Welke kleuren kun je goed combineren? Advies voor inrichting

Welke kleuren kun je goed combineren? Advies voor inrichting Een roze, oranje of misschien toch wel een zwarte muur het blijft lastig kiezen. Vooral het combineren van kleuren kan tot grote problemen zorgen. Omdat kleuren van invloed kunnen zijn op onze stemming is het belangrijk goed na te denken over een goede kleurencombinatie in het interieur. De juiste strategie kan helpen tot een persoonlijke ideale combinatie te komen. Daarnaast kunnen de laatste kleurentrends je helpen met het kiezen van de basiskleuren voor je nieuwe interieur.

Kleuren kiezen

Het kiezen van een juiste kleurencombinatie is iets waar vaak lang over nagedacht wordt. Toch kan het samenstellen van een goed kleurenpallet makkelijker gemaakt worden.

Welke kleur past bij mij?

Het is verstandig eerst te bedenken bij welke kleur een goed gevoel ontstaat. Pak verschillende kleurstalen en selecteer de kleuren op gevoel van meest aantrekkelijk naar minst aantrekkelijk. Er komt nu al snel een favoriete kleur naar voren en hier kun je op voortborduren.

Stel een basis samen

De basis kan bestaan uit een zogenaamde niet-kleur zoals zwart, wit of grijs. De basiskleur vormt de basis voor het interieur. Wanneer de basiskleur bekend is kan deze worden gecombineerd met de eerder gekozen favoriete kleur.

Het kleurenpallet uitbreiden

Nadat de basiskleur is gekozen en is gecombineerd met een favoriete kleur is een groot deel van het werk al klaar. Wanneer meer kleurvariaties noodzakelijk zijn in het interieur is het verstandig variaties te kiezen vanuit de favoriete kleur of vanuit de basiskleur. De kans dat deze kleuren nu niet met elkaar combineren is erg klein.

Extra variaties

Variaties kunnen ook worden gemaakt door te kiezen voor verschillende structuren. Een wand geschilderd in hoogglans heeft een hele andere uitstraling dan wanneer deze mat is. Patronen en vormen kunnen het geheel ook doorbreken en geven een speels effect. Wees voorzichtig met metallic kleuren als goud en zilver en combineer ze bij voorkeur met mate.

Kleuren in het interieur

Vaak wordt vergeten dat het interieur, denk aan: vazen, meubelen, vloerkleden en verlichting ook een groot deel van de kleuruitstraling van een ruimte weergeeft. Kleuren hoeven niet altijd te worden aangebracht op de wanden en het plafond. Een volledig witte kamer kan met bijvoorbeeld een fel oranje bank en hooglans zwarte meubelen de gewenste uitstraling krijgen. Een voordeel van het aanbrengen van kleur doormiddel van de meubelen en/of accessoires is dat het relatief makkelijk aan te passen is aan een nieuwe trend.

Een andere mogelijkheid is alles in de desbetreffende ruimte dezelfde kleur te geven en het licht het werk te laten doen. Door de verschillende invalshoeken van het licht ontstaan van nature verschillende kleur nuances. Omdat er tegenwoordig led lampen verkrijgbaar zijn die verstelbaar zijn in alle mogelijke kleurtinten kan een witte meur hiermee ook uitverlicht worden. Een ideale methode om snel van kleur te wisselen voor een volledig andere sfeer in de ruimte.

De kleurentrends 2013

Kleurentrends zijn afhankelijk van verschillende factoren en wisselen van tijd tot tijd. De trends gaan vaak mee met de mode en met de creativiteit van ontwerpers. Een trends kan ook ontstaan door nieuwe technieken of een veranderende behoefte. Kleurentrends zijn ook gevoelig voor een veranderende behoefte van de consument. De trends van 2013 zijn natuurlijke tinten gecombineerd met felle kleuren. Bijzondere kleuren als goud, zilver, koper en brons krijgen ook een plek. Daarnaast is niet allen de kleur van belang, ook de textuur wordt steeds belangrijker. De kleuren worden vaak gecombineerd met neutrale grijstinten of zwart en wit.

Wat als het mislukt

Mocht het samenstellen van een goede combinatie de eerste keer niet lukken probeer het dan nog een keer tot een kleurencombinatie is verkregen waar je zelf tevreden over bent. Uiteindelijk breng je zelf de meeste tijd door in de desbetreffende ruimte en is je eigen gevoel bij de kleuren het belangrijkst. Wanneer het uiteindelijk toch niet lukt kan altijd nog een expert op het gebied van inrichten worden gevraagd om hulp.
© 2010 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke kleuren kun je goed met elkaar combineren?Welke kleuren kun je goed met elkaar combineren?Een mooi shirt gekocht in een opvallende kleur? Heel leuk, maar thuisgekomen gebeurt het weet hoe vaak dat je vertwijfel…
Effect van kleuren in huisEffect van kleuren in huisKleuren in huis kunnen voor veel effect en gevoel zorgen. Kleuren wekken iets op en het is dan ook handig om te weten wa…
Trends in interieurTrends in interieurHet voorjaar is bij uitstek de periode om weer eens te kijken naar nieuwe mogelijkheden voor het interieur. Enkele stijl…
Universele kleuren in kledingUniversele kleuren in kledingEr zijn van die kleuren die het overal en altijd goed doen. Kleuren die iedereen zomer, herfst, lente of winter –type oo…

Nieuwe keuken kopen, waar moet u op letten?Nieuwe keuken kopen, waar moet u op letten?Een nieuwe keuken is niet goedkoop en meestal een grote aankoop waar u jarenlang plezier van kunt hebben. Het is echter…
Het huis inrichten met design meubelsHet huis inrichten met design meubelsEen trendy woonkamer wie wil het niet. In grote woonboulevards worden we overspoeld met de mooiste meubels, lampen en al…
Bronnen en referenties
Kropslavinken (203 artikelen)
Laatste update: 11-08-2013
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.