Nieuwe keuken kopen, waar moet u op letten?

Nieuwe keuken kopen, waar moet u op letten? Een nieuwe keuken is niet goedkoop en meestal een grote aankoop waar u jarenlang plezier van kunt hebben. Het is echter een hele investering waar veel mensen eerst geld voor moeten lenen of er een tijdje voor moeten sparen. Daarom is het verstandig dat u voordat u een nieuwe keuken koopt, meerdere keukens bekijkt, en vooral ook prijzen met elkaar vergelijkt. Een keuken kunt u zo duur maken als u zelf wilt, maar een betaalbare keuken is ook best te vinden. Waar moet u op letten bij het kopen van een nieuwe keuken? Een keuken kopen is een belangrijke aankoop. Wilt u een nieuwe keuken kopen of een tweedehands keuken? Tweedehands zijn er veel keukens te vinden en als u zelf handig bent kunt u op die manier toch aan een mooie keuken komen, voor niet al te veel geld. Een tweedehands keuken moet natuurlijk nog wel in een goede staat zijn, anders is het zonde van uw geld en tijd. Als u liever een tweedehands keuken koopt, neem dan iemand mee die verstand heeft van keukens. Let dan niet alleen op de staat van de keuken, maar ook of er geen verborgen problemen zijn of (soms zelfs) ongedierte. Voor tweedehands keukens kunt u rondkijken bij marktplaats of via advertenties in kranten of veilingen. Ook keukens die in de showroom hebben gestaan kunnen goedkoop worden aangeboden. Veel mensen kopen echter het liefst een nieuwe, moderne keuken.

Waar moet u op letten bij het kopen van een nieuwe keuken?

Er zijn vele moderne keukens te koop. Een mooie nieuwe keuken is een belangrijke investering in uw huis. Daarom is het verstandig om eerst eens goed rond te kijken en om een aantal keukens met elkaar te vergelijken, zodat u precies weet wat u wilt. Neem geen overhaaste beslissingen en onderteken niet te snel een koopovereenkomst. Niet iedereen is daar even alert in. Verkopers in keukenspeciaalzaken zijn er op gebrand om u zo snel mogelijk een keuken te verkopen. Ze hebben verkooptactieken geleerd om u zover te krijgen dat u overstag gaat. Teken in elk geval nog helemaal niets als u op zoek bent naar een nieuwe keuken. Verkopers van keukenspecialisten kunnen gerust een prijsopgaaf maken, daar hoeft u alleen nog uw handtekening onder te zetten. Dat kunt u het beste pas doen als u 100% zeker weet dat het de keuken is die u wilt.

Keuken kopen, welk keuken?

Keukens bestaan er in vele soorten en maten. Van eenvoudige modellen waar verder geen keukenapparatuur in zit, tot design keukens waar alle denkbare keukenapparatuur in zit die u maar dromen kunt. Uiteraard is een designkeuken met ingebouwde keukenapparaten een stuk duurder dan een eenvoudige IKEA keuken. Toch kunt u bij IKEA voor een schappelijke prijs zeer mooie keukens kopen. Een goede manier om een idee te krijgen welke keukenfabrikant voor u geschikt is, is rondvragen bij kennissen, familie en vrienden. Hoe bevallen hun keukens, zijn er haken en ogen? Hebt u een keuken op het oog die naar uw smaak is, informeer dan ook eens bij anderen hoe de samenwerking met de leverancier van de keuken bevallen is. En al de keuken geplaatst werd door het bedrijf, hoe is dat bevallen? Kijk ook rond op het internet bij de vele aanbieders van keukens, en vergelijk de prijzen. Zoek ook naar recensies over het bedrijf. Probeer zoveel mogelijk informatie over het keukenwerk te verkrijgen voordat u tot kopen overgaat. Het kan er allemaal prachtig uitzien, maar hoe bevalt zo'n keuken in de praktijk en worden de beloftes waar gemaakt? Bekende populaire keukenmerken zijn:
  • Siematic.
  • Bulthaup.
  • Poggenpohl.
  • Rational.
  • Alno
  • IKEA.
  • Overige.

Offerte voor een nieuwe keuken

Als u een mooie keuken heeft gezien, zal de fabrikant of verkoper graag een offerte voor u opmaken, in de hoop dat u die ondertekent. Het is echter belangrijk dat u daar even bedenktijd voor neemt. Op het moment dat u ondertekent zit u aan de koop[ vast, en als u het dan nog terug zou willen draaien, kan het zo zijn dat u 30% (of meer) van de volledige prijs moet betalen omdat u de koopovereenkomst heeft verbroken. Te snel een koopovereenkomst ondertekenen is daarom altijd verkeerd, neem de tijd.

