Pak je interieur aan

Pak je interieur aan Veel mensen hebben na een letterlijk en figuur “volle kerst” zin in vernieuwing en verandering. De een vindt zijn draai in lekker sporten, de ander in nieuwe activiteiten buitenshuis en weer anderen pakken het huis aan.

Waarom?

Het huis waar je je thuis vindt, kan jaren hetzelfde zijn. Maar dit geldt niet voor iedereen. Daarmee niet gezegd dat het dan niet je thuis is, maar sommige mensen willen nu eenmaal dingen kunnen veranderen zonder het huis wezenlijk anders te maken.

En daar zit hem nu net het mooie in. Je pakt je interieur aan en met relatief kleine dingen kan je toch dat vernieuwende doorvoeren. Maar hoe pak je dit aan?

Plan van aanpak

 • Belangrijk voordat je begint is je budget. Hoeveel geld wil en kan je uitgeven voor de veranderingen die je door wilt voeren?
 • Niet tussentijds naar je budget kijken, want als je mooie dingen ziet en je begint direct met kopen, is de kans aanwezig dat je enig moment door de bomen het bos financieel niet meer ziet.
 • Ga ideeën opdoen in winkels, doe-het-zelf zaken, op internet en bij vriendin/familie.
 • Maak een collage van deze ideeën. Mogelijk kan je foto’s maken van de dingen die je als mooi bestempeld en kan je deze in een collega op een bord verwerken.
 • Begin met weg te schrappen wat mogelijk niet passend is in je woning of bij nader inzien toch niet helemaal super.
 • Als je hetgeen je echt wilt doorvoeren apart zet, moet je niet de volgende dag aan de slag. Slaap er enkele nachtjes over, bekijk je collega en spreek er eventueel met je partner, vrienden of familie over.
 • Als de collage dan nog steeds helemaal top is voor je eigen interieur, ga dan aan de slag. Doe dit vervolgens bewust, want bij de eerste de beste winkel binnen rennen is misschien wel snel en gemakkelijk, maar misschien zijn er van hetgeen je wilt, nog wel mooiere exemplaren. Kostentechnisch kan het wellicht ook allemaal beter etc.
 • Als ook deze hobbel genomen is, koop je datgene wat je in gedachten had en maakt het volgende plan. Wat moet wanneer gebeuren.
 • Plan logisch en begin niet met de vloer als er een muur een nieuw kleurtje moet krijgen etc.
 • Verwerk eerst de basiselementen in je interieur (de vaste onderdelen) en daarna pas met accessoires aan de slag gaan. Misschien moet je je accessoires zelf nog niet op voorhand kopen. Tijdens het schilderen, bekleden etc. doe je wellicht nog wat ideeën op voor andere accessoires en dan is het zonde als je alles al gekocht hebt.
 • Als alles klaar is (en schoon) moet alles nog even bezinken … ook het stof en herhaal de poetsbeurt na enkele dagen nog een keer.

Genieten

Het kan zijn dat je, omdat je er mogelijk al dagen in rondloopt, inmiddels gewend bent aan het nieuwe karakter van je interieur. Dat neemt niet weg dat het ook voor jezelf (en het werk wat verricht is) goed is om nog eens een even te genieten van de verandering. De energie die je er in gestopt hebt en het resultaat. Natuurlijk is het leuk als andere het waarderen, maar jij moet er in wonen en dus als jij geniet is het goed en niet andersom. Daarmee ook gezegd dat je dus moet genieten van je nieuwe ruimte en het niet maar voor lief nemen. Dan heeft het te weinig met je energie, die je aan het begin had voor de verandering, gedaan en dat is zonde.

Bekijk de veranderde ruimte nog eens

Niet uit twijfel, maar na enkele weken is het nog eens goed om stil te staan bij hetgeen je gedaan hebt met je interieur. Mogelijk heb je nog wat nuanceringen die je aan wilt brengen, mis je nog een item, bijvoorbeeld een eyecatcher, in de ruimte en wat is leuk dan daarvoor nog op zoek te gaan. Zie het als de kers op de slagroom, dat maakt het af.

Tot slot

Op deze manier kan je er je energie en creativiteit in kwijt en geniet je van het resultaat en wordt het niet als vanzelfsprekend gezien. Naast het feit dat dit frustrerend kan zijn, is genieten van al dat moois waar jij je lekker in voelt helemaal niet verkeerd.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kun je je woonkamer decoreren met geel?Geel is een gewaagde kleur voor in de woonkamer. Veel mensen vinden het daardoor lastig om te decoreren met de kleur gee…
Wat is Scandinavisch design?Wat is Scandinavisch design?Anno 2016 zie je steeds vaker Scandinavische invloeden in interieurs terugkomen. Maar wanneer kun je iets daadwerkelijk…
Een goedkoop interieur voor de woonkamer samenstellenEen goedkoop interieur voor de woonkamer samenstellenHet inrichten van de woonkamer is een leuke maar vaak ook een kostbare bezigheid. Door verschillende onmisbare elementen…
Rood in het interieurRood in het interieurEr zijn mensen die het wel mooi vinden maar niet durven, er zijn mensen die het te overheersend vinden en er zijn mensen…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 07-01-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.