Restylen voor een prikkie

Restylen voor een prikkie De woonkamer is een belangrijke ruimte in huis. We zitten daar ontspannen met onze gezinsleden en ontvangen daar vrienden en familie. Het is vaak ook de eerste ruimte die een bezoeker ziet, als hij binnenkomt. Nu heeft niet iedereen het geld om een interieur designer in te huren, om te woonkamer te "restylen". Dat is ook niet nodig. Met een aantal simpele tips en trucs kom je zelf een heel eind.

Muren

Lichte kleuren laten een kamer ruimer lijken, en donkere kleuren maken een kamer kleiner. Je kunt je woonkamer dus groter laten lijken, door slim gebruik te maken van kleuren. Kies lichte koele kleuren voor de muren. Voor een laag plafond kies je voor wit, om de illusie van hoogte te creëren. Om de hele kamer groter te doen lijken, verf je het plafond in dezelfde lichte kleuren als de muren. Bereken goed hoeveel je nodig bent voor elke muur. Hierdoor weet je hoeveel je nodig bent, en zou je heel goed kunnen slagen bij de restpartijen in een verf of behang zaak.Als je voor behang kiest, let dan wel goed op de verfbadnummers!

Vloeren

Donkere vloeren kunnen net zo beklemmend werken als donkeren muren. Donkere vloeren geven je het gevoel alsof de muren naar binnen komen, en je ogen worden automatisch naar de vloer toe geleid. Kijk wat je kunt doen om dit te veranderen. Heb je een donkere parket vloer? Leg er een licht gekleurd kleed op, dat maakt de kamer lichter en leidt de ogen weg van de vloer, richting de open ruimte. Ook op donkere vloerbedekking zou je een lichter kleed kunnen leggen voor hetzelfde effect. Ook hier geld, ken de maten van de ruimte. Meet het op, en stop dat briefje in je rijbewijs of portefeuille. Dan heb je altijd de juiste maten bij de hand, en kun je toeslaan als je een scherpe aanbieding tegen komt.

Ramen

Als je bezig bent met het restylen van je woonkamer, maak dan niet de fout om zware gordijnen op te hangen. In plaats daarvan, vergroot de kamer door het ophangen van lichte vitrages en “in betweens”. In verband met je privacy zou je kunnen overwegen om rolgordijnen of lamellen op te hangen, die je sluit of opent naargelang jouw behoefte en de zon. Kernwoorden zijn hier licht en luchtig, dus neem de tijd om goed naar je ramen te kijken, en om te bedenken wat je er nu precies mee wil doen.

Stoelen en banken

Het mag raar klinken, minimaliseer je meubelen, maar het werkt wel. Het is niet mogelijk om je muren opzij te zetten, om op die manier de beschikbare vloer ruimte groter te maken. Wel zou je de grote stukken kunnen verhuizen naar boven of verkopen via marktplaats, om daarna op zoek te gaan naar dezelfde voorwerpen, alleen kleiner. En je hoeft echt niet alles wat in je woonkamer staat in te ruilen voor iets kleins. Maar die lekker luie stoel in de hoek die je alleen gebruikt om te lezen. Is het echt nodig dat die daar staat, of zou die ook ergens anders kunnen staan? Kijk eens wat er gebeurt als je een of twee voorwerpen weghaalt. Wat is dan het effect?

Bijzettafeltjes

Bijzettafeltjes zijn leuk, maar kunnen er ook voor zorgen dat de kamer klein en “vol” oogt. Kijk dus eens naar je bijzettafeltjes. Zijn ze van donker hout, met een dikke massieve bovenkant? Dikke massieve bovenkanten hebben de neiging om “gezien” te worden. Als je nu de volgende keer in de stad komt, of bij een meubelboulevard, of de kringloop ( de plaats om voor een prikkie leuke dingen te vinden) ga dan op zoek naar bijzettafeltjes met een doorzichtige glazen bovenkant. Als de vloer namelijk door het bijzettafeltje heen kunt zien, verkleint dat de kamer gevoelsmatig niet.

Accessoires

Als je bovenstaande tips toepast, de volgende keer als je gaat restylen, dan zul je zien hoe ruim de woonkamer gaat lijken. Het is dan ook een verstandig idee om voor neutrale basis tinten te kiezen. Dit stelt je in staat door het veranderen van de accessoires heel snel van sfeer te veranderen in de kamer, naar gelang het seizoen. Zo kun je met Pasen middels groene en gele kussentjes, en een paar groene bloempotten met narcissen het voorjaar in huis halen.
© 2009 - 2024 Sysnet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kun je je woonkamer mooi inrichten met paars?Wil jij je woonkamer inrichten met paars? Dat kan heel goed, paars is een prachtige kleur voor in de woonkamer. Toch kan…
Een goedkoop interieur voor de woonkamer samenstellenEen goedkoop interieur voor de woonkamer samenstellenHet inrichten van de woonkamer is een leuke maar vaak ook een kostbare bezigheid. Door verschillende onmisbare elementen…
Breng de sfeer van de woonkamer naar de tuinBreng de sfeer van de woonkamer naar de tuinWe zien de tuin steeds meer als het verlengde van de woonkamer. En de aloude tuinset is een loungebank geworden met lekk…

Restylen voor een prikkie: De slaapkamerRestylen voor een prikkie: De slaapkamerSlaapkamers worden steeds belangrijker in ons leven. Een slaapkamer dient al lang niet meer om alleen maar te slapen. Oo…
Inrichting klein huisInrichting klein huisBij een klein huis kan de inrichting kopzorg geven. Een kleine woning kan snel rommelig ogen. Stijl aanbrengen in het in…
Bronnen en referenties
  • Living Room Decorating by Jessica Ackerman
Sysnet (64 artikelen)
Gepubliceerd: 16-02-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.