Verf en behangpapier kunnen beiden, je kunt kiezen

Verf en behangpapier kunnen beiden, je kunt kiezen Als mensen een nieuwbouwhuis betrekken of gaan verhuizen dan stellen we ons de vraag wat we op de wanden zullen aanbrengen. Kiezen we voor behang of stucwerk of verf? De laatste jaren werd er vooral gekozen voor verf op de muren. Gemakkelijk spuitwerk wat snel klaar is. Na verloop van tijd is het dan mogelijk om te kiezen voor een andere kleur. Toch zien we soms een kentering en kiezen mensen weer gedurende een bepaalde periode voor behangpapier of een combinatie van verf en behang. We kiezen echt voor een warme uitstraling en een mooi muurdesign.

Wandbekleding verandert in de loop van de tijd

Vroeger was het in ieder huis normaal dat de wanden werden behangen. Iedere paar jaar moest er een nieuw behangetje op de muur. Vooral niet te duur want na en paar jaar moest er toch weer opnieuw worden behangen. Er werd vaak in huis sigaretten of sigaren gerookt en dan werd het behang en de plafonds snel donker. In Duitsland zien we nog steeds dat in bijna alle huizen de wanden behangen zijn, ook in de hal en de toiletruimte. Later zagen we steeds meer dat de huizen gestukadoorde wanden kregen met spachtelputz of granol. Ook werd wel kwartsverf gespoten wat een bijzonder mooi effect geeft. Vervolgens worden tegenwoordig de wanden glad gemaakt en geverfd in de kleur die we wensen. We kunnen een keuze maken tussen glad, glanzend of een structuur aanbrengen.

Voordeel van schilderen met verf

De voordelen van schilderen van de muren zijn dat men kan kiezen uit een eindeloos aantal kleuren. Het is gemakkelijk zelf op te brengen. Men kan kiezen voor verschillende technieken waarmee we de wand kunnen decoreren. Er zijn verftechnieken waarmee het leuk experimenteren is. Denk aan sjabloneren, patineren. We kunnen werken met een spatel, of spons om een bepaald motief op de muur te krijgen. Er zijn afwasbare soorten verf die we kunnen gebruiken voor de "natte ruimtes". Vooral het zelf laten mengen van de kleuren geeft verrassende effecten. Zo kan men een basiskleur kiezen en verder een opvallende accentkleur erbij zoeken.

Ecotec leemverf

Er wordt ook veel gewerkt met kalkverf wat een mooi effect kan geven. Erg mooi is ook om ecotec leemverf te gebruiken. Dit ademt goed en is gemaakt op basis van leem, zand en water. De kleur van leem geeft een warme uitstraling.

Nadeel van schilderen

Vaak zijn muren niet vlak en dan is het haast onmogelijk om deze zelf te bepleisteren. Als er verf gespoten is op de muur en er ontstaan beschadigingen dan kan men deze niet meer repareren. Bij huizen die nieuw worden opgeleverd is het altijd even oppassen omdat de muren nog kunnen gaan scheuren. Als er dan dure verf op gespoten is kan dit lastig te repareren zijn. Daarom wordt er wel geadviseerd om eerst te behangen en dan later te schilderen.

Men kan ook kiezen voor Tadelakt

Een bijzonder product is tadelakt. Dit betekent letterlijk inwrijven. Het is afkomstig uit Marokko en is daar al bekend sedert de Middeleeuwen. Ook in Zuid-Spanje is het een bekend product. Tadelakt wordt aangebracht op muren die volkomen glad zijn. De grondlaag is glasvezelweefsel voor een goede hechting en is waterafstotend. Daarna worden er twee lagen met tadelakt pleister aangebracht en dit wordt glanzend gemaakt door af te werken met een waslaag. Het aantal kleuren is oneindig. Tadelakt is o.a. geschikt voor badkamer en keuken. Het is waterdicht en wordt in Marokko gebruikt in badhuizen etc. Er wordt ook wel verf verkocht met de naam tadelakt maar dat is geen echt stucpleister. Wel kan men hele mooie effecten krijgen met tadelakt verf.

