Een wijnkelder inrichten: basisadviezen

Goede wijn verdient een goede wijnkelder, maar niet iedereen beschikt over een mooie ruime kelder om dit goddelijke vocht op te slaan. Hier kunt u enkele basisadviezen vinden voor het inrichten van een goede kelder, zodat uw wijn in optimale omstandigheden kan verouderen.

Oude en nieuwe kelders

Wijn rijpt pas goed wanneer hij beschut wordt tegen temperatuurschommelingen, trillingen, licht en lucht.

Een kelder die gebouwd is voor de Tweede Wereldoorlog

In gunstige omstandigheden is dit een ideale bewaarplaats. Er moeten geen al te grote werken uitgevoerd worden en u kunt daar probleemloos, een perfecte temperatuur en vochtigheidsgraad creëren.

Kelders van nieuwe gebouwen

Hebben soms een te hoge temperatuur en een veel te lage vochtigheidsgraad, waardoor er meer ingrijpende maatregelen nodig zijn. In dat geval zullen de kosten toch redelijk blijven, want er moeten hier ook geen grote werken uitgevoerd worden.

Een wijnkelder graven

Sommige fabrikanten bieden prefab kelders aan. Deze zijn meestal cilindervormig en rusten op een rond ovaal draagvlak. De bouwkits bestaan uit muurelementen en holten: voor de wijnopslag, het kelderluik en de keldertrap. Een ondergrondse kelder laten graven en bouwen zijn echter wel vrij ingrijpende werken die met de nodige bekwaamheid moeten worden uitgevoerd. Het is dan ook raadzaam om een architect te raadplegen alvorens dergelijke werken te laten uitvoeren.

Een kelder ingraven onder het gelijkvloers

De nodige werken kunnen wel enkele dagen duren, want de vloer van het gelijkvloers moet worden uitgebroken en al het puin van het graven moet manueel worden afgevoerd. Er moet ook gezorgd worden voor een luchttoevoer en elektriciteit. Bovendien mag de stabiliteit en de afdichting van de woning zeker geen gevaar lopen.

De investering is aanzienlijk hoog

Aankoopprijs (2008) van een kelder zonder de bijkomende kosten:
  • Klein vanaf 5000
  • Middelgroot vanaf 15000
  • Groot vanaf 45000 en meer

Eventuele bijkomende kosten zijn onder andere: de verzekering, ophogingwerken, de afvoer van het puin, elektrische apparaten etc.

De temperatuur

Om wijn te bewaren is een constante temperatuur een noodzaak. De ideale temperatuur is 11°C. In volle zomers of tijdens strenge winter kan het wel eens moeilijk zijn om de temperatuur te handhaven, want in de zomer kan dit oplopen tot 16°C en in de winter probleemloos dalen tot 5°C. Een stabiele temperatuur van minimum 5°C en maximum 15°C is niet zo erg, zolang de luchtvochtigheid in de kelder voldoende is. Maar plotse temperatuurschommelingen kunnen wel schade aan uw wijn toebrengen.

Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de wijn veroudert

Een wijnkelder die in verbinding staat met de stookruimte, de garage of een plaats waar niet geïsoleerde verwarmingsbuizen doorheen lopen is dus niet zo geschikt, want daar is de temperatuur onstabiel en meestal te hoog. Indien uw kelder toch in verbinding staat met verwarmde vertrekken, breng dan op de muren en op het plafond, een degelijke thermische isolatie aan om de temperatuur tussen de juiste grenswaarden te houden. In oude gebouwen mag u de muren die op de vloer aansluiten niet isoleren, omdat zij helpen zorgen voor een juiste vochtigheidsgraad.

Let op!

  • Dat uw wijn niet wordt blootgesteld aan koude luchtstromingen.
  • Scherm de kelderramen bij noordenwind of vriesweer eventueel tijdelijk af.

