Vaatwasser kopen, waar moet u op letten?
Afwassen met een afwasmachine is een luxe. Een afwasmachine of vaatwasser kopen zorgt dat u meer tijd overhoudt en dat u van de dagelijkse afwas af bent. Afwassen met een vaatwasser, als u er eenmaal aan gewend bent wilt u waarschijnlijk niet anders meer. Overweegt u een vaatwasser aan te schaffen, waar moet u dan op letten? Heeft u ruimte om de vaatwasser te plaatsen. Moet een vaatwasser altijd ingebouwd worden en verbruikt zo’n apparaat niet te veel energie?
Veel mensen hebben een hekel aan
afwassen of zijn al jaren gewend dat een
vaatwasser de afwas doet. Een vaatwasser is zonder meer een handig huishoudelijk apparaat die u de steeds maar weer terugkerende afwas uit handen neemt. De
afwasmachine wast uw servies, het bestek en de glazen en pannen glanzend schoon en u hoeft de machine alleen maar in en uit te ruimen. Als u een vaatwasser wilt kopen, waar moet u dan op letten?
Afmeting vaatwasser
De meeste vaatwassers zijn even hoog als het gemiddelde aanrechtblad. Standaard is het aanrechtblad 85 centimeter hoog en zo hoog zijn dus ook de meeste vaatwassers. De breedte van een vaatwasser kan variëren, van 45 centimeter tot 60 centimeter. U kiest bijvoorbeeld voor slechts 45 centimeter als u weinig ruimte heeft in de keuken en voor kleine huishoudens, zoals huishoudens met een of twee personen. In de smallere maat vaatwassers van 45 centimeter breedte kan ongeveer 8 couverts eetgerei worden afgewassen. Couverts geven als het ware het vermogen, gemeten in hoeveelheid afwas, van de vaatwasser aan. Een vaatwasser van 60 centimeter (standaard) breed kan ongeveer 12 couverts per keer afwassen. Niet alleen het aantal couverts spelen een rol, ook de indeling van de vaatwassers, de diepte van de machine en het ontwerp bepalen hoeveel afwas u tegelijkertijd kunt afwassen.
Een afwasmachine, wat kost dat?
Vaatwassers zijn er in vele soorten en maten en designs. Afwasmachines worden echter wel steeds betaalbaarder. Een goed beoordeelde vrijstaande afwasmachine, met het keurmerk A en voorzien van vele moderne snufjes, is bijvoorbeeld de Siemens SE24E236. Deze wordt door gebruikers goed beoordeeld en is al verkrijgbaar voor een bedrag rond de 295,- euro.
Energiezuinige vaatwassers
De meeste mensen kiezen voor een energiezuinige afwasmachine. Op die manier verbruikt u minder stroom en water en ook het milieu wordt zo min mogelijk belast. Al vanaf 1999 gelden de A t/m G labels ook voor vaatwassers. A staat voor zeer zuinig, G voor helemaal niet zuinig. Kies altijd voor een energiezuinig label. Energielabel A is dus zeer zuinig. Dit is goed voor uw energierekening en voor de natuur. Bij energiebesparing spelen nog meer zaken een rol. Hoe heter u afwast, hoe meer energie u verbruikt. Als u standaard op 50 graden gaat afwassen, bespaart u meer energie. Bij deze temperatuur moet u de was wel afgespoeld in de afwasmachine zetten. Het merendeel van de moderne vaatwassers beschikken over het A-label voor het verbruik van energie en een B-label voor het resultaat van drogen. U wilt immers ook dat uw afwas zo droog mogelijk uit de vaatwasser komt, zodat u de afwas direct in de kast kunt zetten. Tot slot bestaan er ook afwasmachines met zogenaamde Zeoliet-techniek, een nog zuinigere methode om goed te drogen bij lage temperatuur. Bij moderne wasmachines is het zelfs mogelijk om water in juiste omstandigheden te hergebruiken. Bij een kleine afwas kunt u kiezen voor een programma waarbij minder stroom en minder water wordt gebruikt. Moderne vaatwassers zijn dan ook allang geen energieslurpers meer, maar slim uitgedachte apparaten met hypermoderne snufjes en sensoren.
Energietip vaatwassers
Zet de afwas zo spoedig mogelijk in de vaatwasser na het eten. Als de etensresten nog niet zijn aangekoekt aan het servies, is de vaat sneller en gemakkelijk af te wassen en dan gebruikt u dus kortere programma’s en verbruikt minder energie.
Moderne snufjes vaatwassers
Moderne vaatwassers beschikken over steeds meer interessante snufjes om energie te besparen, het afwassen gebruiksvriendelijker te maken, sneller, droger, beter, mooier… Steeds vaker kunnen beladen korven in hoogte worden versteld, bordenrekjes in en uitgeklapt worden en is er ruimte voor grote pannen en grote borden of ander groot servies. Er zijn korte en lange wasprogramma, sensoren die precies bijhouden welke temperatuur nodig is, hoeveel kalk er in het water zit, enzovoorts. Als u een vaatwasser gaat kopen, koop dan een apparaat wat bij uw huishouden past. Heeft u veel grote pannen dan is het handig om een vaatwasser te kiezen met verstelbare rekken. Vindt u energiebesparing meer dan gemiddeld belangrijk, kies dan voor een extra energiezuinige vaatwasser.
Vaatwasser inbouwen of vrijstaand plaatsen?
Veel mensen denken dat een vaatwasser altijd moet worden ingebouwd. Dit is niet het geval. U kunt een vaatwasser inbouwen maar ook vrij plaatsen. Er zijn verschillende modellen op de markt. Indien de vaatwasser vrij geplaatst wordt, staat deze niet in contact met het aanrechtblad of met kasten en dergelijke. Vrijstaande vaatwassers zijn meestal ook geschikt voor onderbouw. Dit houdt in dat de vaatwasser onder het aanrechtblad (60 centimeter hoogte) geplaatst kan worden. Vrijstaande vaatwassers zijn vaak goedkoper dan inbouw vaatwassers. Het voordeel van een inbouw vaatwasser is wel dat deze compleet kan worden opgenomen in het uiterlijk van de keuken. Het bedieningspaneel is dan bijvoorbeeld het enige wat nog zichtbaar is en de rest van de machine is weggewerkt.
Veiligheid en vaatwassers
Uw vaatwasser moet veilig zijn. Let dus op de volgende zaken:
- Aquastop (voorkomt wateroverlast bij lekkage of defecten)
- Deurvergrendeling of kinderbeveiliging zorgt ervoor dat kinderen de deur niet kunnen openen, totdat de machine niet meer draait
Lees verder