Nadelen van behangen

Als we kiezen voor behang dan weten we dat we bij verandering moeten beginnen met behang afstomen, muur plamuren, schuren en schoon maken. Het is lastig om geheel naadloos te behangen en precies op het juiste patroon te letten. Vaak dienen we hiervoor de vakman in te schakelen.

Behangpapier weer terug

Toch is het behangpapier in 2020 ook in de mode. Het leuke van behangpapier is wel dat een een groot aanbod aan dessins en texturen op de markt is en dit aanbod breidt zich snel uit. Dankzij nieuwe technieken en creatieve motieven is behangpapier bijna weer een gangbaar product in de moderne woning. We kunnen bijvoorbeeld horizontaal behangen in banden. Ook de terugkeer van geometrische vormen en zware motieven zien we weer terugkomen. Het behangpapier is niet meer te vergelijken met het behangpapier wat we vroeger op de muur hadden.

Mogelijkheden zijn oneindig

Als we een hele grote wand moeten behangen dan kan behangpapier met breed uitgesmeerde motieven de muur wat kleiner maken. Kleine versieringen geven een gevoel van ruime. Daarbij kunnen verticale strepen het plafond weer wat hoger doen lijken. Sommige mensen printen foto's naar keuze op behangpapier en dit geeft wel een heel persoonlijk karakter.

Vernis behang

In badkamer en keuken, waar we rekening moeten houden met veel vocht, kan vernis behang erg handig zijn. Men kan kiezen uit imitaties van hout of van natuursteen, leer of kurk.

Muurdesign

Heel mooi is het om te kiezen voor een combinatie van behangpapier en verf. Dit geeft boeiende resultaten als men de kleuren mooi op elkaar afstemt. Zo kan men bijvoorbeeld slechts één wand verven of juist één enkele wand of hoek behangen. Daarnaast is er de mogelijkheid om het behang te verven. Zowel vliesbehang als glasvezelbehang zijn gemakkelijk te schilderen. Zo kan men spelen met textuur en kleuren naar eigen inzicht. Zo is het leuk werken met retro behang.

Stickers

Het is mogelijk om grote stickers te laten ontwerpen om de wanden te decoreren. Deze zijn er voor alle kamers maar ook voor deuren. Er zijn leuke decoraties voor de kinderkamer maar ook passende stickers voor de woonkamer te vinden. Hiermee kan men een saaie wand wat opvrolijken.
© 2013 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kalkverf in de badkamerKalkverf is een natuurproduct met een bijzondere uitstraling. De verf is niet duur. In de badkamer kun je prima kalkverf…
Kies je muurbekleding zorgvuldigOp diverse plekken in het huis hebben muren veel te lijden. Denk bijvoorbeeld eens aan de ingang of aan smalle ruimten w…
Verwijderen van verfVerwijderen van verfLees hier hoe je verf kunt verwijderen van kleding, glas, vloerbedekking en hout. Dit zijn zeer handige en practische ti…

Een vloerbedekking kiezen: waar moet je op lettenEen vloerbedekking kiezen: waar moet je op lettenEr komen steeds meer soorten vloerbedekking op de markt. Dat is natuurlijk gunstig, maar het maakt het kiezen van een vl…
Een nieuwe keuken kopen moet goed doordacht wordenEen nieuwe keuken kopen moet goed doordacht wordenWie een nieuwe keuken wil kopen en installeren moet van tevoren beslissen hoeveel die keuken mag kosten. Bovendien moet…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Soorelis, Pixabay
  • Hallo Weekblad 6 juni 2013 Björn van Dierendonck
  • Behangfiguren.nl
  • HuisvanHaaz.be
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 01-05-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.