Geel in het interieur

Geel in het interieur Geel is geen gemakkelijke kleur om te verwerken in het interieur. Het is snel schreeuwend en we vermijden de kleur dan ook snel. Terwijl geel prima in het interieur verwerkt kan worden, als het maar in de juiste combinatie wordt toegepast en je er prettig bij voelt.

Betekenis geel

Geel wil vaak zeggen ‘opletten’ of ‘oppassen’. Geel valt op en gele auto’s zijn bijvoorbeeld minder betrokken bij auto ongelukken, maar we vinden het over het algemeen geen kleur om aan te schaffen.
Geel heeft ook associaties met het zonlicht en licht of helderheid en daarmee krijgen we er nogal eens een lente gevoel van, en in Azië heeft geel weer iets keizerlijks.
Tenslotte is geel ook de kleur van wijsheid en intelligentie.

Verschillende kleuren geel

Geel met een warme ondertoon welke richting oranje gaat straalt warmte uit, denk hierbij aan de zon. Maar hard geel wat richting bijvoorbeeld lime gaat heeft een fellere uitstraling. Als je geel dus toe wilt passen in je huis, bedenk dan goed welke richting het op moet gaan.

Toepassen in het interieur

Als je geel toe wilt passen in je interieur is het zaak goed te kijken wat je aan meubelen en andere accesoires hebt staan. Geel is niet met alles te combineren. Maar een eettafel in donker koloniaal of juist in blank hout kan prima gecombineerd worden met gele accesoires. Het geel met een warme ondertoon zal het dan beter doen, maar het harde geel kan het weer prima in een strak vormgegeven woning met veel zwart doen. Of denk aan een studeerkamer met veel hard geel.
Zwarte meubelen met gele accesoires is gewaagd, maar als je een gele eyecatcher hebt, komt deze wel heel erg mooi uit op het zwart. Durf je te combineren!

Enkele voorbeelden:
  • een set glazen kaarsenstandaards met opvallend geel (bewerkte) kaarsen
  • gele overpotten voor de planten (als je erg veel planten in huis hebt, valt het wellicht te combineren met een andere kleur of met glas)
  • een zacht gele wand (muurverf)
  • gele kussens van verschillende stoffen/materialen
  • een grote siervaas van geel glas
  • zachtgele raampanelen

Wel opletten bij kleine ruimtes. Indien de ruimte klein is, werken contrasterende kleuren zoals geel vaak averechts. Een volledige wand geel zal dan niet het gewenste resultaat opleveren, maar de kleinere accesoires kunnen dan wel prima dienst doen.

Wil je het echt radicaal aanpakken dan kan bij een relatief sober ingerichte woning (klassiek en modern) een hard gele zitbank of sofa het prima doen.

Wil je het beperkt houden, zet dan een grote bos gele narcissen of tulpen op de eettafel. Daar vrolijkt de kamer sowieso van op!

Tenslotte

Trends zijn er altijd en in de showrooms van de verschillende winkels is het handiger om te kijken of je een bepaalde kleurstelling mooi vindt, maar kleuren en stijlen blijven iets heel persoonlijks. Het blijft iets waar jij je lekker in moet voelen en dus is afwijken van het gangbare natuurlijk altijd reëel, de bedoeling is dat het je ideeën geeft of aanzet tot het nadenken over je interieur.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kun je je woonkamer decoreren met geel?Geel is een gewaagde kleur voor in de woonkamer. Veel mensen vinden het daardoor lastig om te decoreren met de kleur gee…
Wit in het interieurWit in het interieurWit is tijdloos, maar wit is ook een tijdje minder in beeld geweest. Echter, met de komst van de lente lijkt het weer te…
Sierkussen in het interieurHet kussen is niet meer weg te denken uit ons interieur. Is het niet een kussen om lekker op te gaan slapen, dan is er h…
Wat is Scandinavisch design?Wat is Scandinavisch design?Anno 2016 zie je steeds vaker Scandinavische invloeden in interieurs terugkomen. Maar wanneer kun je iets daadwerkelijk…

Inrichting klein huisInrichting klein huisBij een klein huis kan de inrichting kopzorg geven. Een kleine woning kan snel rommelig ogen. Stijl aanbrengen in het in…
Gordijnen en raambekleding ontrafeldGordijnen en raambekleding ontrafeldGordijnen en andere raambekleding filteren de lichtinval en creëren privacy, maar vindt maar eens de juiste. Lamellen, p…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 12-02-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.