Een goedkoop interieur voor de woonkamer samenstellen

Een goedkoop interieur voor de woonkamer samenstellen Het inrichten van de woonkamer is een leuke maar vaak ook een kostbare bezigheid. Door verschillende onmisbare elementen als een bank, kasten, verlichting, vloerkleden en tafeltjes lopen de kosten al snel op en is het uiteindelijke resultaat niet naar wens. Het oplopen van deze kosten kan gelukkig voorkomen worden.

Een woonplan

Allereerst is het van belang te kijken welke spullen daadwerkelijk noodzakelijk zijn bij de inrichting van de woonkamer. Begin vooral niet overhaast allerlei spullen te kopen want vaak is de helft van deze aankopen een impulsaankoop en ben je er achteraf niet tevreden over. Een goed plan leidt veelal tot het gewenste resultaat en de gewenste besparingen.

De methode

Wil vooral niet te snel. Overhaaste beslissingen leiden vaak tot achteraf ongewenste aankopen en dit kost onnodig geld. Door de lijst met noodzakelijk spullen eerst af te werken staat de basis van het interieur al en kun je, je hierna focussen op de decoratieve elementen van het nieuwe interieur.

Waar de spullen kopen?

Voordat je natuurlijk nieuwe spullen gaat kopen kijk eerst wat je zelf al hebt. Oude spullen kunnen soms verouderd lijken maar in een nieuw interieur weer goed tot hun recht komen. Ook is het mogelijk oude meubelen aan te passen aan de stijl van de nieuwe inrichting. Denk hierbij aan het verven van kasten, het opnieuw bekleden van een stoel of het verven van de oude gordijnen.

De noodzakelijke elementen in een woonkamer als een bank, verlichting, tafels en stoelen zijn het beste te verkrijgen in kringloopwinkels en op internetveilingen. Probeer creatief te zijn door gebruik te maken van deze verschillende inkoopkanalen om zo een mooi, bij elkaar passend, basis interieur te vormen.

Vaak wordt aan de decoratieve elementen onnodig veel geld uitgegeven. Decoratieve elementen als vazen zijn in overvloed terug te vinden op rommelmarkten, (internet)veilingen (denk bij een veiling wel aan de extra veilingkosten) en in kringloopwinkels. Hier veel geld aan uitgeven is dus absoluut niet nodig. Denk bij het inkopen van decoratieve elementen ook creatief een vaas die toch niet de juiste kleur heeft kan bijvoorbeeld gemakkelijk worden overgespoten met een bus spuitverf.

Natuurlijk blijven er altijd spullen die niet per direct goedkoop te vinden zijn. Gelukkig hebben deze vaak niet de hoogste prioriteit en is ook hierbij geduld een schone zaak.

Het inrichten

Probeer bij het inrichten van de woonkamer rekening te houden met de ruimte. Niet alles hoeft tegen de muren geschoven te worden. Zet bijvoorbeeld de bank eens in het midden van de kamer en richt de kamer vanuit dit perspectief verder in. Door iets nieuws te proberen ontstaan vaak nieuwe leuke ideeën. Hetzelfde geldt voor de verlichting, wat overigens zeer bepalend is voor de sfeer in de woonkamer.

Verlichting

Verlichting in een kamer is erg belangrijk. Het bepaald mede de sfeer van de kamer, met name in de winter, wanneer het al vroeg donker begint te worden. Verspreid de lampen over de ruimte en zorg voor voldoende licht om bijvoorbeeld een boek te lezen. Om In de loop van de avond meer sfeer te krijgen met behulp van licht kan tegenwoordig gekozen worden voor in kleur en lichtsterkte verstelbare led lampen. Deze lampen zijn met een kleine afstandsbediening volledig naar wens in te stellen. Omdat led lampen zeer energie zuinig zijn bieden ze een bijdrage aan het kostenplaatje van het nieuwe interieur op lange termijn.
© 2010 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kun je je woonkamer decoreren met geel?Geel is een gewaagde kleur voor in de woonkamer. Veel mensen vinden het daardoor lastig om te decoreren met de kleur gee…
Een vintage industrieel interieur samenstellenEen vintage industrieel interieur samenstellenEen vintage industrieel tintje in de woonkamer kan wonderen doen. Het warme karakter van een woonkamer kan versterkt wor…
Rood in het interieurRood in het interieurEr zijn mensen die het wel mooi vinden maar niet durven, er zijn mensen die het te overheersend vinden en er zijn mensen…

Het huis inrichten met design meubelsHet huis inrichten met design meubelsEen trendy woonkamer wie wil het niet. In grote woonboulevards worden we overspoeld met de mooiste meubels, lampen en al…
Een deurmat aanschaffen: informatie en tipsEen deurmat aanschaffen: informatie en tipsBij de ingang van de woning is een goede deurmat geen overbodige luxe. Straatvuil dat aan de schoenzolen zit wordt ander…
Bronnen en referenties
Kropslavinken (203 artikelen)
Gepubliceerd: 16-06-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.