelvoud aan chemische "bommen" wordt in dat verband graag aanbevolen door de vakhandel, maar niet altijd moet men meteen zijn toevlucht nemen tot dure en milieubelastende producten. Heel eenvoudige huismiddelen volstaan vaak om de schatten van oma's zolder van de ondergang te redden.
Houtwormen bestrijden met vrieskou
Met hoge of lage temperaturen heeft de gemene houtworm niet veel op. Heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om uw favoriete kastje een nacht in een vriescel bij de plaatselijke slager te stallen, dan worden de plaagdieren letterlijk diepgevroren. In dat geval wordt om hygiënische redenen echter aangeraden om een plasticfolie of zeil om het object te wikkelen. Ook een zeer koude winternacht op het balkon moet voldoende zijn om de activiteiten van de houtworm aan banden te leggen.
Hete-lucht-behandeling tegen houtworm
Over het algemeen wordt aangenomen dat de lucht in centraal verwarmde ruimten de veelvraat te droog is en hij uiteindelijk het loodje zal leggen. Maar die maatregel
kost alleen wat meer tijd.
Een hete-lucht–behandeling zit de beestjes al wat meer achter de vodden. Aan de betrokken meubelstukken moet daartoe in een speciale kamer en onder gecontroleerde omstandigheden hete lucht worden toegevoerd. De temperatuur moet daarbij ongeveer 60 graden zijn want pas vanaf 54 graden wordt het eiwit van het ongedierte vloeibaar.
Voor kleinere houten objecten kan je een hete-lucht-pistool gebruiken, uiteraard wel op een gepaste afstand (ongeveer 5 cm) omdat anders snel brandplekken ontstaan. De plekken waar het houtmeel een uitgang zoekt, verraadt de plaats waar de houtworm actief is. Van daaruit beweegt hij in de richting van de houtnerf. Als alternatief kan je doelgericht met een föhn alle houtwormgaatjes gedurende 20 seconden “bestralen”; Ook dát zal de diertjes niet onberoerd laten.
De bio-truc: eikels tegen de houtworm
Houtworm voelt zich magisch aangetrokken tot eikels. Plaatst je een bord met eikels in de directe nabijheid van de getroffen plaatsen dan lokt de geur de houtworm uit het hout naar de eikels. Vervolgens kan je die ofwel terugbrengen in de natuur ofwel op andere wijze kwijt zien te raken. In hoeverre deze methode écht werkt moet nog worden bezien. Met succes uitgetest heeft deze auteur ze in ieder geval nog niet. Maar het is ontegenzeglijk de gemakkelijkste manier.
Eitjes van de houtworm zijn erg hardnekkig
Pas op! De houtworm krijgt men vrij snel klein, maar probleem is vaak de eitjes. Deze zijn veel beter bestand tegen bovengenoemde methoden en doorstaan zelfs een kille nacht in de koelcel of de “vuurproef” met het heteluchtpistool. Voor die gevallen adviseert men om de genoemde procedures lang genoeg toe te passen, zodat het nog ongeboren kroost niet korte tijd later dezelfde problemen geeft.
Chemische behandeling als laatste redmiddel
En als dit alles niet helpt, dan is er uiteraard nog de chemische behandeling. Maar die moet men om redenen van milieuvervuiling alleen als uiterste redmiddel inzetten. Ook gevolgen voor de gezondheid kan men daarbij niet altijd uitsluiten.