Inboedel verkopen

Inboedel verkopen Er kunnen diverse redenen zijn waarom je je inboedel wilt verkopen. Het kan zijn dat je gaat emigreren en elders een nieuwe inboedel gaat kopen. Ook zijn er mensen die gaan samenwonen en daarom praktisch een hele inboedel overhouden en deze willen verkopen. Misschien heb je al jaren een verouderde inboedel en kun je na lang sparen of door een meevaller een nieuwe inboedel kopen.

Per stuk of gehele inboedel verkopen

Een inboedel verkopen is overigens makkelijker gezegd dan gedaan. Losse meubelstukken zoals een bank en een eettafel kun je vrij gemakkelijk verkopen, maar om een hele inboedel in één keer tegen een acceptabele prijs verkopen is niet zo eenvoudig. Er zijn overigens een aantal manieren waarop je je inboedel kunt verkopen.

Wat kan men laten opkopen

Als je je inboedel wilt laten opkopen, of een aantal items van je inboedel, dan moet je er rekening mee houden dat het bedrijf dat je inboedel gaat opkopen een lagere bieding zal doen dan wanneer je het zelf aan particulieren verkoopt. Het grote voordeel van je inboedel laten opkopen door een bedrijf is echter dat men meestal een bod doet op het geheel, waardoor je je spullen sneller verkoopt en er direct contant voor wordt betaald. Het is echter wel zo dat de kringloopwinkel bijvoorbeeld alleen maar spullen opkoopt die voor hen een verkoopwaarde hebben die de inkoop rechtvaardigt. Dit houdt in dat alles wel in een nette en goede staat moet zijn. Vooral de meer bijzondere voorwerpen zoals nostalgische en antieke meubels, zeer nette meubels, licht eiken meubels, lederen bankstellen, bepaalde verzamelingen en bijvoorbeeld partijtjes kantoorkasten zijn zeer gewild bij opkopers.

Waarde bij opkopen inboedel

Je moet er dus rekening mee houden dat het bedrijf wat je inboedel opkoopt, het bod wat ze doen in eerste instantie baseren op de verwachte verkoopwaarde van de artikelen. Ook de handeling die men moet verrichten om de inboedel op te halen en te verwerken speelt natuurlijk een rol. Om te voorkomen dat je teleurgesteld wordt in wat de opkoper zoals een kringloopwinkel zal betalen en wel en niet mee gaat nemen van je inboedel, moet je van tevoren informeren over wat ze wel en niet inzamelen of opkopen.

Op zoek naar opkopers

De snelste manier om opkopers voor je inboedel te vinden is zoeken via internet. Dit levert heel wat adressen op en je kunt gelijk telefonisch of via e mail contact met deze bedrijven opnemen. Ook kun je contact opnemen met kringloopwinkels en winkels die gespecialiseerd zijn in tweedehands meubelen en woonaccessoires, die vaak als vergoeding voor het meenemen van de inboedel zorgen dat je huis veegschoon wordt opgeleverd. Soms kun je ook nog een financiële vergoeding krijgen.

Zelf je inboedel verkopen via internet

De meest makkelijke, leuke en snelle manier om je inboedel te verkopen is misschien nog wel het internet. Op internet zijn verschillende veilingsites te vinden waar allerlei producten en diensten worden aangeboden door particulieren. Een voorbeeld van een bekende veilingsite is Marktplaats. Het maakt niet uit wat je wilt verkopen, op Marktplaats wordt het verkocht. Dagelijks worden er duizenden nieuwe advertenties geplaatst waarin de meest uiteenlopende producten worden verkocht. Zo is er bijvoorbeeld ook een hele rubriek met meubels. Er zijn mensen die hun complete inboedel op Marktplaats zetten of een deel van hun inboedel. Het enige wat je hoeft te doen is een advertentie te plaatsen, foto’s te maken van je inboedel en deze op Marktplaats plaatsen. Mensen kunnen vanaf dat moment de advertentie bekijken en een bod uitbrengen. Andere voorbeelden van veilingsites zijn Ebay, Marktnet en Tweedehands. Overigens zul je als je je meubelen per stuk verkoopt, altijd meer geld ervoor krijgen, maar dan heb je wel kans dat er veel tijd in gaat zitten om alle vragen te beantwoorden en kijkers te ontvangen.

Hulp van een professional bij verkopen van de inboedel

Aangezien je vaak toch al genoeg aan je hoofd hebt wanneer je een inboedel wilt verkopen, vooral bij het overlijden van een familielid of partner, en je geen behoefte hebt om ook nog eens na te moeten denken over de verkoop van de inboedel en het huis leegruimen, kun je een professional inschakelen. Hierbij gaat het dan meestal om een bedrijf dat de woning leegmaakt en bezemschoon oplevert, dus dit bedrijf ontruimt dan de gehele woning en scheidt het bruikbare deel van de inboedel van het gedeelte dat niet geschikt is voor de verkoop. Deze bedrijven kopen soms ook je gehele of een gedeelte van je inboedel op, of kunnen je helpen met de verkoop van de inboedel. Dit moet je van tevoren even goed navragen, ook in verband met de waarde van de te verkopen spullen. Je moet er wel rekening mee houden dat wanneer je je inboedel gaat verkopen aan een dergelijk bedrijf, dat je bijna altijd minder geld voor je inboedel krijgt, dan wanneer je particulier verkoopt.
© 2013 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beslag op inboedel: wat gebeurt bij beslag op een inboedel?Als een deurwaarder beslag willen leggen op een inboedel wat gebeurt er dan? Wordt bij een beslag op de inboedel een hel…
Inboedelverzekering – waarde bepalen met inboedelwaardemeterInboedelverzekering – waarde bepalen met inboedelwaardemeterDe inboedelwaardemeter wordt door verzekeraars gebruikt om de waarde van uw inboedel in te schatten. Door de inboedelwaa…
Gevolgen onderverzekering voor de uitkeringGevolgen onderverzekering voor de uitkeringHet voor een te laag bedrag verzekeren van huis of inboedel kan grote gevolgen hebben bij het ontstaan van een onder de…
Hoe werkt een inboedelwaardemeter?Hoe werkt een inboedelwaardemeter?Verzekeraars bieden hun klanten de mogelijkheid om de waarde van de inboedel in te schatten me een inboedelwaardemeter?…

Huis groter door interieurontwerp? Licht, kleurkeuze, rustHuis groter door interieurontwerp? Licht, kleurkeuze, rustJe interieur zo ontwerpen en inrichten dat je huis meet ruimte lijkt te hebben? Ja, dat kan en daar heb je in principe g…
Vijf tips om je huis groter te laten lijkenHelaas komen kleine ruimtes in een huis veel voor, vooral als je een huis hebt in de stad of net je eerste huis hebt gek…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: RitaE, Pixabay
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.