Interieurtips: interieur ontwerp met een minimaal budget

Iedereen heeft het wel eens, men wil van interieur veranderen, men is de oude en zware meubels beu of men is uitgekeken op een donkere zitbank. Maar, zo is de redenering, een interieur veranderen kost geld, veel geld en dus doet men het niet. Toch kan men op vrij eenvoudige wijze een interieur helemaal opfrissen en een nieuwe look creëren zonder dat men hiervoor muren moet uitbreken of enorme kosten doen.

Een interieurplan maken

Om de stijl van een nieuw interieur te kiezen, is het belangrijk er niet meteen in te vliegen. Het is niet omdat men felle kleuren mooi vindt, dat men meteen in de verfwinkel een heel kleurengamma verschillende felle kleuren moet gaan kopen. Een interieur is het mooist als alle aspecten samen passen. Het is ook belangrijk even stil te staan bij wat men mooi vindt en vooral waarom. Indien men een heel nieuw interieur wil creëren, is het goed inspiratie in andere interieurs op te doen. Het hoeft niet zo te zijn dat men inspiratie voor een woonkamer ook in een woonkamer moet zoeken, het kan een plaats zijn met een geheel andere functie. Een ander punt is ook van een aantal interieurgidsen te gaan kopen. Daaruit kan men vaak elementen gebruiken en het is nog steeds makkelijker zich iets voor te stellen met een foto dan met een warrige uitleg.

Een tip die vaak helpt, is van een A3 blad te gebruiken als plan voor het interieur. Dat wil niet zeggen dat men dingen moet gaan uittekenen, dat mag natuurlijk wel, maar men kan dit blad als een collage gebruiken. Men kleeft hierop foto’s uit bladen, eventueel stukjes stof en kleuren. Op die manier krijgt men een goed beeld wat bij wat past en of het interieur een geheel kan vormen.

Tegenwoordig zijn er ook tal van 3D programma’s waarvoor je geen deskundige meer moet zijn. Het kan zeer handig zijn het eigen interieur uit te tekenen in zo een programma. Daarin kan men gemakkelijk kleuren, meubels en accessoires aanpassen waardoor men uiteindelijk een goed beeld van het nieuwe interieur kan krijgen.

De bestemming en sfeer van de kamers

Voor men begint, is het niet onbelangrijk goed na te denken over de bestemming van een ruimte en de sfeer die deze moet uitstralen. Voor een relaxerend interieur moet men natuurlijk met heel andere kleuren en combinaties werken dan voor een hippe kinderkamer. Kleuren werken op ons gemoed en roepen daarom een bepaalde sfeer op. Als we een sfeer willen creëren, is het goed de kleuren ernaar te kiezen. Even belangrijk is slechts een beperkt aantal hoofdkleuren te kiezen die men telkens laat terug komen in de volledige woning. Men kan hierbij een paar accentkleuren kiezen om het geheel wat op te fleuren. Het voordeel is dat op die manier onze hersenen zich niet steeds moeten aanpassen aan geheel nieuwe kleurecombinaties die telkens een andere sfeer oproepen.

Ruimtegevoel creëren

Een kleine woning kan gezellig zijn, maar toch heeft een mens een gevoel van ruimte nodig. Het is heel gemakkelijk een grote ruimte vol te stouwen en deze op die manier kleiner te maken, een andere uitdaging is om een ruimte groter te laten lijken. Wat men ook wil bereiken (groter, kleiner, lager of hoger) de combinatie van donkere en lichte kleuren is vaak al een hele oplossing. Indien men een ruimte langer wil laten lijken, kan men de twee langste overstaande muren in een donkerdere kleur schilderen en de muur waar men naartoe loopt, in een lichte kleur. Zo krijgt men het gevoel van een langere ruimte, meer diepte. Het omgekeerde effect krijgt men als men de overstaande muren licht maakt en de achterste muur donker, dan lijkt het of deze naar voor komt. Indien men een ruimte hoger of lager wil laten lijken, is het voldoende het plafond in een respectievelijk lichte of donkere kleur te schilderen. Door de lichte kleur zal de ruimte klaarder zijn en dus hoger lijken, de donkere kleur doet het plafond echt naar beneden komen. Zo kan men spelen met donkere en lichte kleuren om het optisch gevoel van een ruimte te veranderen. Ook door veel of weinig meubels en andere attributen in een kamer te zetten zal de ruimte kleiner (bij veel meubels en rommel) of groter (bij strakke en weinig meubels) lijken.

Een likje verf

Niets heeft meer impakt op een interieur dan de kleur van de muren. Daarom is het goed om bij het inrichten van een nieuw interieur ook de muren een nieuw likje verf krijgen. Zelfs indien men niet van plan is de kleuren drastisch te veranderen, zal een nieuw laagje verf opnieuw een zekere frisheid in het interieur brengen.

Schilderen is ook de ideale oplossing als men een druk of oud behangpapier wil veranderen maar het niet ziet zitten om dit volledig af te halen en opnieuw te behangen. Het bijkomend voordeel hiervan kan zijn dat als het behangpapier een bepaald doorgedrukt patroon heeft, dit voor een mooi effect zal zorgen eens het in een effen kleur geschilderd is.

