Geurverspreiders voor een persoonlijke geur in huis

Geurverspreiders voor een persoonlijke geur in huis De geur in huis lijkt steeds belangrijker te worden. Niet zozeer een lekkere geur van gebakken vlees of de geur van verse kruiden, maar geuren die alle ruimtes moeten vullen en 'de atmosfeer' in huis lijken te moeten veranderen. Het is de rol van de commercie om daar op in te spelen en er is dus van alles te koop om de gewenste sfeer in huis te creëren.

De geur

Het reukvermogen, het meest gevoelige zintuig van de mens, heeft van oudsher al een nadrukkelijke rol in het mensenleven. Je kunt voedsel waarnemen, dreigende gevaren of seksuele aantrekkingskracht realiseren. De prikkels worden opgevangen, ze worden doorgestuurd en geselecteerd om vervolgens gefilterd en verwerkt te worden door het zenuwstelsel. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat een geur en een situatie één geheel gaan vormen.

Wellicht dat mede om die reden in huis de geur, die een prettig ontspannen gevoel geeft, altijd zo gewenst is. Vanaf begin 21ste eeuw is er een toename van meer dan 50% met betrekking tot producten die direct geurgerelateerd zijn. Hierbij valt te denken aan geurkaarsen, oliën te verspreiden met hout of verwarming, wierook etc.

De mogelijkheden

Er zijn tal van producten die op een veelal decoratieve wijze geur toevoegen. Veelal denken we hierbij aan het huis, maar het kan ook om een kantoorruimte gaan, de badkamer of toilet en zelfs de auto. Een aantal mogelijkheden:
Bron: Domeckopol, PixabayBron: Domeckopol, Pixabay
 • Het wierookstokje is er al van voor de huidige jaartelling. In het verleden waren het veelal de traditionele geuren, inmiddels brengen we met wierook allerlei boom- en bloemgeuren binnen, de geur van verse appeltjes en citroen of zelfs amber.
 • De spuitbus is met name in de jaren tachtig van de 20ste eeuw geïntroduceerd. Eerst om minder prettige luchten te verdrijven, maar inmiddels ook om prettige geuren aan de ruimte toe te voegen. Helaas blijft de geur uit een spuitbus niet erg lang hangen en voelt chemisch aan.
 • Handiger en een langer blijvende geur is de geur dit we via het stopcontact tot ons laten komen. Een houder stop je in het stopcontact en een uitgekozen geur geeft gedurende een periode iedere keer wat van de gewenste lucht af. Deze geuren hebben helaas ook een beetje een chemische ondertoon.
 • Geurolie in een decoratieve schaal met een kleine brander er onder (vaak een theelicht) is een keuze die ook gemaakt kan worden. De geurolie, heeft soms een chemische ondertoon, maar niet altijd. Het is de kwaliteit van de geurolie die doorslaggevend is.
 • Verse bloemen in een schaal met water verspreiden ook een zachte geur, maar zijn weer minder geschikt als je bijvoorbeeld een kat hebt.
 • Bron: HilaryFran, PixabayBron: HilaryFran, Pixabay
  Geurkaarsen zijn ook een goede optie om subtiel een zachte geur te verspreiden. Ook hier is een groot kwaliteitsverschil en de goedkopere hebben ook hier vaker die chemische ondertoon.
 • Een fles met een lekkere geur voorzien van stokjes die de geur opnemen en 'loslaten'. Draai de stokjes regelmatig om. De materie in de fles bepaalt de geur en het is niet anders dan met andere producten, wil je geen chemische lucht neem dan een kwalitatief betere geur.
 • Geur in een fles even laten branden om vervolgens een heerlijke geur te verspreiden is een optie die minder bekend is. Het zuivert de lucht en geeft een lekkere geur af. Het lastige is dat je de vlam na enkele minuten moet doven. Wie echter van vlammetjes houdt, heeft weinig aan deze optie.
 • De elektrische luchtzuiveraar kan ook voorzien worden van een heerlijke geurolie. De stof zal zich gedurende meerdere uren langzaam door de ruimte verspreiden.

Geuren doorvoeren

Er zijn steeds meer merken die productlijnen hebben waar ook een geur voor in huis bij zit. Als je een geur als prettig ervaart, is de kans immers groter dat je deze geur ook in huis wilt. Het merk Rituals speelt hier aardig op in met productlijnen voor persoonlijke reinigingsmiddelen die ook een geurkaars hebben of de stokjes in de fles of zelfs geurolie. Een cosmeticamerk als Yves Rocher heeft dit in iets mindere mate ook. Zeker tijdens de winterse feestmaand wordt eau de toilette of een bodyproduct gecombineerd met een warme geurkaars.

Populaire geuren

Er worden allerlei combinaties gemaakt om maar tot die ultieme geur te komen, toch blijven de natuurgeuren voor in huis erg populair. Soms zelfs gecombineerd, denk hierbij aan:
Bron: Aljonushka, PixabayBron: Aljonushka, Pixabay
 • Lavendel
 • Dennen
 • Rozen
 • Vanille
 • Zee
 • Gras

Tot slot

Geuren zijn niet weg te denken in het mensenleven. Zelfs je eten smaakt nergens naar als je geur niet werkt. Geuren zijn essentieel, alleen zijn geuren ook heel persoonlijk en dus blijft het voor veel mensen een zoektocht om tot de ultieme geur te kunnen komen. Er zijn echter genoeg geuren en manieren om ze tot je te laten komen, dat er voor iedereen wel een of meerdere opties zijn.
© 2008 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Home scents: de luxe nieuwe generatie huisgeurenHome scents: de luxe nieuwe generatie huisgeurenOoit was er de luchtverfrisser voor het kleinste kamertje. Toen was er de geur bedoeld om nare luchtjes in de huiskamer…
Wonen: Geuren in huisWonen: Geuren in huisNiet alleen het beeld van iets, maar zeker ook of meer nog de geuren in huis, kunnen je een bepaald gevoel geven. Ge…
Wat geuren met je doen!Wat geuren met je doen!Geuren zijn niet weg te denken uit ons leven. Het is bijna niet voor te stellen hoe mensen, die niet of nauwelijks ruike…
Wat is wierook en wat kan je er mee?Wat is wierook en wat kan je er mee?In iedere natuurwinkel zijn de doosjes wierookstokjes en houdertjes van metaal, zilver of hout terug te vinden. Zelfs en…

Creatief met kurk op de vloerWie op zoek gaat naar een andere vloerbedekking heeft een keur aan mogelijkheden, allen met zijn eigen voor- en nadelen.…
Een haard brengt sfeer in de woonkamerEen haard brengt sfeer in de woonkamerVuur en vlammen fascineren en dat geldt ook voor de vlammen in een haard. Ze zijn veel sfeervoller dan centrale verwarmi…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 06-07-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.