Clivia miniata of boslelie; de mooiste kamerplant

Clivia miniata of boslelie; de mooiste kamerplant De clivia is één zeer mooie huiskamerplant. Vooral zijn bloem is heel een genot om te zien. Er zijn niet veel kamerplanten die zo mooi bloeien. De bladeren van de clivia zijn groot en donkergroen. De plant heeft niet echt een stam, behalve dat zijn bladeren een stam vormen. In de zomer kun je de clivia even in de regen op het terras of op het balkon zetten maar hij moet daarna weer naar binnen anders verbranden zijn bladeren. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoudsopgave:


Sterke plant

De plant doet het goed in een nauwelijks verlichte ruimte. Hij staat niet graag voor het raam. Maar er moet wel een raam zijn in de kamer waar hij staat waardoor de zon een paar uur per dag naar binnen schijnt. In de natuur groeit hij in bossen op schaduwrijke plaatsen op de grond. Een clivia groeit langzaam. Het is een sterke plant die lang zonder water kan. Hij kan heel groot worden. Als een plant ouder dan 10 jaar is dan verschijnen er soms uitlopers naast. Dat zijn nieuwe clivia-planten. Wanneer de uitlopers vier bladeren hebben zijn ze sterk genoeg om te verpotten. De clivia kan zich ook voortplanten via zaden.

Bloeiprikkels

Van een clivia wordt gedacht dat hij moeilijk bloeit. Maar hij kan wel degelijk elk jaar bloeien. Het geheim is dat hij een koude periode nodig heeft. Elk jaar in de herfst maakt de koude de plant als overlevingsmechanisme nieuwe zaden aan. Om zaden aan te maken moet de plant eerst bloeien. De meeste huiskamers zijn op een constante temperatuur. Daarom bloeit hij in die ruimte niet. Het water geven heeft ook invloed. In de koudere periode heeft de plant eigenlijk geen water nodig, dat stimuleert de plant om het bloeiproces in gang te zetten. Wanneer de plant te weinig water en warmte krijgt dan is het zijn natuurlijke reactie om te bloeien en voor nakomelingen te zorgen. De oplossing is om de plant tijdelijk in een onverwarmde ruimte te zetten waar wel een raam is. Ongeveer twee maanden afgezonderd staan, vrijwel zonder water is genoeg om het bloeiproces te starten. Een clivia houdt niet van verplaatsen. Verhuis de plant niet constant naar een andere plek maar zorg dat hij op een goede plek staat zonder teveel zon te krijgen. Ga er niet teveel mee slepen. Een verhuizing kan de clivia prima overleven.

Zaden aanmaken

Als hij bloeit dan betekent dat niet direct dat hij zaden gaat aanmaken. Binnenshuis zijn geen insecten die voor de bestuiving zorgen. Daarom kun je heel voorzichtig met een satéprikker de bloemen in gaan en het stuifmeel verspreiden. Eén voor één ga je alle bloemen langs. Er zal wat geel stuifmeel op de bladeren verschijnen als je het goed doet. Daarna is het geduld hebben. Als de bloemen eraf vallen dan laat je de bloeistengel zitten. Als het goed is komen er bessen aan die je vervolgens ongeveer een half jaar later kunt oogsten. Deze vruchtjes zijn giftig en worden eerst groen, daarna rood. Uit de zaden kun je een nieuwe plant kweken. Een clivia uit zaad is na drie jaar bloeirijp.

Zuid-Afrika

De meeste clivia´s zijn rood maar er zijn ook witgele clivia´s. Deze zijn zeldzamer en niet vanzelf in Nederland te koop. Er is nog geen compleet witte clivia gekweekt. De witgele clivia´s zijn gecultiveerde bloemen en komen niet in de natuur voor. De clivia is inheems in Zuid-Afrika. Daar groeit de rode clivia volop. Er zijn nog een aantal soorten maar die bloeien lang zo mooi niet als de rode clivia miniata. De rode kleurstof van de plant werd gebruikt om rode verf te maken. Hij is vooral naar Europa gehaald omdat het een mooie plant is. De plant is vernoemd naar Charlotte Clive, de hertogin van Northumberland die de plant cultiveerde. Dat gebeurde in de Victoriaanse periode rond 1850.

Giftig

De clivia is een mooie maar giftige plant dus je kunt hem niet opeten en niet aan een dier voeren. Zomers kan de clivia goed beschut in de tuin staan want de slakken lusten hem niet.

