Een haard brengt sfeer in de woonkamer
Vuur en vlammen fascineren en dat geldt ook voor de vlammen in een haard. Ze zijn veel sfeervoller dan centrale verwarming. Maar welke haard past in welk huis? En wat moet je allemaal weten voordat je aan een haard in de woonkamer begint?
Gevarieerd aanbod in haarden
Het duizelt even als je door de diverse showrooms loopt. Er zijn tientallen verschillende haarden voor smaakvol ingerichte woonkamers te kiezen:
- de doorkijkhaard
- hoekhaard
- hanghaard
- twee- en driezijdige haard
- verticale haard
- haard met schouw
- haard met boezem (ombouw)
- houtkachel
- gashaard (open of dicht)
- gelhaarden
Het is lastig kiezen. De ene haard is nog mooier dan de ander. Wat nu? De helpende hand van de expert biedt dan uitkomst. Is design het criterium of rendement? Houtstook of gasstook? Als je dat weet, is de keuze al een stuk eenvoudiger.
Bij de keuze van haarden is het heel makkelijk: wie voor mooi kiest, kiest voor een lager rendement. Wie kiest voor een kachel die écht verwarmt, kiest niet voor schoonheid maar voor functionaliteit. Design en rendement gaan moeilijk samen.
Houtkachel in combinatie met CV
Een goedgekozen houtkachel kan theoretisch een heel gebouw verwarmen en als er niet gestookt wordt springt vanzelf de centrale verwarming aan. Toegegeven, juweeltjes zijn die houtkachels vaak niet. Maar dankzij een
rendement van meer dan 90 procent
besparen ze enorm op de
stookkosten vergeleken met gas. Ze hebben een
warmteafgifte van 20 tot 70 KW en zijn te koop vanaf 4000 euro. Goedkopere modellen zijn er ook, maar die hebben uiteraard een lager rendement. Vaak niet meer dan 10 KW.
Toch zijn er tegenwoordig ook al houtkachels op de markt die design en rendement goed weten te combineren. Leuke, strakke modellen die rendementen van meer dan 10 KW behalen.
De aanschafkosten van een houtkachel zijn vaak niet de enige kosten. Voor een houtkachel in combinatie met centrale verwarming moeten beide het liefst dicht bij elkaar in de buurt staan. Is dat niet het geval, dan moeten leidingen worden getrokken. Verder is een rookkanaal nodig.
De gashaard
Terwijl bijvoorbeeld in Friesland en Groningen de houtkachels populair zijn, zijn elders de gashaarden meer in trek. Het prettige van een gashaard is dat hij in bijna elk
interieur een plekje kan krijgen doordat je niet afhankelijk bent van natuurlijke trek. Het rookkanaal kan via de vrije gevel van een huis na 1 meter direct naar buiten. Deze haarden zijn ideaal in huizen met mechanische ventilatie, omdat rookgassen en zuurstof via hetzelfde kanaal gaan. '
De gashaard is er in enorm veel uitvoeringen. Met name de twee- en driezijdige gashaarden doen het goed. Dan heb je veel glas en dus veel vlammen. Uiteraard geeft een gesloten gashaard de meeste warmte af. Mensen in de stad hebben het meest open gashaarden, vaak vanwege de diameter van het bestaande rookkanaal. Dit soort haarden heeft een warmteafgifte van 20 procent.
Sfeer en gezelligheid
Gashaarden zijn pure luxe. Die heb je voor de gezelligheid of om 's avonds naar de vlammen te kijken. Het gaat vooral om sfeer, gezelligheid en het vlammenspel. Een gesloten gashaard (vrijstaand) of een hanghaard zijn te koop vanaf 1.800 euro. Een open gashaard is te krijgen vanaf 1.000 euro. Bijkomende kosten kunnen verder nog bestaan uit het leggen van een gasleiding, beluchting en elektra, karweitjes voor de meer handige
klusjesmannen onder ons.
De meest eenvoudige haard is de gelhaard. Die schaft iemand zich puur en alleen voor de gezelligheid aan. Tussen nephoutblokken worden potjes met speciaal brandbare gel gezet.
Bezitters van een haard verheugen zich nu al op de komende winter. Een haard is immers pure verwennerij.