Een likje verf kan ook de oplossing zijn voor lelijke badkamertegels. Men kan een primer gebruiken die hecht op gladde oppervlaktes en hierover een laag verf aanbrengen in de kleur die men zelf wil. Het is hierbij raadzaam om een verf te kiezen die geschikt is voor natte ruimtes. Voor de badkamer bestaan ook stiften die men kan gebruiken om voegen opnieuw wit te maken. Dit geeft meteen een frisse en nieuwe look in de badkamer.

Oude keukenkasten

Vaak hebben mensen oude keukenkasten omdat ze het huis zo gekocht hebben of omdat ze er reeds zo lang in wonen dat hun smaak toen niet meer de smaak van nu is. Het is echter niet evident en ook wel duur om een nieuwe keuken te laten plaatsen. Maar er zijn wel oplossingen voor. De kastdeurtjes afschuren en de donkere houtkleur vervangen door een lichte kleur, is meteen een heel ander zicht in de keuken. Hiervoor kiest men best een hoogglanzende verf zodat de keukenkastjes ook nog makkelijk afwasbaar zijn. Ook de oude deurhendeltjes kan men gemakkelijk vervangen door moderne en strakke waardoor een keuken meteen modern wordt. Er bestaan ook aluminium platen die men op maat kan laten snijden en op de deuren van de keukenkasten kan kleven. Dit geeft de keuken meteen een heel moderne en futuristische sfeer. Heeft men nog oude tegeltjes in de keuken, dan kan men deze, net zoals in de badkamer overschilderen. Het is wel verstandig hierbij naar een hittebestendige verf te gebruiken.

Een oude zetel

Een oude zetel die er niet meer uit ziet maar wel nog heel confortabel zit, doet men meestal niet weg. Om deze een frissere look te geven, kan men hierover wel een zetelhoes kopen of zelfs perfect aansluitend laten maken. Door gebruik van nieuwe kussens in bijpassende of net contrasterende kleuren, kan men meteen een heel jong effect bereiken. Zelfs een lederen zetel, in een ‘verkeerde’ kleur kan men schilderen. Er bestaat speciale lederverf en hierdoor wordt uw zetel net als nieuw. Men kan dit door gespecialiseerde firma laten doen of zich er zelf aan wagen. Het voordeel van deze verf is ook dat ze kleine defaultjes verbergt en het leder er helemaal nieuw uit zal zien.

Kleine accessoires

Als men een beperkt aantal kleuren gekozen heeft, kan men deze extra gaan opfleuren door kleuraccenten te gebruiken. Dit kan men doen door een bepaalde muur een andere kleur te geven waardoor dit een accentmuur wordt of door met accessoires te gaan werken. Als men een kleurenlijn, niet steeds dezelfde maar tinten van één of twee kleuren, doortrekt, zal men ook een aangenaam gevoel van eenheid creëren.

Een ‘levend’ interieur

Veel mensen maken de fout het interieur steeds gelijk te houden. Een interieur veranderen is te kostelijk of kost teveel werk. Echter, als men af en toe de simpele decoratie van het interieur eens aanpast, krijgt men meteen een heel nieuw gevoel. Men kan dit bijvoorbeeld heel makkelijk door verschillende kleuren kussenhoezen. In de winter kan men wat zwaardere kleuren gebruiken en in de zomer kan men voor frisse en felle kleuren gaan. Het spreekt natuurlijk vanzelf dat deze kleuren ook bij de rest van het interieur moeten passen. Ook met decoratiestukken kan men veel. Het is niet de bedoeling dat men alle mogelijke decoratiestukken en accessoires steeds en overal ten toon moet stellen. Het is beter af en toe af te wisselen in decoratie en op die manier te vernieuwen. In de herfst kan men gebruik maken van een gedroogd stukje, terwijl men in de zomer een grote vaas kan gebruiken en in de winter nog iets anders. Het is niet zo dat men iedere week van decoratie moet veranderen, maar regelmatig eens een andere kaars of een andere vaas kan wonderen doen.

Lees verder

© 2009 - 2024 Gringo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Scandinavisch design?Wat is Scandinavisch design?Anno 2016 zie je steeds vaker Scandinavische invloeden in interieurs terugkomen. Maar wanneer kun je iets daadwerkelijk…
Wat doet een interieurarchitect?Wat doet een interieurarchitect?Een huis inrichten is voor iemand met creatieve en inspirerende ideeën een genot. Voor anderen ligt dat anders, en lever…
Interieurtips, ruimtebesparend en functioneelInterieurtips, ruimtebesparend en functioneelThuiswerken, een eigen thuiskantoor, het komt steeds meer voor en niet alleen bij ZZP'ers. Wonen en werken wordt in het…
Pak je interieur aanPak je interieur aanVeel mensen hebben na een letterlijk en figuur “volle kerst” zin in vernieuwing en verandering. De een vindt zijn draai…
Relaxfauteuils en sta-op-stoelenRelaxfauteuils en sta-op-stoelenWat men ook doet in het dagelijks leven, iedereen zit toch al snel een paar uur per dag. De stoel of bank waarop je zit…
Gringo (77 artikelen)
Gepubliceerd: 13-11-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.