Droogte is de aartsvijand van wijn

De rijping wordt overdreven versneld, de kurken krimpen en de flessen gaan lekken, waardoor het risico op verdamping en oxidatie wel erg reëel wordt. Om dit te verhelpen kan u een noodoplossing uitwerken, zoals een bak met water waaraan u een bijtende soda toevoegt. Mensen met een groter budget kunnen een airco, dat uitgerust is met een luchtbevochtiger laten installeren.

Vochtigheidsgraad

Om uw flessen in de beste omstandigheden te kunnen bewaren moet u de wijn laten rijpen op een plaats waar de vochtigheidsgraad voortdurend met een hygrometer gecontroleerd kan worden. Een kelder met een vloer die de vochtigheidsgraad rond de 70% houdt, is ideaal. Indien er geen vloerbekleding in uw kelder ligt of als de kelder niet waterdicht is, kunnen lemen of halfsteense muren helpen, om de vochtigheidsgraad zonder een teveel aan water, op zowat 70% te houden.

Als extra maatregel kan u ook nog eens de kelder bedekken met een laagje rivierzand, grind of puinsteen. Voorzie in dat geval een verhoogde drempel om te verhinderen dat het grind in de rest van uw kelder verspreidt raakt.

Om te vermijden dat het vocht in de muren en in de bodem trekt, kan u die tot op een bepaalde hoogte insmeren met een beschermend en waterafstotend product.

Verluchting en verlichting

Via de doorlaatbare kurk staat de wijn in verbinding met de omgevingslucht waardoor sterk geurende producten (benzine, uien) de smaak van de wijn kunnen aantasten. Verluchting is ook erg belangrijk, want een slecht verluchte kelder zal vlugger last hebben van schimmelvorming. Zorg dus voor voldoende ventilatie, maar vermijdt tocht.

De ideale plaats voor een wijnkelder is de noordkant. Luchtgaten zorgen voor een degelijke ventilatie en een perfecte lichtinval. Maak in de bovenkant van de muur een luchtgat, bij voorkeur in het noorden en één in de kelderdeur. Plaats voor deze verluchtingsgaten ook ventilatieroosters met horren, dit om insecten en kleine knaagdieren buiten te houden.

Duisternis is heel belangrijk voor de rijping van uw wijn want lichtstralen breken de tannine af. Vooral witte wijnen en champagnes hebben snel last van een te lange blootstelling aan licht. Sluit een wandlampje aan met weinig lichtsterkte en probeer ook zoveel mogelijk het daglicht buiten te houden.

Een wijnkast

Indien u geen kelder bezit en ook niet van plan bent om er een te laten graven, dan kan u als alternatief een wijnkast in huis halen. Daarin kan uw wijn perfect rijpen, bij een stabiele temperatuur en vochtigheidsgraad. Het is dus een handige oplossing voor het opslaan van bewaarwijnen, want u hoeft zich geen zorgen te maken om alles op peil te houden. Toch is dit een zware investering door hun beperkte inhoud.
© 2008 - 2023 Worm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kelder waterdicht makenAls je last hebt van vochtproblemen in de kelder door optrekkend vocht dan kun je daar iets aan doen. Vochtbestrijding k…
Een vochtige kelder renoverenEen vochtige kelder renoverenEen vochtige kelder is niet alleen vervelend maar ook schadelijk voor de gezondheid. Bovendien vermindert vocht de isole…
Kelder bouwen onder bestaande woningKelder bouwen onder bestaande woningHet kan erg voordelig zijn om een kelder te bouwen onder uw huis. Steeds meer mensen bouwen een kelder onder hun bestaan…

Een haard brengt sfeer in de woonkamerEen haard brengt sfeer in de woonkamerVuur en vlammen fascineren en dat geldt ook voor de vlammen in een haard. Ze zijn veel sfeervoller dan centrale verwarmi…
Matras, uw nachtelijk fundamentMatras, uw nachtelijk fundamentDe mens brengt een derde van zijn leven in bed door. Een geschikt matras komt de gezondheid en conditie dan ook ten goed…
Bronnen en referenties
  • Foto: huysmans-wilco
Worm (73 artikelen)
Gepubliceerd: 24-09-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.