Een houten vloer aanschaffen

Een houten vloer aanschaffen Een nieuwe vloerbedekking kiezen is nog niet zon eenvoudig karwei. Er zijn heel veel soorten waardoor soms door de bomen het bos niet meer kan worden gezien. Ook zal in de meeste gevallen een nieuwe vloerbedekking een aantal jaren mee moeten gaan al was het alleen al vanwege de aanschafprijs die behoorlijk kan oplopen afhankelijk van de keuze. Steeds meer mensen kiezen in plaats van tamelijk traditioneel tapijt voor hout (of houtlook) wat dan kan bestaan uit parket, planken vloer, of laminaat.

Houten vloeren onderhoudsvriendelijk en hygiënisch

Houten vloeren geven een warme uitstraling en zijn makkelijk te onderhouden. Er kunnen (omdat ze een vlakke bovenlaag hebben) nergens stofdeeltjes tussen kruipen zoals bij tapijt. Vuil kan ook minder aankoeken en het verwijderen van vlekken gaat ook veel makkelijker dan bij vloerbedekking van stof. Daarom kan in veel situaties ook om hygiënische redenen de keuze beter op hout vallen.

Keuze afhankelijk van inrichtingsstijl

Parket bestaat uit massieve houtdelen in allerlei vormen en maten en ook in verschillende diktes. De minimale dikte is officieel zes millimeter maar kan oplopen tot meer dan twee centimeter. In dat geval zijn het echter meestal lange planken die zelfs rechtstreeks op een onderlaag van balken kunnen worden gelegd omdat het dragend vermogen vrij groot is. Met de dunnere houtdelen worden soms zeer creatief allerlei patronen gemaakt. De keuze voor een bepaald soort parket hangt nauw samen met de stijl van de inrichting en de meubelen.

Effect van kleur en legrichting

Parket kan in diverse houtsoorten en afgewerkt in verschillende kleuren worden geleverd. Bij een donkere houtsoort is het wel belangrijk dat er voldoende lichtval in huis is of dat de muren een lichte tint hebben. Bij gebruik van planken kan een optisch effect worden verkregen door een bepaalde legrichting. In de lengterichting zal de ruimte langer en smaller lijken terwijl in de breedterichting de kamer breder en korter toont.

Behandeling toplaag

Vloerdelen zoals Jatoba, Camaru en Sapeli mahonie geven sfeer aan de woonruimte. Die houtsoorten zijn naast hun donkere uitstraling ook tamelijk hard. Ook eiken vloerdelen zijn bij velen populair door de uitstraling en mede omdat die houtsoort makkelijk te bewerken is met een kleur en olie. Bij behandeling met white wash olie worden eventuele houtnoesten niet donkerder waardoor een egaal geheel ontstaat. Om een onderhoudsvriendelijke vloer te verkrijgen kan hij met hardwax behandeld worden. Maar een houten vloer kan ook met lak worden afgewerkt en krijgt daardoor een slijtvaste, ondoordringbare en waterafstotende laag.
Voordat een massieve plankenvloer wordt gelegd is het goed het materiaal eerst een week aan de temperatuur en luchtvochtigheid van de ruimte te laten wennen. De ondergrond moet uiteraard droog zijn.

Voordelen van laminaatvloer

Parketvloeren worden meestal door vaklui gelegd maar zelf een houten vloer leggen is ook niet zo moeilijk. Daar zijn laminaatvloeren voor in de handel met een kliksysteem. Een groot voordeel van een kliksysteem is dat zon vloer verhuisbaar is omdat hij zonder lijm of spijkers wordt gelegd. Laminaat is een kunststof vloerbedekking die uit losse onderdelen bestaat en de uitstraling heeft van een houtsoort. Soms is moeilijk verschil te zien tussen laminaat en parket of houten planken. Laminaat bestaat uit verschillende lagen met als onderlaag meestal malamine, daar overheen High-Density Fibreboard en de uiteindelijk zichtbare laag met een nagemaakte houtstructuur. De afwerking kan bestaan uit een kunststof toplaag van melamine versterkt met korund ofwel aluminiumoxide. Bij duurdere producten is de toplaag vrij dik waardoor snelle slijtage wordt tegengegaan.

Aanschaffen van parket, laminaat of planken bij erkend bedrijf

Aanschaf van een vloer is verstandig bij een CBW (Centrale Brancheverenging Wonen) erkend bedrijf dat herkenbaar is aan een sticker bij de ingang. Kopen bij CBW erkende bedrijven geeft extra garantie. De algemene voorwaarden van deze vereniging zijn in samenwerking met de Consumentenbond opgesteld.

Lees verder

© 2014 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschil tussen parket en laminaatIn dit artikel leest u over het verschil tussen laminaat en parket. Veel mensen hebben laminaat of parket op de vloer li…
Laminaat of parket? Drie argumentenLaminaat of parket is een lastige keuze. Een vloer is namelijk een van de meest bepalende factoren van je interieur. Vee…
Wat kost een houten vloer?Bij het kiezen van een nieuwe vloer gaan veel mensen voor een houten vloer. Het heeft namelijk een warme uitstraling en…
Parketvloeren zijn er in klassieke en moderne uitvoeringenParketvloeren zijn er in klassieke en moderne uitvoeringenParket is de meest bekende en oudste vorm van houten vloeren. Maar ook anno nu is het nog een zeer gewilde vloer. Parket…

Tafels milieubewust gemaakt van afvalhoutHout wordt al vanuit de oudheid gebruikt voor zeer veel doeleinden. Ooit was hout ook het materiaal waarmee een palissad…
Berber handgeknoopt tapijt voor elk interieurBerber handgeknoopt tapijt voor elk interieurDe naam Berber staat voor de naam van een oorspronkelijke bewoner van Noord-Afrika maar is ook de naam van een bepaald t…
Bronnen en referenties
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 01-04-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.