Haal de frisse lente in huis

Haal de frisse lente in huis Aan het einde van de winter is het logisch dat je uitkijkt naar de lente en de zomer. Maar omdat het buitenleven voor de meeste mensen nog niet speelt, kunnen we het binnenleven al wel richting de lente manoeuvreren. We halen groen en kleur in huis en dat maakt dat het kleurrijke schouwspel van bijvoorbeeld een grote bos bloemen al een lentegevoel kan geven. En dan hebben we het nog niet eens over de bijbehorende geur.

Basisuitgangspunten

De basisuitgangspunten voor de lente in huis halen is het groen van de plant en de kleuren van de verschillende bloemen (gecombineerd met planten of losse snijbloemen). Combineer snijbloemen met glas (zorg dus wel altijd voor schoon water!) of eventueel iets in zilverkleur en het helpt vele kleuren nog mooier op te komen.
Let bij planten altijd op waar je ze wilt zetten. Krijgen ze genoeg licht, staan ze niet op de tocht. Kortom, maak een plannetje hoe je de lente in huis gaat halen.

Houdbaarheid bloemen

Bloemen zijn onderhevig aan een bepaalde houdbaarheid, maar we kunnen er wel alles aan doen om deze te verlengen. Denk aan een aantal zaken:
 • Let op bloemen in combinatie met fruit. Gaat niet goed samen.
 • Doe in de vaas altijd schoon water (niet te koud) en doe er een zakje snijbloemenvoedsel bij.
 • Snij (en niet knip) de stelen van de bloemen schuin af voordat ze de vaas in gaan.

Kies je ervoor de bloemen niet in rechtstreeks in het water te zetten, maar in steekschuim? Als je daarvoor kiest moet je de volgende zaken in acht nemen:
 • Laat het steekschuim (wat onder de rand van de pot of vaas moet blijven) het water goed opzuigen.
 • Als het toch boven de vaas of pot uitkomt, steek dan groene blaadjes aan de buitenkant van het steekschuim wat het groene randje wegwerkt. Het middenstuk kan daarna met bloemen gestoken worden.
 • Snij de bloemen op dezelfde manier af als snijbloemen.

Mogelijkheden voor het lentegevoel in huis

In de winkel zijn heel veel planten met bloemen te koop en ook qua kosten is er voor ieder wat wils. Maar het is goed thuis eerst rond te kijken en je aan je te maken plannetje houden.

Plan van aanpak

 • Wil ik planten of bloemen of een combinatie?
 • Wat wil ik voor kleur(en)? (wat vind je mooi en wat past bij het interieur)
 • Wat wil ik qua grootte? (wat kan je plaatsen in huis)
 • Hoeveel licht krijgen de planten/bloemen? (goed opletten als je de planten uit gaat zoeken)
 • Wat doe ik met de potten? (kleuren en modellen combineren of juist alles in dezelfde stijl)
 • Hoeveel budget heb ik? (belangrijk om in de winkel de kosten van potten, planten en bloemen enigszins in de gaten te houden).

Als het plannetje klaar is kan je naar de winkel en vergeet niet voldoende potgrond te kopen. Neem de tijd om goed af te wegen wat je koopt en waar je wat neerzet.

Bron: Josch13, PixabayBron: Josch13, Pixabay

Tips voor in huis

 • Om wat rust in huis te creëren werkt symmetrie in huis altijd goed. Een set gelijke planten of bloemen voor het raam, op de eetkamertafel, op de grond etc.
 • Laat kleuren in huis terugkomen in de bloemen en planten. Een roze muur, een rode bank, paarse kussens etc.
 • Een grote plant of bos bloemen kan ook een eyecatcher in huis zijn. Zet een dergelijke plant of vaas bloemen op een prominentie plaats in huis, waar deze direct opvalt.
 • Als je wat bloemen over hebt, haal het grootste gedeelte van de steel af en laat de bloemen in een mooie schaal drijven, eventueel doe je wat gekleurde kiezeltjes op de bodem. Leuk voor op tafel en een mooie match met de vaas met bloemen.
 • Om kleuren door te laten lopen, is het ook leuk om bloemen en kaarsen qua kleur te matchen. Een plant met bloemen erin kan ook fraai naast een mooie kandelaar staan.
 • Wat voor planten met bloemen heb je in de tuin? Mogelijk kan je iets matchen. Dat ziet er zo meteen wel zo leuk uit, als de planten in de tuin ook uitlopen.

Tot slot

Welke match je ook maakt, de lente haal je met groene planten en kleurige bloemen absoluut binnen. Maar zoals je een plannetje maakt als je je tuin aan gaat passen, is het ook zinvol dit te doen als je de lente in huis wilt halen. Planten en bloemen zijn nu eenmaal niet goedkoop en zorg dus dat je weet wat je budget is.
Tenslotte kan je ook altijd op de markt kijken naar leuke planten en bloemen, daar willen ze qua prijs nogal eens interessanter zijn, zeker de aanbiedingen. Let wel op dat je weet wat je wilt, want op de markt is het aanbod in veel gevallen beperkt.
© 2011 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Haal de lente in huisHaal de lente in huisHet voorjaar stapt met kleine stapjes binnen. Kleine stapjes omdat we ook nog met het grootste gemak overvallen kunnen w…
Lentegevoel: 10 tips voor het ultieme lentegevoel (in huis)Lentegevoel: 10 tips voor het ultieme lentegevoel (in huis)Na een lange winterperiode snakken heel wat mensen naar de lente. De zachtere temperaturen en de zonnestralen op je gezi…
De woning in lentesfeerDe woning in lentesfeerZo aan het begin van het kalenderjaar is het nog echt winter, zacht of niet, maar dat neemt niet weg dat menigeen al aan…
Creatief met bloemenCreatief met bloemenSmaken verschillen en daarom is het maar goed dat er veel soorten bloemen zijn, maar bloemen brengen wel vrolijkheid in…

Glas in loodramenGlas in loodramenGlas in lood is een bijzonder oud fenomeen. Het gebeurde veel in de middeleeuwen, omdat glazenmakers destijds nog geen r…
Clivia miniata of boslelie; de mooiste kamerplantClivia miniata of boslelie; de mooiste kamerplantDe clivia is één zeer mooie huiskamerplant. Vooral zijn bloem is heel een genot om te zien. Er zijn niet veel kamerplant…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Couleur, Pixabay
 • Afbeelding bron 1: Josch13, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 19-09-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.