Spiegels in huis

Spiegels in huis Was vroeger de spiegel nog slechts boven het fonteintje in het toilet of boven de wastafel in de badkamer, inmiddels is de spiegel een sieraad voor de woning en aanvulling in het interieur. Mogelijkheden te over om de spiegel in de woning op te nemen. De stijl van de woning is niet relevant, want voor iedere stijl zijn spiegels te krijgen, met of zonder lijst, strak of sierlijk. Er zijn prachtige nieuwe en antieke spiegels te koop voor weinig geld, kijk bijvoorbeeld eens op rommelbeurzen. Een aantal mogelijkheden op rij:

Hal

In de hal is het sterk afhankelijk van de grootte. Een grote vierkante of rechthoekige hal kan een dressoir erg mooi staan of bij iets minder ruimte een muurtafeltje (deze zijn vaak niet dieper dan zo’n 30 centimeter). Boven dit dressoir of deze muurtafel kan een rechthoekige spiegel overdwars geplaatst worden. Een ovale spiegel kan ook, maar maakt het geheel mogelijk wel erg klassiek.

Een klassiek interieur kan een mooie spiegel in een lijst in bijvoorbeeld dezelfde houtsoort of een koperen lijst prima hebben. Moderne inrichting kan een spiegel zonder lijst of een strakke houtenlijst (bijvoorbeeld zwart gelakt) of met kunststoflijst.
Een of twee lichtpunten bij het dressoir en de spiegel geven een mooi zacht licht en “softer” interieur dan alleen het hoofdlichtpunt aan het plafond.

In een kleine hal kan een lange spiegel, met of zonder lijst, de ruimte optisch vergroten. LED verlichting bovenaan de rand van de spiegel maakt het geheel af. De ruimte op de etage waar de deuren van de slaapkamer(s) en badkamer(s) op uit komen kan ook op een dergelijke manier bekeken worden.

Woonkamer

In de woonkamer zijn er ook mogelijkheden, maar let op dat spiegels in de woonkamer niet te druk overkomen. In een rustige zithoek voegt een spiegel, hoe mooi dan ook, niets toe. Bij de eethoek, in een aparte ruimte of in dezelfde ruimte als waar de zithoek staat, kan een spiegel weer wel mooi staan. Zorg dat er in het eethoek gedeelte niet te veel andere “frutsels” staan. Een spiegel, eventueel een ander mooi object (vaas, schaal etc.) en een mooie lamp zijn toereikend. Hier past een spiegel prima bij. Afhankelijk van de vorm van de kamer is het beter deze in de lengte of breedte.

Slaapkamer

Een spiegel kan ook in de slaapkamer snel te druk overkomen. Als je in de slaapkamer toch een spiegel moet komen kan dit bij een klasssieke inrichting bijvoorbeeld boven een wandtafeltje. Om hier een apart geheel van te maken kan er op het wandtafeltje een mooi object worden geplaatst, wat ook binnen het “blikveld” van de spiegel valt. Het object wordt dan van alle kanten weergegeven.

Lange smalle spiegels kunnen bijvoorbeeld ook boven nachtkastjes. Vaste nachtkastjes aan het bed of losse tafeltjes, klassiek of modern. Door het aan beide kanten te doen brengt de symmetrie weer rust in het geheel. Bij een grote slaapkamer met kledingkast kan in een hoek een mooie grote staande passpiegel het geheel completeren.

Een slaapkamer gemaakt op zolder met schuine wanden kan een spiegel prima gebruiken. Als je bijvoorbeeld aan een zijde een groot schuin dakraam of dakkapel hebt, is het bekijken waar een donkere hoek zit en daar een spiegel plaatsen die licht reflecteert wellicht handig. Het vergroot en maakt bij het juist plaatsen de hoek lichter. Tracht met spiegels de schuine wanden te vermijden.

In de slaapkamer kan een spiegel welke licht getint is ook een mooie aanvulling zijn, het maakt alles net een toon zachter. Denk aan bijvoorbeeld een smokekleur of met een zachtblauwe ondertoon.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mooie spiegels in huisDe een behangt het huis er mee en bij de ander moet je zoeken naar een spiegel. De een wil zich continu bekijken en de a…
Vijf tips om je huis groter te laten lijkenHelaas komen kleine ruimtes in een huis veel voor, vooral als je een huis hebt in de stad of net je eerste huis hebt gek…
Spiegels, van functioneel tot decoratiefVoor de meeste mensen zijn spiegels een onmisbare woonaccessoire. We hebben ze nodig om te zorgen dat onze kleding en on…
In spiegels, vloeistoffen en kristallen bollen kijkenDe toekomst voorspellen aan de hand van spiegelbeelden is één van de oudste en meest toegepaste vormen van waarzeggerij.…

Rood in het interieurRood in het interieurEr zijn mensen die het wel mooi vinden maar niet durven, er zijn mensen die het te overheersend vinden en er zijn mensen…
De spaarlamp: bespaar op je energieverbruikDe spaarlamp: bespaar op je energieverbruikVeel mensen staan negatief tegenover de spaarlamp, het zou ongezellig licht geven en duur in de aanschaf zijn. De spaarl…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 22-09-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.