Mondelinge overeenkomst

Ook een mondelinge overeenkomst is een overeenkomst. Zeg dus nooit toe dat u de keuken neemt, maar neem een bedenktijd van minimaal een week voordat u toezeggingen doet of een handtekening zet. Zeg altijd dat u er nog over na moet denken en zeg nooit dat u de keuken koopt. Doe pas toezeggingen als u helemaal zeker bent van uw zaak.
  • Onderteken niets, zeg mondeling niets toe en plaats geen handtekening.
  • Neem (ook mondeling) bedenktijd van een week of langer, en zeg verder niets toe.
  • Ga niet direct in op kortingen. Het woord korting geeft mensen het idee dat ze goedkoop uit zijn, maar dat is lang niet altijd het geval.
  • Kortingen die slechts een dag of een week geldig zijn, zijn extra risicovol omdat u zich dan gedwongen kan voelen om te snel te beslissen.

Keuken kopen, waar?

Voordat u een keuken koopt is het aan te raden eerst verschillende keukens te bekijken. Ga niet direct overstag bij de eerste showroom, of op internet. Kijken is gratis en leuk, kopen is alleen leuk als u zeker bent van uw zaak. Neem ook dan de tijd om de keuken niet alleen te bewonderen, maar probeer ook uit te pluizen hoe de keuken bevalt bij mensen die hem al gekocht hebben. Hoe staat het merk en het bedrijf aangeschreven? Hoe komt het keukenmerk uit eventuele tests naar voren? Als er keukenapparatuur in zit: welke kwaliteit hebben die apparaten, en zijn de apparaten zoals vaatwasser en ijskast en vriezer en dergelijke, energiezuinig? Bezoek meer dan slechts een winkel en geef ook niet meteen uw naam en adresgegevens of email, enzovoorts, aan een winkel.

Budget

Het budget wat u heeft voor de aanschaf van een nieuwe keuken, is natuurlijk doorslaggevend. U kunt geld lenen of eerst sparen. Koop in elk geval niet boven uw budget, en hou ook rekening met plaatsingskosten en afwerking. Als u een keuken gaat kopen, vraag dan eens aan de keuken leverancier of u kunt onderhandelen over de prijs. Soms lukt het om wat extra’s te krijgen of om wat korting te krijgen. Vragen staat immers vrij. Worden er beloftes gedaan voor een gratis plaatsing van de keuken, laat dit dan in de koopovereenkomst opnemen. Bepaal vooraf uw budget en ga daar niet overheen.

Keuken kopen, offerte

Als u de keuken van uw dromen gevonden heeft en een offerte heeft laten maken, controleer deze dan zorgvuldig op voorwaarden en alle onderdelen. Staan er dingen in die u onduidelijk vindt, teken dan niet maar vraag om schriftelijke uitleg en laat veranderingen opnemen in de offerte voordat u die ondertekent. Laat in de offerte opnemen hoeveel u vooruit betaalt en hoeveel u achteraf betaalt. Soms komt het voor dat men wil dat u het gehele bedrag vooruit betaalt, maar dat is af te raden.

Keuken opmeten

Hoewel u gerust zelf uw keuken kunt opmeten, is het verstandig om iemand van het bedrijf te vragen alles nog eens na te meten. Het is namelijk heel vervelend als er iets niet past en u wordt aangerekend dat u meetfouten zou hebben gemaakt. Laat het meetwerk dus aan het bedrijf over zodat de verantwoordelijkheid voor fouten in het opmeten, ook bij hen ligt.

Betaling

U betaalt een bedrag vooraf bij de aanschaf van een nieuwe keuken. Vaak betaalt u 30% vooruit, 60% bij oplevering en 10% na de installatie. Een aanbetaling is normaal, maar betaal niet te veel. Betaal na installatie ook het restbedrag pas wanneer u helemaal tevreden bent.

Keuken opknappen

U kunt er ook voor kiezen om uw oude keuken op te knappen. Er zijn verschillende bedrijven die uw deurtjes en apparatuur komen vervangen, maar het karkas van de keuken in tact laten. Men vervangt dan alle deurtjes, en het keukenblad. De keuken is dan weer als nieuw. Ook kunt u natuurlijk zelf indien u handig bent, een nieuwe betaalbare keuken plaatsen.

Lees verder

© 2010 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je keuken renoveren: maak je keuken weer als nieuwJe keuken is aan een opknapbeurt toe. Maar je vind het niet nodig om een nieuwe keuken te kopen of je hebt er het budget…
Waar let je op bij aanschaf van een keukenWaar let je op bij aanschaf van een keukenJe bent van plan een nieuwe keuken aan te schaffen. Daar komt nogal wat bij kijken. In dit artikel een aantal tips hoe j…
Je keuken renoveren voor weinig geldEen nieuwe keuken kost een pak geld, maar een facelift kan ook goedkoper. Met deze handige tips zorg je ervoor dat je ke…
Wat kost het renoveren van een keuken?U kunt de levensduur van uw keuken verlengen door hem te laten renoveren. Een keukenrenovatie bespaart u duizenden euro’…

Inrichting van een kinderkamerEen kinderkamer moet door het opgroeien van de kinderen eens in de drie tot vijf jaar veranderd worden. Uw kind zal de k…
Welke kleuren kun je goed combineren? Advies voor inrichtingWelke kleuren kun je goed combineren? Advies voor inrichtingEen roze, oranje of misschien toch wel een zwarte muur het blijft lastig kiezen. Vooral het combineren van kleuren kan t…
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 19-06-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.