Keuken renoveren: timmermanswerk of zelf doen

Keuken renoveren: timmermanswerk of zelf doen Jarenlang tegen dezelfde keuken aankijken en dat beu zijn leidt vaak tot enkele zondagen showrooms bezoeken en veel geld uitgeven voor een compleet nieuwe keuken. Maar het kan ook anders. Wie minder te besteden heeft kan zijn keuken pimpen waarna hij nauwelijks meer herkenbaar is. Een keuken pimpen kan het werk zijn van een handige doe-het-zelver maar voor de meesten zal het resultaat toch beter zijn als een echte vakman als een timmerman wordt ingeschakeld.

Renoveren als alternatief voor dure nieuwe keuken

Ooit paste die blauwe keuken in de stijl van het huis. Inmiddels is het meubilair vervangen en zijn andere aanpassingen uitgevoerd waardoor de keuken uit de toon valt. De apparatuur is nog goed dus hoeft niet per se vervangen te worden. Dan is het renoveren van de keuken een prima alternatief voor het kopen van een dure merkkeuken of zelfs voor de eenvoudigste bouwmarktkeuken waar toch ook flink voor in de buidel moet worden getast. Met uitgekiend pimpen kan heel wat geld worden bespaard en kan de keuken weer een aantal jaren mee.

Beginnen met een nieuw werkblad

Een van de opvallendste resultaten bij het renoveren van de keuken is een nieuw werkblad. Het is het meest gebruikte onderdeel van de keuken waardoor er zeer vaak het oog op valt. Nieuw materiaal en vooral een andere kleur of bladmotief zal meteen een ander zicht geven en kan het totaalbeeld van de keuken ophalen. Een handige doe-het-zelver kan met enige moeite het oude blad verwisselen voor een nieuw blad dat door keukenleveranciers en bouwmarkten op maat geleverd kan worden. De benodigde uitsparingen voor de spoelbak en apparatuur kunnen daarbij op wens door vaklui worden uitgezaagd en uitgefreesd. Enkele uren werk leveren dan het gewenste resultaat op. Maar in veel gevallen zal dit onderdeel van een keuken pimpen moeten worden uitbesteed aan een timmerman.

Kies het juiste materiaal

Bij de keuze van het materiaal voor een werkblad moet overwogen worden dat kunststof weliswaar het goedkoopst is maar dat het krasgevoelig is en niet bestand tegen hitte. Hout kan esthetische voorkeur hebben maar vergt veel onderhoud in tegenstelling tot natuursteen, rvs, composiet en graniet. Een vrij nieuw krasvast en antibacterieel materiaal is silestone. Dit materiaal bestaat voor 94% uit natuurlijke kwarts waar hars en kleurstoffen aan worden toegevoegd. Daarna worden platen geperst in drie verschillende diktes namelijk 12, 20 en 30 millimeter. Niet alleen het blad kan uit dit materiaal worden vervaardigd maar ook de spoelbak waardoor een geheel wordt verkregen.

Nieuwe kastjesfronten of schilderwerk

Maar wil er sprake zijn van echt pimpen zal er meer moeten gebeuren dan alleen een nieuw werkblad. Evenals het werkblad vallen ook de fronten van de kastjes direct in het zicht. De goedkoopste manier om die een andere uitstraling te geven is door ze te verven maar dat zal niet altijd tot een mooi resultaat leiden. Nieuwe deurtjes goed passend maken en zorgen dat het draaiwerk allemaal perfect loopt zal in de meeste gevallen ook uitbesteed moeten worden. Maar wellicht is het mogelijk een nieuwe deklaag van dun materiaal (speciale folie) aan te brengen wat goedkoper is. Wie zelf aan de slag gaat met het renoveren en mooi glad schilderwerk kan produceren kan toch de kwast ter hand nemen. Maar een betere aanpak is om de kastjesfronten te laten spuiten door een interieurspuiterij die speciale lak zal gebruiken eventueel met metallic-effect.

Nieuwe handgrepen

Een kleinere ingreep, die toch veel effect kan opleveren, is het vervangen van de handgrepen die vaak bij keukendealers los verkrijgbaar zijn. Ook zijn allerlei soorten grepen verkrijgbaar in bouwmarkten van klassiek tot modern en in diverse kleuren en afwerkingen. Bij het bepalen van de keuze is zeker niet alleen het model en de kleur van belang maar ook de bevestiging. Voorkomen moet worden dat lelijke gaatjes in het zicht blijven.

Toch meteen nieuwe apparatuur

Mocht in de loop van de jaren toch gemerkt zijn dat bepaalde apparatuur eigenlijk niet meer zo goed werkt of dat er geen moderne technieken mogelijk zijn dan is het uiteraard het best die apparaten toch meteen bij het pimpen te laten vernieuwen. Wellicht dat er nog een kleine oven in zit zonder magnetron dan is een nieuwe combi een uitkomst. En die vaatwasser? Die moet er dan eindelijk ook maar eens komen waar een onderkastje voor kan worden opgeofferd. Een goede timmerman is best in staat om ook de stroomvoorziening, wateraansluiting en afvoer bij de plaatsing voor zijn rekening te nemen.

Aandacht voor de kleine dingen

Bij het renoveren mag zeker de keukenkraan niet worden vergeten. Een nieuwe glanzende kraan van een heel ander model zal meewerken aan een verbeterde uitstraling. En ook de keuze van wat wel en wat niet op het aanrechtblad wordt gezet is mede bepalend. Zet minder fraaie apparatuur achter een deurtje en geef het poetsdoekje of ander poetsmateriaal een onzichtbare plek. Pimp het totaal verder op met mooie dingen als een fruitschaal met goed ogend fruit of plaats sierspullen voor zover die niet in de weg staan. Finishing touch kunnen nieuwe keukendoeken zijn en wellicht ook een fleurige loper. Maar een loper moet wel goed schoongehouden kunnen worden zeker op de plek waar per ongeluk wel eens geknoeid wordt.
© 2016 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost het renoveren van een keuken?U kunt de levensduur van uw keuken verlengen door hem te laten renoveren. Een keukenrenovatie bespaart u duizenden euro’…
Je keuken renoveren: maak je keuken weer als nieuwJe keuken is aan een opknapbeurt toe. Maar je vind het niet nodig om een nieuwe keuken te kopen of je hebt er het budget…
Keukenkastdeurtjes vervangen of verven: je keuken opknappenKeukenkastdeurtjes vervangen of verven: je keuken opknappenEen mooie nieuwe keuken kan ook met een klein budget. Met het vervangen van keukenkastdeurtjes door nieuwe keukenkastfro…
Tips bij het kopen van een goedkope keukenJe wil graag je keuken vernieuwen, of je koopt een huis waar een nieuwe keuken in moet. Dan kunnen de kosten snel oplope…

Kroonluchters: veel nagemaakte modellen uit verledenKroonluchters: veel nagemaakte modellen uit verledenEen kroonluchter is een veelarmige lamp of kandelaar die met een ketting aan het plafond hangt en die naast lichtgever e…
Wat is Scandinavisch design?Wat is Scandinavisch design?Anno 2016 zie je steeds vaker Scandinavische invloeden in interieurs terugkomen. Maar wanneer kun je iets daadwerkelijk…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kathrina5, Pixabay
  • http://www.vtwonen.nl/inspiratie/keuken/keuken-opknappen/
  • http://www.allesoverhuisentuin.nl/idee/keuken-opknappen
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 08-08-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.