Lees verder

© 2011 - 2025 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Katten en giftige plantenKatten en giftige plantenEr zijn altijd planten in een tuin of omgeving van een huis. Zelfs op het balkon hebben we planten staan. Daarom een lij…
Paradijsvogelbloem, Strelitzia ReginaeDe Stelitzia of paradijsvogelbloem is een fascinerende tropische plant. Door de prachtig gekleurde bloemen met blauw en…
Bestrijding van de wolluisDe Wolluis behoort tot de familie van de Coccoidea. Ze kunnen 3 tot 6 mm lang worden. Ze komen bijna overal op de aarde…
Kruiden in de tuinKruiden in de tuinKruiden staan erg mooi in je tuin. Kruidenplanten hebben vaak een mooi blad en de bloei van kruiden zorgt vaak voor een…

Haal de frisse lente in huisHaal de frisse lente in huisAan het einde van de winter is het logisch dat je uitkijkt naar de lente en de zomer. Maar omdat het buitenleven voor de…
Hoe onze woning doeltreffend beschermen tegen brand?Hoe onze woning doeltreffend beschermen tegen brand?Daar waar rook is, is meestal ook vuur. En dat vuur kunnen we in onze woning best missen. Nochtans worden we haast dagel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 1l0reinac, Pixabay
  • http://www.oldhouseonline.com/creating-an-indoor-garden/
  • http://www.tuinkrant.com/artikel/krijg-bloeiende-clivia-huiskamer-truc-watergeven-om-forceren
  • http://www.tuinadvies.nl/kamerplant_clivia.htm
  • De hortus botanicus in Amsterdam
Reacties

Virginie, 28-06-2015
Heb een oranje bloeiende clivia, een schoonheid, maar nu wil ik nog een rood bloeiende hebben, weet iemand, waar ik die krijgen kan?
Ze zeggen wel dat ze rood zijn, maar ik weet uit ervaring dat de meeste toch oranje zijn.
Wie helpt mij?
Groetjes Virginie Reactie infoteur, 30-06-2015
Beste Virginie, de clivia's zijn zelden knalrood maar vaak lichtrood. Je zou het donker-oranje kunnen noemen maar volgens mij ligt de kleur dichter bij rood dan oranje.
Thomas Dijkman

Anne, 24-06-2015
Onze clivia bloeit heel vaak, soms 2 keer per jaar. Het is een heel oude plant, hij is zeker meer dan 100 jaar oud. Mijn moeder had hem al toen ze nog heel jong was en die had hem gekregen, toen was de clivia al een hele plant.
Als de bloemen uitgebloeid zijn, wanneer mag ik dan de stengels afknippen?
Deze keer zaten er 2 heel grote bloemen in, elke bloem had 40 kleine bloempjes.
Het is een heel grote clivia. Reactie infoteur, 24-06-2015
Wow dat klinkt heel bijzonder, een clivia van ruim 100 jaar! De stengels kun je afknippen wanneer je wilt, mits je het zaad rijp wilt laten worden. Dan kun je het best de stengels helemaal niet afknippen.

Nick, 16-05-2013
Beste Lezers,

Ik heb een witte clivia, een plaatje om te zien. Is dit een cultivar of een ondersoort?

mvg,

Nick Reactie infoteur, 16-05-2013
Hoi Nick!
Dat moet erg mooi zijn!
Witte clivia´s bestaan in het wild in Zuid Afrika maar die zijn zeldzaam, veel zeldzamer dan de oranje-rode soort. Witte clivia´s worden eveneens als cultivar gekweekt, net als de gele en de rode.
Groetjes Tom008

Trien, 11-04-2012
Hallo, mijn Clivia's komen mij de pot uit. Wanneer mag ik die verpotten? Gr Trien Reactie infoteur, 12-04-2012
Hallo Trien. Ik zou ze gewoon verpotten als er naast de clivia een of meerdere nieuwe planten opkomen. Ik heb eens iemand horen vertellen dat ze clivia´s nooit had overgepot. Op een zekere dag lag de grote pot in stukken op de grond. De clivia had de pot doen barsten. De wortels kunnen namelijk heel sterk zijn.

Mevr Majoor, 16-03-2012
Een vraag ik heb een clivia en is nu uitgebloeid! wat is nu de volgende stap moet de uitgebloeide stengel er uit gehaald worden!? Reactie infoteur, 28-03-2012
Mevr. Majoor, de uitgebloeide stengel moet u laten zitten. Dan kan er een vrucht komen op de plek waar de bloem heeft gebloeid.
groet Tom008

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 13-06-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.